Posle odlične 2018. godine u kojoj smno dobili širok spektar veoma zabavnih igara u svakom segmentu industrije (čak i u VR-u!), 2019. godina nam se čini da će biti još bolja! Iako u njoj nećemo dobiti novo veliko izdanje Rockstar Games-a, i iako i dalje ne znamo tačno vreme izlaska mnogih megahit igara (prvenstveno PS4 ekskluziva kao što su The Last of Us Part II i Death Stranding), u sledećih 12 meseci ćemo itekako imati kvalitetnih igara da nam drže pažnju.

U nastavku možete pogledati spisak 10 visokobudžetnih “AAA” igara (poređanih abecedno) koje se trenutno spremaju u studijima širom sveta.


Anthem (22. februar)

Poznati RPG studio Bioware je u zadnjih par godina rešio da se najzad oproba u pravljenu totalno novog IP-a i posle dugog perioda razvoja (u međuvremenu im je pomoćni studio nakaradno napravio Mass Effect: Andromedu) napokon ćemo ovog februara dobiti priliku da isprobamo Anthem. Orijentisana na akciju i multiplayer zezanje u “živom i socijalnom svetu” koji najviše podseća na Bungie-ov Destiny i Ubisoft-ov The Division, Anthem će nam po prvi put pokazati da li Bioware ima talenta za nešto drugo osim čistokrvnih RPG igara.

Days Gone (26. april)

Posle dugačke karijere pravljenja manjih igara za stare PlayStation konzole, Sonijev Bend Studio iz San Diega je najzad rešio da uloži svo znanje koje su sakupili u svojim Syphon Filter i portable igrama u izgranju ambiciozne open world akcione zombie survival igre Days Gone. Tokom 2018. godine smo već dobili mogućnost da vidimo početne sate ovog naslova, dajući nam naznaku da će ova vizuelno spektakularna i tehnički ambiciozna PS4 ekskluziva itekako imati potencijal da zabavi igrače širom sveta kada se pojavi već krajem aprila.

Devil May Cry 5 (8. mart)

Fanovi originalne DMC franšize su morali strpljivo da sačekaju da se bura smiri oko eksperimenta Capcoma i Ninja Theory-a oko njihove (nama veoma dobro realizovane, ali često kritikovane) kolaboracije DmC: Devil May Cry. Ali posle mnogo godinja čekanja, najzad nam stiže punokrvni nastavak avantura Dante-a i Nero-a, a sudeći po prvim najavama i nedavno izdatom demo-u, Devil May Cry 5 je igra koja definitivno cilja da zadovolji stare fanove koji hoće da prikažu svoje znanje i borbene stilove u ovoj vizuelno spektakularnoj akcionoj igri.

The Division 2 (15. april)

Originalni Division je bio prvi eksperiment Ubisoft-a da napravi svoju verziju Destiny-a, veliku open world igru sa “živim svetom” i značajnom socijalnom komponentom koja će omogućiti igračima da joj se redovno vraćaju i nalaze beskrajnu zabavu. Posle nekoliko uspona i padova, Division se dokazao kao veoma kompetentna igra koja je oko sebe okupila milione igrača koji nisu odustali od nje. Division 2 cilja da odmah od starta zadovolji i stare i nove igrače. Nadamo se da će Ubisoft i talentovani developeri iz studija Massive Entertainment uspeti u tome ovog proleća.

DOOM Eternal (Negde tokom 2019)

Iako to maltene niko nije očekivao (pogotovo posle razočaravajučih multiplayer alfa i beta testova), DOOM iz 2016. godine se instantno proslavio kao jedna od najbolje realizovanih FPS igara svih vremena. Sa odličnim balansom između poštovanja originala i modernizacije mnogih elemenata (i zajedno sa veoma dobrim stilm prezenzacije priče i likova), DOOM je narastao u igru koja će teško biti nadmašena. To je upravo ono što id Software cilja sa svojim nastavkom DOOM Eternal. Nadamo se da će proširene borbene mogućnosti, širenje paklenog ratišta van Marsa i novi narativni fokus koji će pokušati da nam opiše nastanak legendarnog DOOM Slayer-a učiniti ovu igru nezaobilaznom.

Kingdom Hearts III (29. januar)

Iako je apsolutno nemoguće da se novi igrači upoznaju sa dugom i komplikovanom pričom ovog serijala, dugo čekani Kingdom Hearts III će najzad krajem ovog januara stići u šake miliona nestrpljivih fanova širom sveta. Nova avantura će igračima dati šansu da posete mnogobrojne Disney svetove (među kojima se nalaze Frozen, Toy Story, Pirati sa Kariba i mnogi drugi) i završe epsku priču koja je započeta pre više od 15 godina na PlayStationu 2.

Metro Exodus (15. februar)

Franšiza Metro igara nas je u prethodnim godinama oduševila sa svojom atmosferom, horor lokacijama i akcijom koja je oduzamala dah, ali treći deo ovog serijala nas najzad šalje van podzemne železnice Moskve u otvorena prostranstva Rusije gde nas čekaju veći izazovi. Tehnički fantastično realizovana i po svemu do sada pokazano, veoma zanimljiva za igranje, Metro Exodus predstavlja prvu veliku FPS igru ove godine koju ne smete propustiti. Ovaj naslov bio je i u najavi za prošlu godinu, ali sada definitivno stiže 15. februara!

RAGE 2 (14. maj)

Posle kritičkog i komercijalnog neuspeha originalne id Software-ove igre Rage, malo ko je očekivao najavu nastavaka ove franšize. Ali to se upravo desilo na E3 2018 sajmu (tj. par dana ranije kada je postojanje igre slučajno iscurelo u javnost), kada smo saznali da poznati studio Avalanche Studios (Mad Max) radi na frenetičnom, ludom i veoma raznobojnoj igri Rage 2 koja cilja da fanove ponovo upozna sa ovim post-apokaliptičnim svetom prepunom bandi mutanata i mnogovrojnih ostataka ratne tehnologije iz starog i uništenog sveta. Ako bude sreće, Rage 2 će biti FPS igra koja će uspeti da drastično popravi sliku franšize koja je do nedavno bila zaboravljena.

Resident Evil 2 (25. januar)

Kada je pre tri godine producent Capcom-a javnosti objavio da je dobio dozvolu da počne rad na rimejku jedne od najpopularnijih surival horor igara svih vremena, malo ko je zamislio da će nova verzija igre biti predstavljena na ovako uspešan način. Vizuelno spektakularna, modernizovana i prepuna omaža na voljeni original, rimejk legendarne igre Resident Evil 2 nam se odmah sada čini da će biti jedna od najboljih igara 2019. godine. Bilo da ste fan originala ili želite da se po prvi put prošetate uništenim ulicama Racoon City-a, RE2 je igra koju ove godine ne bi smeli da propustite.

Sekiro: Shadows Die Twice (22. mart)

Majstori akcionog žanra iz studija FROM Software su posle nekoliko uspešnih “Soulsborne” igara rešili da promene svoju formulu, pomerajući gameplay svoje nove igre Sekiro: Shadows Die Twice sa roguelike survival horora na čistokrvnu akciju koja će nagraditi dobar agresivni pristup borbi. Smeštena u drevni japan prepun fantazijskih elemenata iz njihove tradicije, usamljeni samuraj će dobiti šansu da sa svojom vernom katanom i širokim spektrom mehaničkih ruku osveti kidnapovanje svog gospodara.


To bi bile najveće igre koje stižu u 2019. godini! Kako vam se čini lista? Šta vi jedva čekate ove godine? Podelite sa nama u komentarima.