Nakon što je KONAMI na E3 najavio da ove godine žele da se opasno takmiče sa EA-om i da se konačno vrate na tron sa svojim PES-om kao kraljevi fudbalskih ‘simulacija’, na Internetu se 90% gaming fanova maltene sprdalo sa Konamijem jer dokle god ne licenciraju prava imena klubova neće moći da se takmiče sa FIFA fransižom. Medjutim kada su Japanci dali svoju reč, nju su ispunili. Pre svega PES je dobio ime i sada se zove eFootball PES 2020 ali sem toga, igra dobija nove ekskluzivne licence od tri velika kluba u Evropi!

Svakako najveća vest jeste potpisivanje ekskluzivnog ugovora sa šampionom Italije Juventusom. Torinski gigant je na izdanju FIFA 19 imao svog fudbalera Kristijana Ronalda na coveru, ali je kasnije doslo do nesuglasica sa EA-om oko autorskih prava te su odlučili da prekinu saradnju. Medjutim ono što se u EA-u nisu nadali jeste da će Juventus sa Konamijem imati ugovor u kojem stoji da niti jedna druga fudbalska igra ne smije da koristi ime njihovog tima, imena fudbalera kao i sam stadion. Ugovor je sklopljen na tri godine te do FIFA 24 nećemo imati Juventus u Fifi. Na neki način hoćemo jer će ovaj gigant biti u igri ali sa potpuno drugim imenom, a to ime je Piemonte Calcio. FIFA fanovi budite zadovoljni sa igranjem Piemonte Calcia i davanjem golova sa Rolandom (lol).

Drugi klub sa kojim je sklopljena saradnja je Mančester Junajted. Budući da EA ima ugovor sa Premier Ligom i oni će moći koristiti Junajted u izdanju FIFA 20 ali će PES mnogo detaljnije da obradi ovaj tim u svom narednom izdanju. Ugovor je takodje sklopljen na tri godine i PES gotovo ima sva prava za ovaj klub kao što i FIFA ima ako ne i više jer je stadion uz igrače mnogo detaljnije skeniran kao što smo napomenuli.

Treći i poslednji veliki klub sa kojim je sklopljena saradnja je Bajern Minhen. Bajern se zbog ugovora sa FIFA nije pojavljivao u čak tri zadnja izdanja u PES-u pa čak ni pod izmišljenim imenom. Medjutim u Bajernu su sklopili usmeni dogovor da je vreme za promenu i da se ova ekipa ponovo vrati u PES. Iako su kao Juventus potpisali premium ugovor i dalje će se pojavljivati u FIFA pod pravim imenom i sa pravim imenima igrača, ali njihovog stadiona u naredne tri FIFA igre neće biti. Isto kao i za Junajted stadion Bajerna i njihovi igrači će biti skenirani do sitnih detalja, a na stadionu od kluba će se čuti himna od Bajerna pre meča, kao i pesma kada se postigne gol što je slučaj u real life utakmici ovog kluba.

Iz Konamija su javili da spremaju još par iznenadjenja i time nisu gotovi sa šamarima za EA. FIFA 19 je proglašena jednom od najgorih FIFA nastavaka u istoriji, a kako govore igrači koji su igrali Beta verziju FIFA 20, sam gameplay je još arkadniji, dok bi se u PES-u gameplay trebao malo promeniti i više voditi ka realnosti. Ovo su samo znaci da nas ove godine čeka uzbudljiv rat izmedju ova dva giganta i mi kao i svi ostali fanovi fudbalskih simulacija jedva čekamo da počne.