Arkejn Studio je danas velikodušno izbacio demo za Prey, svoj prvi veći iskorak iz sigurne zone koju su ustoličili sa Dishonored serijalom. Arkejn nas je već nasuo solidnom količinom trejlera koji su nas delimično uveli u ambijent Talosa i sama dešavanja oko zaraze koja je zahvatila stanicu. Otud ovaj demo dodatno svedoči da postoji blaga tenzija oko plasmana ovog naslova na tržištu. Sudeći po onome što pruža okvirno sat vremena gejmpleja za ushićenje ima mesta, ipak ovo nije dovoljno da potpuno možemo biti sigurni šta će Prey da bude od onog što je obećano.

Prey nas baca u ulogu Morgan Jua (muško ili žensko u zavisnosti šta odaberete) koji veoma brzo saznaje da se eksperimenti koji se na njemu vrše odvijaju u okviru svemirske stanice, a ne u gradu – plot tvist koji igra odmah baca pred vas. Glas koji vam pomaže da se izvučete u prostorije Talosa veoma brzo otkriva svoj identitet, drugo veliko iznenađenje sa kojim se odlično uspostavlja zaplet oko eksperimentisanja nad Tajfonima od strane Transstar korporacije. Usput saznajemo i istorijat nastanka stanice, te i razlog izgleda samog ambijenta, koji varira između retro futurizma i art-dekoa.

Arkejn je poznat po tome da u svojim igrama centrira gejmplej kao glavnu atrakciju nasuprot priče i epske prezentacije (ko bi rekao) i tu Prey neće razočarati. Glu kenon, prva puška (ili top) koju nalazite u igri ima višestruku namenu: od toga da skameni neprijatelje koje posle možete da olupate sa francuskim ključem, pa do toga da ga koristite za pravljenje površine kojom ćete doći do nepristupačnih deonica. Pored toga sam demo sadrži još i pištolj i sačmaru, a u kombinaciji sa njima glu kenon je neizostavan. Neuromodove sa kojima razvijate veštine nalazite neobično mnogo, što je verovatno odlika ovog demoa. Nazire se mogućnost prelaženja deonica na višestruke načine, ali sve to je ovde samo deo onoga što će igra da sadrži od kodova i kartica, pa da nalaženja tajnih prolaza. Ako ste isprobali već neki od Dishonored naslova poznato vam je da Arkejn ovaj deo hendluje besprekorno, ipak autori se ovde pozivaju na svoj manje poznat naslov, Arx Fatalis koji je bio jedna od polaznih tačaka za level dizajn Talos stanice, gde je sve jedan veliki nivo u okviru kojeg spajate lokacije kako napredujete kroz igru. Slično kao Dark Souls. Opet, to ovde nije toliko evidentno, jer čim se nađete u glavnom lobiju broda veoma brzo progres je zaustavljen i ostaje vam nekoliko otvorenih prostorija da isprobate akciju i istražujete. Postoje aparati za reciklažu svega što nosite u inventaru u razne materijale od kojih posle u fabrikatoru (neka vrsta 3d štampača) pravite oružije i municiju. Samo oružije kao i vaš armor možete da nadograđujete u okviru inventara. Skilovi koje unapređujete sa već pomenutim neuromodvima su podeljeni u tri grupe, a to su naučnik, inženjer i obezbeđenje. Sposobnosti da kopirate neki od predmeta i ostale ludosti koje smo videli do sad u trejlerima će detaljnije moći da se isprobaju u punoj igri, pa vam ovde ostaje da se napucavate i zadajete kritikale iz štekova (veoma koristan skil ako odaberete veću težinu). Tu su i roboti koji vas leče, a koje možete da opravljate kao i ostale pokvarene mehanizme ako ulažete u inženjering.

Sukobi sa Tajfonima nisu uopšte jednostavno napucavanje, najmanji paukovi izleću niotkuda, teleportuju se i padate posle nekoliko udaraca, a veći će vas obrisati i pre nego što shvatite da ste primećeni. Igra akcentuje pažljivo istraživanje prostorija i kombinovanje naoružanja sa kojim raspolažete. Treba napomenuti da kontrole na gamepadu ne funkcionišu najsrećnije, vaše kretanje je dosta kruto, nišanjenje sporo čak i ako pojačate senzitiviti, pa je bežanje često jedini izlaz ako vas sastavi više neprijatelja odjednom. Ovo su verovatno stvari koje će biti manji problem kako Vaš lik bude napredovao u finalnoj verziji, ali ovde bi mogao da stvori utisak kako stvari ne funkcionišu najbolje. Demo je zamrznuo jednom i nadamo se da Arkejn Studio neće ponoviti grešku sa odličnim Dishonored 2 koji je po izlasku obilovao gličevima i frejm dropovima. Ono što se ističe kao najveći kvalitet je muzika koja varira od sintvejva do dark ambijentalnih napucavanja kad krene akcija i jedva čekamo da ga čujemo u celini.

Prey izlazi za nekoliko dana i ovaj demo je apsolutna preporuka svim vlasnicima konzola koji sa nestrpljenjem iščekuju obilazak Talos stanice, ali nije baš najbolji materijal na kom treba graditi očekivanja. Ko i dalje nije siguran da li ga ovo zanima imaće recenziju uskoro da ga razuveri.