Ghost Recon franšiza je tokom svog životnog perioda prošla mnogo iteracija. Promenjena su mnoga okruženja, mehanika se takođe menjala ali je premisa ostala ista. Mali tim elitnih operativaca mora da nađe rešenje za krizu koja parališe određenu teritoriju. Ovaj naslov takođe nije izuzetak. U ovoj verziji Ghost tim sastavljen od 4 operativca se zaputio u džungle Bolivije. Ovo je došlo kao dobro osveženje posle navale urban jungle shooter-a i sivilo grada je zamenjemo planinskim vencima, šumama i prašnjavim putevima. Neki bi možda rekli “Same old same old” ali nema potrebe za cepidlačenjem.

Utisci sa ovog zatvorenog beta testa su moramo priznati ne baš pozitivni s obzirom na sve probleme koje igra nosi u ovom stadijumu razvoja. Ne brinite nećemo odmah da se bacimo na kritiku. Dosta hejta.

ghost-recon-wildlands-closed-beta2017-2-5-19-27-46

U ovom naslovu igrači imaju “prost” zadatak a to je da se infiltriraju u Boliviju i da se pozabave gorućim problemom a to je jačanje narko kartela imena Santa Blanca. Hmm zašto nam se trenutno javlja u glavi rehash-ovanje zapleta iz knjige Clear and Present danger. Stari dobri Tom Clancy i njegova opsednutost narko kartelima u Južnoj Americi. Ghost tim mora da uništi kartel postepeno jer je dobro povezan sa svim strukturama vlade i podrška lokalnih organa reda je nepostojeća. Podrška vlade SAD-a je naravno izostala i to dodatno komplikuje situaciju. Ništa to nije za naše iskusne operativce naravno.

Igra počinje tako što se generiše lik koga ćete voditi i odmah vas baca u akciju u smislu kraćeg introa u kome koleginica operativac pruža brzo objašnjenje o tome šta se dešava.  Iz mrklog mraka prelazimo u suncem okupan dan i kako kažu ljudi, odmah će da pukne pogled na planine i šume Bolivije koji ruku na srce izgledaju odlično. Ubisoft kao i uvek isporuči po pitanju grafičkog prikaza ali o gameplay-u ćemo malo kasnije.

ghost-recon-wildlands-closed-beta2017-2-5-19-25-4

Prva misija je tutorial misija gde se vežba korišćenje cover-a, drona i ispitivanje manjeg kartel zapovednika. Ako želite da efikasno svrgnete militantne vođe i oficire kartela uvek je dobro da se sprijateljite sa lokalcima i da tražite bilo koju naznaku pokreta otpora. Scenario u startu je izblaziran ali valjda nisu mogli ničega boljeg da se sete ili Tom Clancy jednostavno više ne zna o čemu da piše. Svako prijateljstvo sa lokalcima vam može olakšati život kao što je dostava vozila u kriznom momentu ili artiljerijska vatra tokom bitke.

Ispitivanje oficira iz kartela vam otvara nove opcije kao što su lokacije boljih oružja, dodataka za njih i skill poena koje možete posle uložiti u razvijanje vašeg lika. Na terenu ima uvek zaliha koje možete obeležiti za transport u bazu i u kombinaciji sa skill poenima otvarate nove nadogradnje.

ghost-recon-wildlands-closed-beta2017-2-5-19-33-49

Okosnica gameplay-a je igranje sa prijateljima i timsko obavljanje zadataka. Naravno ne možemo da izbegnemo glupiranje i bezglavo trčanje u protivnike . Često ćete gledati na ekranu Mission failed ali smešnih scena ima na pretek. Igru možete igrati bez problema u single player varijanti sa 3 A.I saborca koji se veoma dobro ponašaju tokom borbe i nema potrebe za dadiljanjem. U svakom momentu transfer iz single player-a u multiplayer mod je bezbolan.

Da bi se misija obavila kvalitetno, dron koji nosite sa sobom je neizbežno parče opreme. Može da obeleži neprijatelje za vaše saigrače, posle nadogradnji dostupne su IC kamera, termalna kamera, EMP i lanser eksplozivnih punjenja.

ghost-recon-wildlands-closed-beta2017-2-5-19-29-27

Sada da pređemo na najvažniji deo igre a to je gameplay. Šta reći… Kada se oporavite od predivnog endžina koji odlično renderuje detaljne pejsaže u visokoj rezoluciji od kojih zastaje dah i odličnih svetlosnih efekata – oduševljenje prestaje. Mehanika pucanja je klasična i stotinu puta prežvakana u naslovima slične tematike. Ništa specijalno i ništa novo. Kretanje kroz covere je manje dinamično u odnosu na druge igre iz Ubisoft-ove kuhinje i čini napucavanje blago dosadnim. Pristup svakom oružanom okršaju je isti u smislu da iskoristite drona, označite neprijatelje i eventualno nekog skinete sa istim dronom. Rince and repeat. Da igra ne nosi naslov koji nosi, mogli bi komotno da stave naslov South America generic 3rd person shooter i ne bi mnogo pogrešili. Nadamo se da će priča igrati veću ulogu i da će tako zadržati igrače jer ovo je jako mršavo za sada. Pošto je Closed Alpha u pitanju moramo im progledati kroz prste i nadamo se većoj količini dodatnog sadržaja u budućim verzijama.

Vrlo bitna stvar, upućujemo veliki pozdrav našim developerima iz Ubisoft Srbija koji su učestvovali u radu na ovoj igri. Momci samo napred i očekujemo nove sadržaje i poboljšanja. Do tada keep on grinding i pokažite svima koliko vredite!