Pre par nedelja Oculus VR je uspeo da iznenadi mnoge sa neočekivano velikom cenom za njihov finalni VR sistem Oculus Rift koji će ući u prodaju za malo jače od mesec dana po ceni od $600 i čak skoro 750€ u nekolicini podržanih zemalja u Evropi. Sada saznajemo i cenu njegovog najvećeg konkurenta na PC platformi – Valve-ov i HTC-ov VR sistem Vive će koštati 200 dolara više i stiže na police radnji početkom aprila. Rani kupci će zajedno sa hardverom dobiti i besplatne kopije igara Job Simulator i Fantastic Contraption.

Od trenutka kada je Vive prvi put prizakazan bilo je jasno da ovo neće biti jeftin sistem jer on u startu podržava stvari koje Oculus Rift nema – mogućnost praćenja jednog ili više korisnika u mnogo većem prostoru (od mirnog sedenja do sobe od 5 x 5 metara), prisustvo dva kontrolera koja se prate u prostoru (Oculus to nema u početnom paketu, i verovatno će ih kasnije skupo naplatiti), integrisane kamere na samom headsetu tako da korisnik može lako da vidi šta se dešava oko njega u sobi (kada to sam zatraži ili automatski kada se približi ivici sobe što značakno povećava bezbednost),  kao i novonajavljene podrške za Bluetooth sync sa iOS i Android mobilnim telefonima koji će omogućiti da VR korisnici lako ostanu u kontaktu sa online prijateljima i kontrolišu poruke, pozive i sl. radnje (sam headset ima integrisan mikrofon pa su razgovori mogući i sa gaming chat-a i sa telefona).

Sada kada znamo cene oba velika PC VR sistema, ostaje nam da vidimo kako će na to reagovati ne samo javnost već i konkurencija na većem tržištu konzola. Naime, po Internetu i dalje kruže glasine da će Sony-jev PlayStation VR biti drastično jeftiniji, pogotovo za korisnike koji su već nabavili PS4 kameru (prisutna od početka prodaje konzole) i Move kontrolere (u prodaji već više od 5 godina).