Posle 20 godina bliske saradnje sa Logitech-om, PlayStation i njihov veliki studijo Polyphony Digital su spremni za novu generaciju volana.

Tokom prethodne dve decenije, Logitech je PlayStation igračima nudio širok spektar volana sa detaljnim force feedback efektom koji su povećavali silu malog motora do volana preko sistema kaiša ili metalnih zupčanika. Počevši sa legendarnim volanom Driving Force GT pa sve do nedavnog modela G29, Logitech je uspeo da izvuče maksimum iz sistema sa zupčanicima, i ostao je prevaziđen sa par Thrustmaster modela volana koji su bili korišćeni na svim nedavnim eSports turnirima igre Gran Turismo Sport.

Novina koju će Fanatec doneti će ipak podići nivo osećaja vožnje na potpuno drugi nivo sa implementacijom prvog jeftinog “direct drive” sistema u kojem je volan direktno povezan na osovinu električnog motora. Ovaj sistem se proslavio u PC simulacijama vožne sa mogućnošću reprodukovanja veoma jakih sila rotacije, mikro pokreta, i ubedljivo najboljeg osećaja vožnje u igrama koje podržavaju napredni sistem force feedback-a. Nažalost, svi ovakvi modeli volana godinama bili dostupni po cenama većim od 1000 evra. Nedavno izdat Fanatec CSL DD predstavlja prvi direct drive volan koji je napravljen da spusti cenu hardvera na prihvatljiv nivo (samim time maltene eliminišući potrebu da PC igrači ozbiljno razmišljaju da kupe bilo koji drugi volan!), ali čuvajući svu snagu i mikro pokrete električnog motora koji čine ove volane tako impresivnim za korišćenje.

Oficijelne vesti o tačnoj konfiguraciji novog Fanatec volana za PlayStation 4 i 5 konzole će biti objavljene u narednim nedeljama.