Direktor i producent igre Final Fantasy XVI Naoki Yoshida je upravo završio rundu intervjua sa svetskim medijima gde je potvrdio mnoge detalje o igri koja je do nedavno bila čuvana od javnosti.

Po njegovim rečima, FF16 je namerno napravljen da ne liči na nekoliko prethodnih centralnih Final Fantasy igara, time dajući šansu igračima da se ponovo vrate u klasično srednjovekovno fantasy okruženje na koje su navikli u mnogim ranim FF igrama. Nova igra će biti u potpunosti fokusirana na jednog junaka Clive Rosfield-a, tako da će borbe protiv protivnika više podsećati na moderne Devil May Cry akcione igre nego na stare FF naslove gde je igrač uvek žonglirao između nekoliko članova iz primarne grupe heroja. Clive će imati saveznike i saputnike tokom velike kampanje, ali oni će služiti da budu sagovonici van bitaka i AI saborci tokom sukoba.

Sama forma sveta neće pratiti trend koji je započeo Final Fantasy XV. Umesto open world-a će igrači prolaziti kroz linearne zone koje će često imati širok dizajn, dovoljno velik za istraživanje ali ne i prevelik da bi se igrač izgubio ili smetnuo sa vida svoje primarne zadatke. Tim iz Square Enix-a je čak razmatrao da portuju ovu igru na vremešni PlayStation 4, ali su odustali od toga kada su shvatili koliko slobode im daje novi PlayStation 5 next-gen hardver. Jedan od takvih bonusa koje omogućava PS5 su nove borbe između popularnih FF summona (Ifrit, Shiva, Bahamut...) koji će igračima omogućiti da se direktno sukobe u unikatnim Kaiju bitkama (svaka bitka će biti drugačija od prethodne), a čak će biti i scena gde će igrač kontrolisati Clive Rosfielda tokom bitaka ovih džinova!

 

Final Fantasy XVI će stići u prodaju tokom leta 2023. godine samo na PlayStation 5 konzoli.