U razgovoru sa svetskim gaming medijima koji su upravo dobili šansu da odigraju dve sekcije igre Final Fantasy XVI, Square Enix je potvrdio mnoge detalje koje će fanovi ovog jRPG serijala moći da iskuse ovog leta kada igra stigne u prodaju samo na PlayStation 5 konzoli.

Final Fantasy XVI će potvrđeno imati samo jednog protagonistu, kojeg će igrači kontrolisati u borbenim sekvencama koje će veoma podsećati na legendarne Capcom stylish combat igre Devil May Cry (što i ne čudi, jer je glavni dizajner DMC5 igre prešao u Square Enix da radi na FF16 naslovu). Igra će imati skoro linarnu kampanju sa zonama koje će omogućiti šire istraživanje, a tokom borbi će svi prisutni saborci biti kontrolisani od strane AI rutina. Nova veoma akciona forma igre je namerno implementirana da bi odvojila centralnu Final Fantasy franšizu od starih poteznih strategija, da bi je učinila mnogo privlačnijom novim fanovima koji su odrasli na akcionim FPS i stylish combat igrama. A stari fanovi će definitivno biti dobro posluženi sa velikom i ambicioznom pričom koja u sebi ima čak 11 sati cinematika, što je možda i rekord za bilo koju modernu FF igru.

Developeri planiraju da izbace demo par nedelja pre premijere igre (akciona arena ili sam početak kampanje), uz opciju da se savegame iz demoa prenese u finalnu verziju igre. Više detalja o prezentaciji koju je vođstvo igre dalo novinarima možete pročitati ovde.

Final Fantasy XVI stiže u prodaju 22. juna ekskluzivno samo na PlayStation 5 konzoli. Igra će biti portovana na PC, ali producent igre Naoki Yoshida (vođa MMORPG igre FF14) je napomenuo da će proces portovanja skoro sigurno trajati duže od pola godine.