Kada je Nvidia pre par godina u rad pustila prvu verziju njihovog Deep Learning Super Sampling (DLSS) sistema za očuvanje kvaliteta slike video igara prilikom renderovanja u nižim rezolucijama, PC igrači širom sveta su postali svesni da će AMD kad-tad morati da razvije neki svoj konkurentni sistem koji bi vlasnicima Radeon grafičkih kartica dao sličnu mogućnost da poboljšaju framerate bez velikih vizuelnih problema. Dok se Nvidijino rešenje zasnivalo na zahtevnom AI-procesingu koje pokreću dodatni procesing moduli u RTX 20/30 grafičkim karticama, dugo čekano AMD rešenje je trebalo biti zasnovano na totalno drukčijem principu.

AMD FidelityFX Super Resolution (FSR) je upravo stigao i igračima nudi opciju da renderuju podržane igre u četiri niža stepena rezolucije, sa sistemom koji će pokušati da očuva što više detalja pre nego što se slika pošalje na monitor. Za razliku od DLSS-a koji koristi AI tehnike i temporal podatke, koji su sakupljeni od ranije renderovanih frejmova, FSR pokušava da održi detalje gledajući samo trenutni frejm, i po završetku rada šalje sliku dalje engine-u da na nju doda post-processing efekte (blur, DOF i druge), kao i HUD pre finalne pripreme slike. Sudeći po prvim testovima u malom broju podržanih igara, ovaj sistem se najbolje može iskoristiti u 4K igrama gde Ultra Quality i Quality podešavanja mogu da drastično povećaju framerate uz dobro očuvanje kvaliteta slike. Vredno je spomenuti da FSR po samoj svojoj prirodi ne može da očuva sav kvalitet 4K tekstura, jer uvek radi processing na slici niže rezolucije, što nije slučaj sa DLSS-om koji radi svoj processing u ranijem stadijumu renderinga i uvek poziva korišćenje tekstura pune rezolucije.

Jedna od velikih prednosti FSR sistema je što je deo AMD-oig GPU Open sistema koji se može pokrenuti na svim modernim grafičkim karticama koje imaju podršku za moderan rad sa shader aplikacijama. Da, ovo znači da FSR može da radi na maltene bilo kojoj modernoj grafičkoj kartici, uključujući i starije RX400/RX500 i Nvidia GTX10/RTX linije koje mnogi igrači danas imaju u svojim konfinguracijama. Implementacija FSR-a u video igre će biti posao samih developera, tako da ćemo kao i kod DLSS-a morati sačekati neko vreme pre nego što se ova upscaling opcija pojavi u velikom broju igara. Sistem je takođe kompaktibilan sa novim nextgen konzolama, i već je najavljena oficijelna podrška za Xbox Series X/S konzole.

Prvi talas podržanih PC igara je sačinjen od sledećih naslova – Godfall, DOTA 2, 22 Racing Series, Anno 1800, Evil Genius 2, Kingshunt i Terminator: Resistance. Budući naslovi koji će podržavati FSR su