Microsoft je predstavio dolazak svog novog operativnog sistema Windows 11 koji će biti ponuđen besplatno svim trenutnim Win 10 vlasnicima koji imaju PC konfiguracije koje su kompaktibilne sa mnogobrojnim softverskim novinama. Pored novog vizuelne teme koja promovise polu-providne prozore,  touch-friendly interfejsa koji će učiniti novi OS mnogo lakšim za upotrebu na laptopovima i tabletima, i mnogobrojnim promenama koje će olakšati rad i kućnim i profesionalnim PC korisnicima, Windows 11 sa sobom takođe donosi i širok spektar poboljšanja koja su vezana za gaming.

Nove tehnologije koje će zahtevati prisustvo Windows 11 operativnog sistema su DirectInput API sistem koji prebacuje kontrolu rada nad SSD-om tokom gaminga sa CPU-a na GPU (što su taktika koju već uveliko koriste Xbox Series X/S konzole, dok PS5 ima posebno napravljen kontroler koji je odvojen od GPU-a), AutoHDR sistem koji će pokušati da upscale-uje hiljade starih SDR igara u upečatljiviji HDR prikaz, kao i dodatno optimizovanu Xbox aplikaciju koja će olakšati rad sa GamePass servisom i XCloud streamingom igara na PC-u. Windows Store digitalna radnja će takođe postati dom redovnih Win32 aplikacija na koje su PC igrači navikli da koriste svih ovih godina, a developeri će moći da ponude svoje igre na toj radnji po veoma povoljnim uslovima gde će Microsoft od svake transakcije uzimati samo 12% (čime se izjednačavaju sa Epic Games Store-om). Pored PC igara, Windows 11 će takođe imati ugrađenu podršku za reprodukciju Android aplikacija i igara koje će biti distribuirane uz pomoć Amazon Android radnje ili sideload-ovanja APK-ova.

Windows 11 će biti pušten u opticaj pre kraja ove godine. Minimalna sistemska zahtevnost ovog OS-a je povećana u odnosu na Windows 10 i takođe od korisnika traži prisustvo grafičke kartice koja podržava DirectX kao i CPU/ploču koje podržavaju sigurnosni sistem TPM.