Otkako je Codemasters uspeo da ugrabi lincencu za pravljenje Formula 1 video igara sada već daleke 2009. godine posle preuzimanja ugovora kojeg je pre njih držao Electronic Arts i sam Sony, oni su svake godine pokušavali da promene pristup emulacije ovog sporta na kućnim TV ekranima i PC monitorima. Dok su u nekim godinama povećavali osećaj simulacije i udubljivanja u sport i njegova komplikovana (i često nelogična) pravila, u većini igara oni su se bližili arkadnom gameplay koji je razvodnjio adrenalin i euforiju koju čini F1 sport tako popularnim. Posle pomalo razočaravajućih verzija koje su izašle u zadnje 2 godine (F1 2013 i dalje mnogi pamte kao jednu od najboljih F1 igara), Codemasters je odlučio da ove godine izda igru koja će mnogo više biti posvećena ne samo boljom simulacijom same vožnje, već i mnogobrojnim propratnim radnjama koje čine ovaj sport tako zanimjivim. Njihov trud uložen u igru F1 2016 ćemo najzad moći da odigramo za samo malo više od dve nedelje.

Neke od najbitnijih novina iz F1 2016 igre:

  • Centralna kampanja igre će sada trajati čak deset sezona.
  • Svih 21 staza i 11 timova iz 2016. sezone će biti prisutne u igri.
  • Igrač će moći napraviti svog totalno novog vozača, koji će tokom kampanje moći da napreduje iz tima u tim (čak i da bude nasilno prodat nižem timu kao što se to desilo Danil Kivjatu ove F1 sezone).
  • Sudari tokom trka će dozvati ne samo sigurnosni auto (safety car) već i virtuelni sigurnosni auto kao i u pravim F1 trkama.
  • Dodata je manuelna vožnja u pit lane-u, manuelni formacioni krug (krug za zagrevanje pre oficijelnog starta trke) i manuelna kontrola starta bolida.
  • Igranje trening sesija će davati igraču šansu da unapredi svoj bolid i rad tima sa specijalnim upgrade poenima. Detaljne statistike i poboljšanja vožnje koje se urade pre kvalifikacija su dostupna igraču na razmatranje.
  • Online serveri sada podržavaju pun sastav od 22 bolida.
  • Igrač će moći da bira vreme održavanja trka, ukjučujući i noćne trke na svim stazama.
  • Sistem za kažnjavanje nelegalne vožnje je poboljšan, i detaljno podesiv u online trkama.

Po svemu što možemo da vidimo sada, Codemasters je sa F1 2016 igrom spremio paket za fanove koji ne samo pokušava da se što više približi pravim dešavanjima na TV ekranima i timovima koji su deo najbržeg cirkusa na svetu, već i pametno dovode novine koje su taman dovoljno promenjene da učine komplikovan svet Formule 1 primamljivim za obične igrače.

F1 2016 stiže u prodaju 19. avgusta na PC, PlayStation 4 i Xbox One sistemima, a od redakcije EmuGlx-a uskoro možete očekivati i detaljni opis ove igre.