Iako još uvek nije zvanično pušten u Srbiji, Pokemon GO je gotovo od prvog dana moguće preuzeti na mobilnim uređajima sa alternativnih izvora u vidu .APK fajla ili pristupanju stranom App Store-u. Ukoliko ste tek počeli, ili planirate da se uskoro upustite u Pokemon GO avanturu, pročitajte ovih 10 vrlo korisnih saveta koje smo pripremili za vas!

1. KUPI DODATNU BATERIJU/POWERBANK ZA SVOJ TELEFON

1

Ozbiljan Pokemon lov ume da traje satima, a aplikacija je zloglasna po tome da „jede“ bateriju telefona. Zbog toga je apsolutno neophodno da, pre nego što se upustiš u pustolovinu, obavezno kupiš neki od eksternih punjača za telefon. Prilično su jeftini, a zagarantovaće da ti baterija na telefonu traje i po nekoliko sati!

2. UHVATI (BUKVALNO) SVAKOG POKEMONA

2

Ovaj savet nekako zvuči očigledno, ali što duže budeš igrao sve manje ćeš se pridržavati ovog pravila. Da, u tvom kraju se pojavljuju isključivo Rattata, Pidgey, Weedle i Caterpie, jasno nam je. Budi uporan i hvataj svakog od tih prokletnika, čak i ako beže iz loptica! Pitaš se zašto? Objašnjenje u sledećem savetu!

3. PIDGEY, WEEDLE i CATERPIE SU TVOJI NAJBOLJI PRIJATELJI

3

Malopre si se zapitao zašto su ova tri pokemona toliko vredna hvatanja? Odgovor je veoma jednostavan – SLATKIŠI. Za evoluciju ovih pokemona je potrebno samo 12 Candy-a. Kada prvi put to izvedeš sa pokemonom kog nemaš u pokedeksu dobićeš 1000 XP, a svaka naredna evolucija donosi po 500 XP. Drugim rečima, svaki treći uhvaćeni WEEDLE/PIDGEY/CATERPIE će ti doneti dodatnih 500 XP. Malo li je na ovu skupoću?

BONUS SAVET: Rattata je takođe u toj “skupljaj ga stalno” kategoriji, ali je njemu potrebno 25 candy-ja za evoluciju. NEMA VEZE, IONAKO GA U TVOM KRAJU IMA TOLIKO DA GA MOŽEŠ KUPITI LOPATOM!

4. BROJ POKEMONA U TORBI MORA DA BUDE PROPORCIONALAN KOLIČINI CANDY-JA

4

Šta je pisac hteo da kaže? Ako imaš 120 Weedle candy-ja, a znaš da je za evoluciju potrebno 12, potrudi se da u torbi imaš 10 Weedle-a. Ovim ćeš sebi znatno olakšati buduću LUCKY EGG masovnu evoluciju, koja će tvoj nivo lansirati u orbitu. ŠTA JE LUCKY EGG? Nastavi da čitaš dalje!

5. NE PRELAZI NA SLEDEĆI KORAK U EVOLUCIJI DOK NE DOBIJEŠ LUCKY EGG!

5

Lucky egg je item koji duplira sav XP koji dobiješ u narednih 30 minuta. Prvi besplatan Lucky Egg ćeš dobiti na devetom nivou. Nakon toga te po jedan čeka na 10. i 15. nivou. Na dvadesetom ćeš dobiti dva Lucky Egg-a, ali u ovom trenutku za tebe je to kilometrima daleko.

BONUS SAVET: Ni ne pomišljaj da iskoristiš Lucky Egg dok hvataš pokemone, ili ako kampuješ neki Lure ako ne živiš u blizini Central Park-a, jednostavno se ne isplati.

6. NE KORISTI LUCKY EGG DOK NE SKUPIŠ DOVOLJNO POKEMONA ZA EVOLUCIJU

6

Ako se pitaš koliko je tačno pokemona potrebno imati kako bi u potpunosti iskoristio jedan Lucky egg, odgovor je – između 40 i 50 komada. To znači da će ti evolucija sa Lucky egg-om u najgorem slučaju doneti bar 40 000 / 50 000 XP-a. Ujedno ovo je najbolji mogući način na koji možeš iskoristiti „srećno jaje“.

7. NE TROŠI STARDUST I CANDY NA POWER UP POKEMONA

7

Iako će na početku delovati kao da to i nije toliko strašna stvar, VERUJ NAM DA JESTE. Možda ti je taj 10 CP Sqirtle prirastao za srce i ne vidiš ništa loše ako potrošiš na njega po koji power up, ali kada ti na sledećem nivou bude izašao duplo jači Squirtle – osećaćeš se kao poslednji idiot. Stardust nemoj da trošiš sve dok ne stigneš do 20. nivoa. Čak i tad ga koristi isključivo na pokemone koji su na 90% od maksimalne power up vrednosti. Na višim nivoima power up pokemona će zahtevati astronomski visoku količinu stardust-a i candy-ja. Zato se susdrži i čuvaj.

8. NE EVOLUIRAJ JAKE POKEMONE PRE 20. NIVOA

8

Kada budeš dostigao 20. nivo lvl up sistem će se značajno usporiti. Ako si mukotrpno štedeo sav onaj Eevee candy, upravo sad je najbolji trenutak da pronađeš jakog Eevee-ja za evoluciju. Primera radi, maksimalno power up-ovan Eevee na dvadesetom nivou može lagano da evoluira u Vaporeon-a sa 1600 CP-a. A to je CP koji će lagano počistiti gotovo svaku teretanu u tvom kraju.

9. INKUBATORE KORISTI SAMO ZA JAJA OD 10 KM

9

Iako na startu dobijaš inkubator sa beskonačno korišćenja, igra će ti na određenim nivoima dati i jednokratne inkubatore koje je moguće iskoristiti svega tri puta. Zbog toga je najefikasnije da ove inkubatore čuvaš isključivo za jaja od 10km. Korišćenje inkubatora na jaja od 5KM nije smak sveta, ali ako baš nemaš sreće sa jajima od 10km nemoj to da radiš. Cilj je da što efikasnije iskoristiš te besplatne inkubatore.

10. ORGANIZUJ SE SA DRUŠTVOM DA ZAJEDNO NAPADATE PROTIVNIČKE TERETANE

mystic

Kako u životu, tako i u Pokemon GO, sve je lakše kada si u grupi. Udruži se sa par drugara i napadnite protivničku teretanu. Tako ćete dobiti veći XP i biće vam znatno lakše da skinete “džim” sa jakim pokemonima. Ukoliko, sa druge strane, želite da ojačate svoju lokalnu teretanu, obavezno trenirajte i dižite njen prestiž. Što je prestiž veći, biće više slobodnih slotova u koje će moći da se ubace i drugi pokemon treneri iz tvog kraja.


Nadamo se da će vam ovih deset saveta pomoći kako biste postali najbolji PokeMaster u kraju. Ukoliko želite da pročitate još ovakvih editorijala ostavite komentar ispod, a mi ćemo se potruditi da nastavimo sa savetima, kako za nove, tako i za iskusne Pokemon GO igrače. Now get out there!