PC igrači su željno čekali ovo leto u nadi da će tokom ovih vrućih dana njihove gaming prostorije postati malo manje zagrejane prisustvom novih generacija grafičkih kartica koje sa sobom donose ne samo bolje performanse već i tiši rad, niže temperature i naravno povoljnije cene. Dok je početak leta bio ostavljen za novitete iz visokog (GTX 1070 i GTX 1080) i srednjeg segmenta (RX 480, GTX 1060), prva polovina avgusta će biti zapamćena po dolasku najpovoljnije grafičke kartice AMD-a zasnovane na Polaris 10 arhitekturi.

U svojoj osnovi, Radeon RX 470 predstavlja sporiju verziju RX 480 grafičke, sa malim delom čipa koji je isključen i sa klokovima koji su taman malo niži (time i dajući bolju šansu za overclock). Ovo smanjenje performansi na svu sreću nije puno uticalo na framerate igara, i sa zadovoljstvom možemo primetiti da RX 470 uspeva da sve moderne igre današnjice pokrene na maksimalnim nivo vizuelnih podešavanja u 1080p rezoluciji, nadmašujući ili biti veoma blizu nivoa od 60 frejmova od sekundi. Čak ni korisnici sa 1440p monitorima neće biti razočarani, jer je 60fps rendering moguć uz veoma malo obaranja vizuelnih podešavanja.

Radeon RX 470 stiže u prodaju ovih dana po cenama koje bi trebalo da se kreću između 200 i 250 evra u zavisnosti od količine memorije (4GB i 8GB) kao i kvaliteta hlađenja koje su ugradili proizvođači kao što su MSI, Asus, Sapphire i druigi. Nažalost ovo je cena koje je veća od one koju su mnogi priželjkivali, a male početne količine i veliko interesovanje kupaca će verovatno podići cene na viši nivo što se desilo sa svim novim modelima grafičkih kartica koje su izašle ovog leta. Nadamo se da će ovo početno povećanje cena brzo nestati, omogućivši svima da veoma povoljno nabave grafičku koja predstavlja jedno od najboljih rešenja za igranje moderin PC igara u 1080p rezoluciji bez ikakvih vizuelnih kompromisa.

Ako imate konfiguraciju sa starom grafičkom koja vas sputava, kupovina RX 470 će vas definitivno zadovoljiti i omogućiti da komotno nastavite da igrate najnovije i najzahtevnije PC igre današnjice.