Jedanaest godina posle burne premijere legendarne igre Diablo III koja je u prvim danima izfrustrirala milione igrača sa velikim serverskim problemima, Blizzard Entertainment je najzad spreman da u rad pusti dugo čekani nastavak Diablo IV. Ovaj punokrvni nastavak će nas vratiti nazad u apokaliptični svet Sanctuary-a koji i dalje oseća posledice invazija sila Burrning Hells-a, uništenja High Heavens-a i slamanja Worldstone-a. Dok se besmrtne duše Diabla i njegove braće lagano regenerišu za sledeću dozu haosa, naš primarni protivnig u ovoj ogromnoj i ambicioznoj igri će biti demonska kraljica Lilith koja je milenijumima ranije bila odgovorna za stvaranje Sanctuary-a.

Diablo IV unapređuje staru singleplayer i coop formulu pristutnu iz ranijih igara ove franšize dodatkom “javnih” open world zona u kojima igrači mogu stesti razne saborce iz svih zemalja sveta i tako lakše naći partnere za širok spektar izazova, tamnica i endgame misija. Pored velike singleplayer kampanje gde su dostupni veoma modularni heroji Barbarian, Druid, Necromancer, Rogue i Sorcerer, Diablo IV je od starta ubacio specijalno opttimizovan engame u kojima će igrači moći da se zanimaju sa nekoliko vrsta izazova gde će naći najbolju opremu koje ova igra nudi. Sistem za unapređivanje likova je proširen mnogim sistemima koji nisu bili dostupni u Diablo III igri, uključujući mogućnost craftovanja upgrade-a za opremu, vizuelnu promenu izgleda opreme, automatsku promenu oružja pri korišćenju specijalnih napada, dve vrste runa, dramatično unapređivanje borbenih sposobnosti preko “Aspect” artefakata, i još mnogo toga. Dok je spoljni svet Sanctuary-a po prvi put u franšizi potpuno fiksan i neće menjati svoju formu zb, mnogobrojne dungeon zone će i dalje imati nasumično generisane prostorije i rasprored protivnika na koje su igrači navikli.

Diablo IV u sebi ima podršku za mikrotransakcije ali one će po rečima developera biti fokusirane samo na kozmetične dodatke. Igra uvek zahteva prisustvo internet konekcije i ne podržava offline igranje.

Puna verzija igre stiže u prodaju na PC-u i svim PlayStation i Xbox konzolama noćas u 1 AM po našem vremenu. Za očekivati je da će u prvim satima premijere biti problema sa serverima isto kao i sa Diablo III.