Prošlog septembra, Diablo III je ugledao svetlost dana na konzolama prošle generacije. Nekoliko izmena u gameplayu, malo prilagođavanja kontroleru, kao i nešto slabija grafika je praktično sve ono šta je razlikovalo tu verziju od PC igre. Sa najavom novih konzola, objavljena je i vest da će Diablo gotovo izvesno ugledati svetlost dana i na njima, sa ekspanzijom koja tada nije bila dostupna, sve u jednom pakovanju. Skoro godinu dana nakon izlaska novih konzola, stigao je i Diablo u pakovanju sa Reaper of Souls ekspanzijom po ceni jedne igre. Poprilično dobar deal za nekoga ko nije nikada igrao Diablo i baš je čekao da zaigra ovu ultimativnu verziju na svojoj novoj konzoli.

Diablo III: Reaper of Souls – Ultimate Evil Edition (English)_20140819145951

Blizzard je jedna od retkih kompanija koja pomno sluša svoju zajednicu, izbacuje ono što ne valja i kontinualno unosi promene radi osveženja gameplaya, a sve da bi zadovoljili milionske fanove. Ono što je obećano na prošlogodišnjem revealu, dobili smo od starta UEE edicije. Nije kao da smo sumnjali da će nešto nedostajati, ali je lepo napomenuti da je moguće dobiti kompletan produkt samo ukoliko to razvojni tim želi.

Diablo je franšiza koja je među nama dugi niz godina, i baš zbog toga je osvojila srca mnogih fanova i nastavlja da konstantno osvaja nove igrače. Malo senzitivna tema ovih godina i sam strah povodom uticaja Wold of Warcraft igre na razvoj Diabla je mnoge ipak doveo u nedoumicu kako će sama igra izgledati. Posle izlaska, Diablo je pojedine fanove malo razočarao po šarenilu u samoj igri. Mesecima nakon što je igra izašla, Blizzard je nastavio sa podrškom svoje igre, ubeđujući igrače da je core gameplay i dalje isti, da je ta magija i dalje tu iako nije više tako mračan i gothic kao pre. Po izlasku igre za PC, već je bilo očigledno da je ceo sistem razvoja karaktera pojednostavljen i dosta drugačiji nego što je bilo u prve dve igre, prvi utisak je bio loš. Mesecima nakon izlaska, verni igrači su se ipak navikli na izgled i drugačiji sistem napredovanja, upustivši se u avanturu. U međuvremenu se radilo na konverziji za konzole nove generacije. Iako je i sama PC varijanta igre prošla kroz mnoge izmene u mehanici igranja (ponajviše sa dolaskom ekspanzije Reaper of Souls), razvojni tim je uveo dosta novina i prilagodio igru konzolnom gameplayu tako da kao da ispadne kao da je prvobitno bila razvijana za konzole.

Grafika je ovog puta identična kao kod PC verzije bez ikakvog osiromašenja. Full HD rezolucija sa fiksnih 60 frejmova po sekundi je nešto šta je svaki igrač na konzoli želeo od ove igre i upravo to je dobio. Što se tiče samog sadržaja, igra pored osnovne kampanje koja se prožima kroz četiri poglavlja, sadrži i peto, to jest ekspanziju Reaper of Souls koja je nekoliko meseci ranije izašla za PC.

Sama srž i magija Diablo igre je i dalje tu. Naizgled tako jednostavno i prosto, ali tako zabavno i zarazno. Vi sami ili sa družinom od još tri igrača krećete u avanturu da ubijete Diabla. Klasičan hack & slash sistem igranja koji ne zahteva mnogo razmišljanja, ali su zato potrebni brzi refleksi i malo pažnje. Pošto su igrači na konzolama ograničeni na kontroler, došlo je do nekih izmena u kontrolnom sistemu. Ubačen je roll potez koji izvodite sa desnom analognom palicom, koji je prosto neophodan u većim okršajima kada jednostavno morate da pobegnete da bi sačuvali živu glavu. Pored toga, strafe je takođe dobrodošao, jer pojednostavljuje kretanje i gađanje kao i izbegavanje projektila koji dolaze do vas. Sama kontrola, iako na prvi pogled deluje ne tako fluidno kao na mišu i tastaturi je savršeno urađena i pravo je uživanje igrati na konzoli sa sitnim promenama prilagođenim igranju na kontroleru, sa vašeg kauča. Nisu samo osnovne kontrole modifikovane u odnosu na PC verziju. Sam inventar je doživeo najveću promenu, kao i interfejs sa osnovnim podacima. Interfejs je totalno uprošćen, tu je health bar i sekundarni resurs. Sve je minimalistički odrađeno, ali iz jednog jako dobrog razloga. Za razliku od PC verzije, na konzolama je moguće igrati u lokalnom kooperativnom modu sa još tri igrača. Sada ukoliko želite, jednostavno možete igrati sa njima na jednoj konzoli, nisu vam potrebna četiri računara za kooperativnu avanturu (allnighter Diablo sesija sa laptopovima anyone?). Upravo zbog toga dolazimo do još jedne fantastične novine u ovoj igri, u odnosu na PC verziju. Igru možete igrati totalno u offline modu. Nije potrebno biti zakačen nonstop na internet i čekati nepotrebnu verifikaciju sa Battle.net serverima kada god startujete igru. Jednostavno ukoliko ne želite da vas smaraju vaši prijatelji sa liste, iščupate kabl i igrate totalno na miru sa vašim prijateljima ili sami. Da se vratimo na promene u interfejsu. Inventar je katastrofalno odrađen. Preglednost nije tako dobra i povremeno je zbunjujuće koje dugme treba stisnuti za pregled detalja opreme, a koje za čistku nepotrebnih predmeta. Blizzard je na ovom polju zakazao, jer je u nekim trenucima užasno frustrirajuć browsing inventara.

Što se tiče ostalih poboljšanja koje je Blizzard uveo dolaskom ekspanzije, tu su Adventure mod i Crusader, novi karakter sa kojim možete da igrate. Najveća promena koja se desila u ovom tranzitnom periodu je izbacivanje Aukcione kuće, kao i podizanje procenta ispadanja legendarnih predmeta. Jedan prolazak kroz Adventure mod i nekoliko Nephalem Rift avantura već vas mogu opremiti za bojevanje na višem nivou težine, gde se procenat dobijanja iskustvenih poena i ispadanja legendarnih predmeta dodatno povećava. Igrači na konzolama ipak ostaju uskraćeni za jednu bitnu stvar. Podrška za buduće zakrpe i sam sadržaj neće više dolaziti na konzolama, po rečima glavnih ljudi iz Blizzarda. To je poprilično razočaravajuća vest, obzirom da je neposredno pred izlazak ove Diablo 3 verzije izašao novi patch koji je PC igračima doneo već uveliko popularni mod Seasons i nove Greater riftove. Zajednica fanova se uveliko bori da se ovaj sadržaj prenese i na konzole, ali kako stvari stoje, za sada ništa od toga.

Diablo III: Ultimate Evil Edition (PlayStation 4)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci

Blizzard je ponovo uspeo donekle da opravda očekivanja. Preneseno je kompletno PC iskustvo do trenutka izlaska igre, što nažalost ne uključuje novine koje donosi 2.1.0 patch. Međutim prezentacija je u punom sjaju, bez ikakvih sakaćenja, sa sve redizajniranom mehanikom igranja, prilagođenom za kontroler.