Bugarski softverski cracker (ili tim) pod imenom Voksi je juče izbacio crack koji je omogućio piratsko igranje PC verzije Doom-a, a već danas je izašao sličan crack i za Rise of the Tomb Raider koji ne slama baš samu zaštitu igre već traži rupu u radu softverskog paketa Steam. Ove igre su bile zaštićene sada već legendarnim sistemom zaštite Denuvo koji je odolevao skoro svim napadima crackera što je nešto što se nikad nije desilo u zadnjih par decenija PC igara.

Prve verzije Denuvo-a su posle dugo muke bile slomljene, ali od sredine prošle godine ova zaštita je dobolja poboljšanje koja je učinila sve njene igre nedostupne hakerima. U svojoj osnovi, Denuvo predstavlja mali i brz „virtual machine“ softver koji u svom veoma zaštićenom okruženju ima samo jedan posao – da nadgleda tačne veličine i sigurnosne ključeve ključnih fajlova koji se koriste za rad igara.

Sa sve više igara koje su počele koristiti ovu zaštitu i meseci bez crack-ova, mnogi su pomislili ida je možda doba PC piraterije završeno, ali ova nova dešavanja su promenila “status quo” između izdavača igara i PC pirata. Među igrama koje su koje su zbog novije Denuvo zaštite odolevala “krekovanju” su ne samo hitovi kao na primer Star Wars Battlefront, Just Cause 3, Far Cry Primal, Hitman, Total War: WARHAMMER, Mirror’s Edge Catalyst, već i manje indie igre Inside, Abzu, Adr1ft i Unravel. Od budućih naslova, za sada znamo da će Denuvo koristiti Fifa 17 i F1 2016, ali sigurno će ih biti još.

Jedan zid zaštite je pao, sada nam ostaje da vidimo koliko će biti visok sledeći.