Odmah posle iznenadne vesti da je Xbox kupio nezavisnog izdavača video igara Zenimax za 7,5 milijardi dolara, svetski mediji i igrači su odmah krenuli da spekulišu da li će buduće igre ovog izdavača (koji je vlasnik studija Bethesda Softworks, id Software, Arkane, i mnogih drugih) i dalje biti multiplatform ili će biti posvećene samo Xbox platformama. Ali tada sve što smo znali su bile nejasne izjave o budućim planofima, koje su sada posle potvrde kupovine postale kristalno jasne.

Šef Microsoft-ove Xbox divizije Phil Spencer je potvrdio da će Bethesda biti posvećenja pravljenju ekskluzivnih igara za sve platforme na kojima postoji Game Pass servis koji uz jednu pretplatu nudi pristup velikom broju Xbox-ovih internih igara i rotirajućem spisku 3rd party naslova. Ovo znači da budući naslovi kao što su Starfield, Elder Scrolls, Fallout, Doom, Indiana Jones i mnoge druge će biti pravljenje samo za Xbox konzole, PC i cloud streaming platformu Xbox xCloud, preskačući PlayStation platformu totalno. Naravno, svi stari ugovori koji je Zenimax potpisao pre prodaje će biti ispoštovani, što znači da će Arkane-ov Deathloop i Tango Gameworks-ov Ghostwire Tokyo i dalje stići na PS5 ove godine.

Pored ove vesti, Bethesda je takođe potvrdila dolazak 20 njihovih igara na Xbox Game Pass uključujući naslove kao što su obe Dishonored igre, pet Doom igara, tri Elder Scrolls-a, tri Fallouta, tri Wolfensteina i druge.