Posle prezentacije mainstream CPU procesora napravljene u Zen 2 arhitekturi, AMD se prošlog leta ne samo uzdigao na nivo najjačih intela već ih je i prevazišao po mnogim aspektima (pogotovo radu u aplikacijama koje mogu da iskoriste veliki broj core-ova koje Zen 2 donosi svima) i time najzad davši AMD korisnicima procesor sa kojim se zaista mogu ponositi. Posle ove uspešne premijere koja je prvukla ogromnu pažnju PC publike, AMD se odmah bacio i na High Performance segment sa Threadripper linijom i ogromnim serverskim Epyc procesorima koji su razbili svu konkurenciju Intela.

Ali jedan segment je ostao bez Zen 2 podrške, a to je najjeftiniji sektor početnih procesora koji koštaju oko 100€. Upravo u tom segmentu su nam upravo stigli procesori Ryzen 3 3100 i Ryzen 3 3300X.

Ova dva procesora u sebi imaju 4 core-a i 8 threadova klokovana na oko 4GHz i oboje predstavljaju jedan od najboljih izbora sa kojim možete napraviti veoma jeftinu konfiguraciju. Za malo bolji gaming predlažemo skuplji Ryzen 3 3300X ($120) koji sve svoje core-ove drži unutar jednog CCX modula što poboljšava performanse. Preciznije, u igrama koje ne traže puno core-ova ovaj procesor može da održi visok framerate kao i mnogo skuplji procesori, a takođe je odličan i za mnogobrojne moderne emulatore.

Kada se ova dva procesora uporede sa konkurencijom, dolazi se do zaključka da se po ceni od samo oko 100€ sada dobija procesor koji je maltene isti kao popularni Intel i7 7700K koji je pre par godina koštao tri puta više, a i danas se polovan može naći po skoro istoj toj skupoj ceni.

Detaljniji opis ova dva procesora možete pogledati na ovde.