AMD-ova Zen arhitektura je posle svoje premijere pre dve godine najzad ispravila mnoge greške koje je AMD imao u svojim procesorima, ali i pored toga Intel je uspevao da ostane neprikosnoveni lider na tržištu. Sve se to promenilo ovog leta.

Kada je ovog jula Ryzen 3000 stigao u prodaju, sa sobom je najzad doneo performanse koje dostižu vođstvo koje je Intel držao u svom posedu godinama. Ali sada, četiri meseca kasnije, stanje na tržištu je jasno – AMD je apsolutni lider prodaje procesora u kućnom segmentu PC-a. Najbolji pokazatelj ovog novog trenda nam stiže od Nemačke online radnje Mindfactory.de koja svaki mesec izdaje detaljne podatke o prometu svog inventara, sa posebnim fokusom stavljenim na PC procesore.

Posle povratka u život za Zen arhitekturom (Ryzen 1000 procesori), i izjednačavanja prodaje sa Zen+ prošle godine (Ryzen 2000 procesori), najnovijia Zen 2 arhitektura (Ryzen 3000 procesori) je totalno preokrenula tržište naglavače:

Sudeći po ovim podatcima za Nemačko tržište, tamo AMD sada drži skoro 80% prodaje novih procesora, a Intelovo insistiranje da opet guraju 14nm procesore u nedogled će samo obezbediti da se ovakav trend nastavi. Sada kada je javnost postala svesna da su Ryzen procesori cenovno i brzinski privlačniji od Intela, ulazimo u period mnogo jače konkurencije koja će nadamo se nama kupcima doneti mnoge bonuse bez kojih smo bili u prethodnim godinama (prvenstveno smanjenje margina koje Intel toliko voli).