Ova godina je pokazala blagi oporavak što se generalnog kvaliteta animea tiče, pruživši nam čak više od pet solidnih naslova. Nažalost, ono po čemu će je većina anime fanova (barem onih koji paze šta gledaju) zapamtiti jeste druga sezona Berserka koja bi se najbolje mogla opisati citatom Bate Stojkovića. Bilo je još pokušaja da se isporuče neke serije drugačijeg tipa, poput Joker Game i 91 days, ali i uništavanja starih franšiza (Digimoni i Dragon Ball) i besomučnog panderovanja najnižem sloju fanova. Bilo je naravno i “spasilaca anime industrije” kao Re:Zero i Erased. Ipak, iz sve te gomile đubreta, moglo se iskopati nekoliko bisera. Pa, da krenemo. Uzgred, ovo nije top lista, već izbor animea iz ove godine vrednih gledanja.

Drifters

Studio: Hoods Entertainment
Epizoda: 12
drifters

Tojohisa Šimazu, mladi vojskovođa u Sengoku periodu, biva smrtno ranjen ali umesto samurajske verzije Valhale odlazi u drugi svet. Tu sreće druge istorijske ličnosti iz raznih doba, poput Nobunage Ode, Hanibala Barke, Scipiona od Afrike, Buča Kesidija i Sandens Kida i zajedno sa njima se bori protiv zle organizacije Ends koju čine Jovanka Orleanka, Grigorije Raspućin, Žil de Rej, Hiđikata Tošizo i princeza Anastasija Ražnatović-Arkan Romanova. Seriju je potpisao Hirano Kouta, poznat po Hellsingu, pa znate šta možete da očekujete; vrhunsku bezumnu zabavu, krvoproliće, genocid i vilenjake koji se krajnje netolkinovski gađaju govnima.

Mob Psycho 100

Studio: Bones
Epizoda:12
thumb-1920-726910

Kagejama Šigeo zvani Mob (zbog običnosti) je petnaestogodišnjak sa psiho moćima. Kako je rastao tako je sve više potiskivao svoj ogroman potencijal za psiho moć i sve što želi jeste da vodi normalan srednjoškolski život. Radi za prevaranta vidovnjaka zvanog Milan Tarot Arataka Reigen s kojim rešava natprirodne slučajeve. Autor ove serije je ONE, čovek koji nam je dao One Punch Man-a. Ipak, za razliku od ćelavog superheroja, Mob Psycho je daleko vernija njegovom originalnom stilu crtanja, zadržavši pritom spektakularnost borbi i grafičkog prikaza.

3-gatsu no Lion

Studio: Shaft
Epizoda: 22

aramajapan_sangatsu-no-lion-imagen-destacada-1000x600

Ovo je jedan od retkih Shaftovih animea koji nije pravljen isključivo za otakuovce, već bi čak i neko ko misli da je tsundere knjiga Milana Kundere mogao da ga pogleda. Priča prati svakodnevni život Rei Kirijame, asocijalnog 17-godišnjeg igrača šogija, koji zapada u veliku stagnaciju. Kroz interakciju sa poznanicima, naročito sestrama Kavamoto, on polako sazreva kao igrač i kao čovek. Ova serija je rađena po mangi Čike Umino, koja nam je donela mnogo hvaljeni Honey & Clover. Sam renome autorke i studija (jesu otaku pandering ali imaju dobar vizuelni stil) je dovoljna preporuka.

Showa Genroku Rakugo Shinjuu

Studio: Deen
Epizoda:13
1448123671-shouwa-genroku-rakugo-shinjuu-fciOd svih animea na ovoj listi, ovaj je verovatno najjapanskiji i bavi se jednom jako specifičnom granom scenskog performansa, tipičnom samo za Japan u Showa eri, a to je Rakugo, to jest komična monodrama. Posle odslužene kazne zatvora, Jotaro odlazi kod čuvenog Rakugo majstora Jakumo Jurakuteija da mu bude učenik. Pojava tog momka evocira starom majstoru uspomene na nekadašnjeg druga s kojim je zajedno učio umetnost performansa. Ova krajnje neobična serija je jedna od najbolje ocenjenih ove godine i pravo je malo kulturno čudo. Naravno, da biste je doživeli kako treba, potrebno je da imate makar malo zanimanja za Rakugo. 

Mobile Suit Gundam Thunderbolt 

Studio: Sunrise
Epizoda: 4

maxresdefault-14

Pročitajte EmuGlx opis!

JoJo’s Bizarre Adventure: Diamond is Unbreakable

Studio: David Production
Epizoda: 397211688_orig

Ni ova godina nije mogla da prođe bez nastavka JoJo franšize. Ovaj deo se dešava u 1999-toj godini, 11 godina posle dešavanja u Stardust Crusaders. Džotaro Kuđo, spasilac sveta i nekada najviše dete na svetu, sad dolazi u primorski grad Morio da pronađe, kako se ispostavlja, svog strica srednjoškolca Đosuke Higašikatu, kako bi mu pomogao u potrazi za artefaktom koji ljudima daje Stand moći. Okuplja se krajnje bizarna družina i kreće u potragu. Usput oni shvataju da postoji serijski ubica koji je Stand korisnik i kreću da ga zaustave. JoJo serije su prilično specifične po kombinaciji ekstravagancije, kempa i bizarnosti koja polarizuje publiku na obožavaoce i hejtere. Ni ovaj nastavak ni malo ne zaostaje po tom pitanju, prateći već uhodanu formu.

Fune o Amu (The Great Passage)

Studio: Zexcs
Epizoda: 11

funewoamu-anime

Jedan, ove godine gotovo neprimetan anime naslov dokazao je da je Noitamina blok i dalje veoma bitan kao održilac relativnog kvaliteta animea. Novela po kojoj je rađen dobila je pre tri godine i igranu adaptaciju, koja je čak bila nominovana za Oskara. Glavni lik je Mitsuja Mađime, rasejani računovođa u Genbu izdavačkoj kući. Njegovo nezanimljivo bivstvovanje se menja kada ga šef odeljenja za rečnike angažuje da preuzme na sebe sklapanje novog rečnika po imenu The Great Passage. Ono po čemu je ovaj anime izuzetan je način na koji čini da sasvim obična priča postane zanimljivija nego akcioni shonen. Srce ove serije su likovi i njihova motivacija da rade na novom rečniku, iako znaju da će im za to trebati možda i ceo radni vek.

Bonus: Thunderbolt Fantasy

Studio: Pili International Multimedia & Nitro+
Epizoda: 13
thf0_zpsdod1wab4
Da, znam da nije anime, i ne smeta nimalo. U nekim aspektima ova serija prevazilazi sve što je ove godine izašlo iz Japana. Naime, već deceniju i nešto unazad, produkcijska kuća Pili International se bavi lutkarskim serijama i filmovima smeštenim u epski fantazijski svet, i u kojima su scene borbe potpomognute sjajnim specijalnim efektima i montiranjem. Glavni zaslužni za kolaboraciju japanske i tajvanske produkcije je niko drugi do Gen Urobuči, koji je pisao scenario za ovu seriju, dok su tehnikalije oko vizuala, režija i montiranje prepušteni Tajvancima. Priča počinje krajnje tipično, sa zlim klanom koji pokušava da se domogne božanskog oružja i nevoljnim herojem izmanipulisanim od strane briljantnog stratega da im se suprotstavi. Ono što usledi je teško opisivo pre svega jer ne postoji ništa sa čime bi moglo da se uporedi. Thunderbolt Fantasy je jedinstveno iskustvo i puna preporuka ako volite epsku fantaziju i atraktivne borbe.