Osnovna svrha MAME jeste emulacija igara sa automata (uključujući tu i igre na sreću za koje je naknadno ubačena podrška), i on važi za verovatno najpopularniji emulator današnjice, zbog čega i poseduje sopstvenu sekciju na našem sajtu. Ceo projekat je započet 24. decembra 1996. godine, kao delo italijanskog programera Nicole Salmorie, da bi na njemu sada volonterski radilo na stotine ljudi (kao programeri, donatori ROM-ova, testeri…), koji ga neprestano poboljšavaju. Ono na čemu MAME tim insistira jeste da je ovo ozbiljan projekat, čiji je zadatak da sačuva stare igre od zaborava, i što vernije emulira njihov hardver, bez bilo kakvih hakova za ubrzavanje (za razliku od Raine-a, npr.).

mame headerOsnovna verzija MAME je dugi niz godina pisana za DOS, ali zbog toga što je u pitanju program otvorenog koda, pojavilo se na desetine portova za razne operativne sisteme, pa čak i konzole i prenosive uređaje. Jedan od najboljih je svakako MAME UIFX32, rađen za Windows, kojeg mi preporučujemo.

MAME danas podržava gotovo devet hiljada igara i njihovih revizija i hakova, iz perioda od kraja sedamdesetih, pa sve do naslova starih minimalno četiri godine. U početku, tim se fokusirao na igre bazirane na sprajtovima, ali se danas podjednaka pažnja posvećuje poligonalnim ostvarenjima koja su počela da se pojavljuju početkom devedesetih godina. Hardverska zahtevnost veoma varira u zavisnosti od samih tehničkih karakteristika igre, tako da je za naslove sa početka osamdesetih dovoljan i bilo kakav Pentium procesor sa minimalno 32 MB RAM-a, ali generalno, za većinu će vam biti potreban Pentium III i barem 256 MB sistemske memorije. Ipak, mnoga ostvarenja novijeg datuma (California Speed, Hyperdrive…) zahtevaju višejezgarne procesore čiji radni takt prelazi 4 Ghz da bi normalno radile. Ukoliko nemate zaista star računar ili vam nisu potrebne neka specifična podešavanja, MAME danas slobodno možete koristiti i za emulaciju CPS odnosno NeoGeo igara, koje su u prošlosti mnogo bolje funkcionisale u posebnim emulatorima kao što su Kawaks ili Nebula. Ipak, za pokretanje MODEL 2 igara, MODEL 2 emulator i dalje ostaje nezamenljiv.

Odlična WWF Wrestlemania izgleda najbolje upravo u verziji za automat
Odlična WWF Wrestlemania izgleda najbolje upravo u verziji za automat

Izmedju ostalih MAME emulira sledeće arkadne sisteme
– NeoGeo MVS
– CPS
– CPS-2
– CPS-3
– Sony ZN-1
– Sony ZN-2
– Konami TMNT 2
– Konami X-Men
– System 11
– System 12
– Midway T-Unit
– Midway Wolf Unit
– System 18
– System 32

Neke od najboljih igara emuliranih u MAME
– Arkanoid
– Dungeons & Dragons: Shadow Over Mystara
– The King of Fighters ’98 – The Slugfest
– Mortal Kombat II
– NBA Jam Tournament Edition
– Out Run
– Pac-Man
– Street Fighter Alpha 3
– Teenage Mutant Ninja Turtles
– Tekken 3

Zvanična stranica projekta
http://mamedev.org

MAME UIFX (Preporučena verzija)
http://mame32fx.altervista.org

Najveći sajt na Internet posvećen MAME. Sadrži mnoštvo informacija i linkova ka drugim web lokacijama posvećenim ovom emulatoru.
http://mameworld.info