Nintendo je bez sumnje legendarna kompanija koja je zadužila gejming industriju debelo, praktično vadeći je iz propasti na najvećem – Američkom tržištu. Kod nas ne toliko prisutan, ne toliko popularan, Nintendo je ipak ostavio nekakav trag u svoje vreme. Sa današnjim trendom retro hipsterizma odjednom sve je više fanova 8bit sistema, Maria, Zelde, Metroida i drugih Nintendo ikona. Takav uticaj Nintendo ranije naravno nije mogao imati kod nas zbog sankcija, nepostojanja piraterije, nedostupnosti itd…

Da bi se preskočene stvari nekako nadoknadile, a i ispratile neke aktuelne a nedostupne, tada krajem 90ih imali smo emulatore – razlog zbog kojeg je ovaj sajt originalno i nastao. Programi koje su razvijali entuzijasti, sherovali ih na netu i preko kojih smo na Windows PC-u, jedinom zvanično odobrenom sistemu u Srbiji, mogli da pokrenemo sve igre sa starih konzola i arkada. Nije kao da smo imali neki drugi izbor!

Za pokretanje igara bili su potrebni ROM fajlovi, ilegalno napravljeni dumpovi sa kertridža, sherovani takođe svuda po Internetu na raznim shady rom sajtovima. Za neke je to bio način da se kompletne arhive igara iz prošlih generacija sačuvaju od zaborava, nekima je to bila zamena za propušteno ili lakši način da igraju stare igre… ali izdavačima igara je uglavnom cela ta priča bila samo zla masovna piraterija kojoj se mora stati na put. U tom pogledu na emulaciju prednjačio je oduvek Nintendo, koji se svim silama borio još tada da obustavi kompletnu priču. Čisto da stavimo stvari u vremensku perspektivu, 1999-2000. godine kada je Emulation Galaxy počinjao sa radom, baš kao i EmuParadise, dva Nintendova aktuelna sistema GameBoy Color i Nintendo 64 bili su kompletno emulirani. Uz dostupne emulatore i lako preuzimanje kompletnih arhiva igara sa starih sistema kao i najnovijih naslova sa Interneta jasno je bilo da je Nintendo bio taj koji je prvi pokrenuo hajku jer je naizgled i najviše bio na udaru. SEGA je bila daleko tolerantnija jer ni sami nisu bili 100% sigurni šta rade u to vreme. Slali su nam novinarske verzije novih igara za Dreamcast i pored toga što smo hostovali emulatore za Mega Drive i Master System. Sa druge strane Sony nije imao pravnog načina da obustavi projekte poput Bleem-a.

Emulation Galaxy je u to vreme, kao što mu ime kaže, bio sajt fokusiran na emulaciju, i retro gaming. Uglavnom smo prenosili vesti o novim emulatorima, radili opise igara i slično. Ponekada bi da bi olakšali stvari svojim posetiocima, pružali i bezbedniji način da preuzmu instalacije emulatora pa i poneke ključne igre za njih. Daleko od kompletnih arhiva sa EmuParadise i ostalih rom sajtova, mi smo bili više kao edukatori koji su pružali uvod u priču. Izuzetno undergorund sa minimalnom posetom služili smo svrsi u to vreme i ispunjavali naš cilj edukacije lokalne scene. Ipak i pored tako malog dometa Nintendo je uspeo da nas pronađe i da našem tadašnjem lokalnom provajderu uputi preteće pismo, sve zbog 2-3 rom fajla za tada novije GameBoy igre. Kako su u pitanju bile rane 2000. godine u posleratnoj Jugoslaviji, nakon konsultacije sa provajderom i našim pravnim timom zaključili smo da Nintendo može da nas poljubi u dupe.

Fast forward 18 godina. Davnih dana smo samoinicijativno prestali da se bavimo emulatorima i romovima, i postali smo sveobuhvatni gaming medij, i dalje sa osvrtom na retro gaming i edukaciju o gaming kulturi, našu večnu misiju. U međuvremenu generacije i generacije igračkih sistema su prošle, a tek u poslednje vreme sa najnovijim talasom retro manije i Nintendo uskače na voz reizdavanja starih igara, pa čak i retro hardware-a. Virtuelna konzola, NES i SNES Classic, pa ponovna reobjavljivanja klasičnih NES, SNES i N64 igara za Switch opet su naterala Nintendo da krene u hajku na retro emulatore i romove, gore nego na pokušaje emulacije njihovog najnovijeg sistema.

Tokom jula ove godine Nintendo je tužio i zatvorio nekoliko najvećih rom sajtova koji egzistiraju još od dana starog Emulation Galaxy-a. Situacija je postala zategnuta do te mere da je kao što ste verovatno već pročitali u vestima i najveći rom sajt EmuParadise morao preventivno da sa svojih servera skloni SVE romove i iso-e retro igara, ne samo Nintendovo vlasništvo. Vlasnik sajta je zaključio da je rizik prevelik, pa je prilika da se na bezbedan način preuzmu stare igre koje ste možda i posedovali nekada – nestala.

Stvari jesu drugačije danas, uklanjanje arhive sa EmuParadise-a jeste kraj jedne ere, ali nije smak retro sveta. Danas makar nije teško nabaviti originalni retro hardware pa i igre, scena kod nas po oglasima je nikada bolja, i to je super dok stare konzole i igre budu fizički postojale. Druga opcija će uvek biti da Nintendu po prenaduvanim cenama platite te iste romove koje su zabranili kao download na Switchu ili upakovane u classic verzije konzola… a za emulaciju od sada samo na dark net, i pazite da ne završite na poternici 😉

Jokes aside, ako zaista volite video igre i želite da se podsetite, edukujete, spasite stare stvari od zaborava, baš kao i mi u mnogo gorim uslovima pre skoro 20 godina – naći ćete način.