Pre nekog vremena, co-direktor Final Fantasy VII Rimejka Naoki Hamaguchi izjavio je kako je Horizon Zero Dawn ostavio neverovatan utisak na njega. Spomenio je i kako nestrpljivo čeka Forbidden West i kako planira da otvoreni svet nalik onom iz Horizon igara ubaci u sledeću Final Fantasy VII igru. To je valjda ta japanska čudna kultura, gde je prihvatljivo pohvaliti zapadnjačku igru dok se hvalisanje svojim delima smatra nepristojnim i primitivnim. Mislim da upravo zbog te ogromne kulturološke razlike nastaje nekakva pogrešna slika o tome kako japanci samo hvale i crpe inspiraciju od zapada, dok se obrnut scenario izgleda gotovo nikad ne dešava. Hidea Kojimu će kao token japanskog genija mnogi zapadnjaci da ugoste, samo da bi on posle njihovim igrama odavao neuporedivo veću počast u Death Strandingu. Portal, Half-Life, Cyberpunk pa i Horizon, sve ih je ispoštovao i preko granica easter egg-ova sa kojima se njemu obično oduže. Naravno, japanska inspiracija priznaje se samo kad je Souls u pitanju, jer tu imamo obrnutu situaciju kada je japanac napravio igru od starta po zapadnom senzibilitetu, pa sada više ne mogu ni indi igru da naprave bez takve mehanike.

A šta je sa baš japanskim stvarima? Sa tim Final Fantasy-em recimo? Likovima u Final Fantasy XIII-2 koji imaju free DLC uniforme iz Mass Effecta? To je bilo u jeku popularnosti jednog, i traženja identiteta drugog serijala. Zaista tragično vreme za japanske developere ta generacija nakon PlayStationa 2. A šta je sa originalnim Final Fantasy XIII koji se u današnjem narativu spominje kao velik neuspeh i igra koju je vreme zaboravilo? Šta ako su autori Horizona zapravo pokupili dosta inspiracije za dizajn upravo iz te igre, da bi ih danas spomenuti co-direktor VII Rimejka hvalio? Gospodin Naoki Hamaguchi zapravo je i radio na XIII trilogiji, pa nije ni čudo što je pohvalio Horizon. Neki elementi dizajna su mu verovatno delovali jako poznato. A i valjda je to taj japanski način da se kulturno kaže hvala vam što ste maznuli dizajn divljakuša Vannile i Feng koje se nalaze u tehnološki naprednom svetu, kompletnu estetiku njihove odeće i djindjuva, borbu kopljem, jahanje mašina koje liče na životinje, veštačku inteligenciju koja kontroliše životne procese u svetu, pa čak i ono postapokaliptično divlje prostranstvo izvan Cocoon-a sa plemenima itd. U fazonu, znam da ste se “inspirisali” malo, ali moja igra je neprihvaćeno sranje, a vi ste popularni, pa eto ja ću malo da se inspirišem sa vama za moj sledeći projekat, wink wink. Svakako nema sumnje da je taj open world segment koji autor i spominje kao veliku novu inspiraciju, ono što je zapravo zapinjalo u XIII, a ne dizajn i priča.

Sa druge strane, ako bi pitali pak Guerrila Games oni bi rekli da je Zero Dawn inspirisan Ben Hurom, a ekspanzija Frozen Wilds filmom 2010. To su zapravo njihovi citati, koji se pretpostavljam odnose samo na priču, a kada je dizajn u pitanju tu se ćuti i nikako ne spominje bilo kakav uticaj japanskih igara, božemesačuvaj. Ok, 2009. kada je prvi FFXIII izašao Gerilci su se još koprcali sa Killzone igrama, ali prvi Horizon tech demoi u kojima Ejlojka jaše konja su iz 2010-2011. Dok je poslednja FFXIII igra izašla 2013. tako da ovaj moj naizgled suludi GAME THEORY drži vodu!

Svakako bilo istine u ovome ili ne, sličnosti su uncanny što bi se reklo, posebno ako zagrebete malo dublje u narativ i dizajn, jer gameplay je očigledno potpuno drugačiji – što je i suvišno navoditi ali ima čitalaca koji će biti u fazonu NIJE ISTO! Bilo isto ili ne, spomenute kulturološke razlike definitivno postoje. Japanac je mogao da kaže da je inspirisan Kazablankom ili Biblijom, i da glumi ludilo, ali je izabrao da pohvali igru koja ima čudno sličan dizajn i narativne ideje sa njegovim prošlim zaboravljenim projektima.

Baš me zanima kako će taj japanski open world inspirsan Horizonom izgledati u nastavku Rimejka, kao i šta će autori Forbidden Westa da navedu kao inspiraciju, mislim ne može biti Breath of the Wild nikako, više liči na rimejk Ben Hura ipak?


Stavovi izneti u “Lični Ugao” autorskoj rubrici ne predstavljaju obavezno stavove kompletne EmuGlx redakcije, a ponekada ni samog autora 😉
Za ostale tekstove iz Ličnog Ugla posetite sledeći link.