Kako se polako bliži kraj sezone u fudbalu tako se bliži kraj i u onom virtuelnom. Ipak taj virtuelni fudbal je tradicionalno podjeljen na dva dela i glavno pitanje je koji od dva velika naslova je bolji? Naravno u pitanju su FIFA i PES, dve velike fudbalske franšize koje skoro dve decenije vode ljutu borbu, a ove godine ta borba je postala još teža jer su obe igre na neki način razočarale. Već neko vreme igramo obe trenutno aktuelne simulacije fudbala i ovom prilikom podsetićemo se šta su oba naslova donela i koji je nakon testa vremena i bezbroj odigranih utakmica ostavio bolji utisak na nas!

Za početak FIFA – EA Sportsov serijal već pet godina ruši rekorde po prodaji i to mora biti sa razlogom. Naime FIFA 17 je obećala dosta kao i po prvi put pojavljivanje novog story moda koji bi u budućnosti sigurno trebalo da bude i glavni mod u igri. Spomenuti story mod odnosno The Journey je opravdao sva očekivanja, priča o mladom Alexu Hunteru je bila odlična. Ono što sigurno čini ovaj mod dobrim jeste povezanost sa protagonistom. Naravno ništa nije savršeno pa ni ovaj interaktivni fudbalski film smešten u video igru. Pre svega nekada zna biti repetitivan ali ipak kako je prvi put tu, možemo EA-u progledati kroz prste. Ostatak modova u novoj FIFI je ostao gotovo nepromjenjen jedino što u Ultimate Timu sada imamo Squad Building Challenges u kojima dobijate zadatke koje kada kompletirate, dobijete jednu special kartu. U igri iz prekida sada je sve mnogo drugačije ali i preglednije, jedino što su penali stvarno lošije uradjeni. Fizika igrača i lopte je sada dosta bolja kao i dodavanja koja su postala glavni faktor u gameplayu ali ipak veliki minus su sami igrači koji na par momenata se kreću kao roboti. Grafički igra je napredovala – EA sada i u FIFI koristi FrostBite Engine koji odlično izgleda a sama prezentacija je još bolja. Stadioni su unapređeni, čak i publika na kojoj se doduše još može poraditi. Više o FIFA 17 pisali smo i u našem kompletnom opisu kada se igra pojavila krajem prošle godine.

fifa-17-strategy

Sa druge strane imamo Konamijev (#FUCKONAMI forever) PES 2017 koji je ostao gotovo isti. Od modova sve je gotovo nepromjenjeno. Jedino je Master Liga malo napredovala u taktičkom smislu ali meniji u samoj Master Ligi gotovo uspore igru. Ipak kada pokrenemo utakmicu to sve pada u vodu. PES kao i FIFA je poboljšao fiziku igrača i lopte što je bio problem u prošlogodišnjem izdanju. Golmani su poboljšani i igra je malo usporila ritam što je zapravo dobro i daje realnost utakmicama. Kao i kod FIFA-e, sve se fokusira na pas igri, kontra napadu itd ali je i bolje odrađeno jer nije previše repetitivno i prirodnije izgleda. Prezentacija ipak dosta muči igru, jednostavno ne daje nam taj osjećaj visoke produkcije kao u FIFI. Što se tiče licenci, sada ih je još manje iako je Liga Šampiona sada malo prerađena, pola velikih klubova nema licence i to sve narušava.

Na kraju dana kada sve saberemo i oduzmemo ove godine, barem po našem mišljenju pobedu odnosi FIFA! Iako je malo razočarala u gameplayu, jednostavno svojom prezentacijom, licencama i modovima je potpuno uništila PES. Konami jednostavno mora da se posveti dodatnim modovima i ostalom. Tako da očekujemo da u PES 18 Konami poradi na ostalim segmentima igre jer je osnova dobra. Što se tiče FIFE, EA jedino mora da reši problem sa animacijom i robotskim kretnjama igrača. Jedva čekamo i FIFA 18 gde ćemo videti nastavak The Journeya. Ipak do jeseni zabavljaćemo se i dalje sa dva trenutno aktuelna naslova koja smo analizirali danas, a ponajviše sa FIFA 17!