Video igre u kojima se nešto vozi postoje gotovo od samog početka industrije igara, ipak za potrebe naše top liste ovoga puta fokusiraćemo se samo na igre u kojima se voze automobili. Tako da nema motora, skutera na vodi ili kartinga sa maskotama –  samo automobili, arkada ili simulacija, nije bitno…  a ono što kvalifikuje vožnju da se nađe na ovoj listi je istorijski značaj koji je imala na razvitak žanra, nebitno u kom smeru… So here we go… hronološkim putem:

10. Night Driver (1977, Atari)

Iako se prvom vožnjom ikada smatra tri godine stariji Gran Trak od istog proizvođača arkadnih mašina, Night Driver je pionirski uveo pogled iz prvog lica. Ta perspektiva se doduše još dugo neće koristiti, proćiće čitava 2D era pre nego što vožnje dobiju pravi 3D i pogled iz očiju vozača. Ipak te ’77 Night Driver nudio je veoma skromnu viziju budućnosti za žeton ili dva.

09. Outrun (1986, SEGA)

Era 2D vožnji bila je prepuna svega i svačega, ali tek sa Outrunom SEGA je dala pravi cool šmek celoj priči. Šarena detaljna grafika, nelicencirani Ferrari Testarossa, plavuša na suvozačevom sedištu, legendarna originalna muzika i beskrajna zabava kao ništa što je žanr vožnji do tada video! Revolucija i vrhunac 2D ere, kako po kvalitetu tako i po planetarnoj popularnosti. Pričamo naravno pravoj, punokrvnoj, nadrkanoj, arkadnoj verziji, ne o mučenim portovima sa skromnih konzola i još skromnijih kućnih računara tog vremena.

08. Virtua Racing (1992, SEGA)

Stigli poligoni! Jeste, dva trkačka naslova na arkdama su imala poligonsku 3D grafiku i pre, bili su to Namcov Winning Run ’88, kao i Atarijev Hard Drivin’ ’89, međutim tek sa Virtua Racingom na SEGA MODEL 1 arkadnoj mašini poligoni u vožnji su dobili ono što je najvažnije – BRZINU! Bolji dizajn, veći framerate, više poligona uz dodatni začin koji su činili prepoznatljiv SEGA stil i kvalitet, ovu arkadnu mašinu učinili su hitom. Treba napomenuti i da je ovde po prvi put uvedena mogućnost real time promene kamere, nekoliko chase kamera, dashboard i bumper kamere upravo su definisane po prvi put u ovom naslovu. Za to vreme neviđena grafika, brzina izvođenja i futuristička tehnička rešenja bili su samo uvod u sve što je veoma brzo usledilo nakon ovog uspešno potvrđenog koncepta.

07. Ridge Racer (1993, NAMCO)

Ovaj naslov doneo je texture, doneo je još luđu brzinu, doneo je drifting, doneo je next gen izgled u odnosu na samo godinu dana stariji Virtua Racing. Prelazak Ridge Racera sa arkadnih mašina na tek objavljeni prvi PlayStation 1994. godine u Japanu označio je početak kraja dominacije arkadnih mašina u svetu vožnji. Kućne konzole pete generacije su postale dovoljno jake za pravi arkadni kvalitet napokon! Čisto poređenja radi, na starim konzolama i Amigi su u isto vreme i dalje vladale 2D vožnje, Rock’n’Roll Racing se tek pojavio, dok je na PC-u pojam grafike bio Indycar Racing od Papyrus-a.

06. The Need for Speed (1995, EA)

Iako je debitovao na 3DO konzoli ’94. godine TNFS ’95 donosi respektabilnu vožnju po prvi put na PC i DOS, godinu dana kasnije i na PlayStation i Saturn. TNFS je po prvi put u istoji žanra imao dobro iskorišćenu licencu, pravi super automobili su predstavljeni na odličan način (showcase mod), a u stvaranju igre pomogli su i legitimni poznavaoci automobila iz časopisa Road&Track. Prvi pravi korak ka realnosti… koji je serijal doduše napustio već u sledećem nastavku.

05. Gran Turismo (1997, Polyphony Digital)

Kvantni skok u kvalitetu simulacije i uopšte pristupu pravljenja trkačkih igara. Kao da je par generacija preskočeno jednim potezom. Pored do tada neviđene realističnosti, grafike, i broja automobila, prvi GT postavio je standarde za nešto što se zove karijera u simulaciji vožnje. Vreme besciljnog jurcanja po stazama je završeno, novac je potreban da se novi automobili otključaju i nabudže… u igri koja je takođe uvela realističan tuning po prvi put. Probajte da zamislite te 1997. prvi susret sa ovakvim šamarom realnosti nakon svih Need For Speed-ova i ostalih arkadnih vožnji. Iako danas deluje pomalo primitivno, u ono vreme ovo je bio najozbiljniji simulator vožnje ikada napravljen. Začetnik serijala koji će dugo suvereno vladati žanrom simulacija. Moon Over The Castle bitches!

04. Metropolis Street Racer (2000, Bizzare Creations)

Dreamcast ekskluziva, tako je. Izvolite vratite se vremeplovom u 2000. godinu i donesite nam vožnju koja je izgledala bolje. Nije bilo konkurencije, ni na PlayStationu 2 koji se lomio sa lošim launch naslovima a vala ni na najnabudženijim PC konfiguracijama tog vremena! U tom momentu u vremenu Dreamcast je vladao a MSR nije samo izgledao lepo, uveo je i mnoge nove koncepte koji su uspešno prenešeni u Project Gotham Racing, pa zatim u Forzu. Naslov ispred svog vremena. Pošto su velike šanse da nemate pojma o čemu se radi – pročitajte opis.

03. NFS Underground (2003, EA)

Sa novim developerima i u duhu tadašnjeg vremena slavni NFS serijal doživljava uspešno preobraženje u underground racer. Tuning&Styling kultura koju je u mainstream bacio film The Fast and the Furious sjajno je predstavljenja u Undergroundu, a neverovatno detaljna mogućnost vizuelnog doterivanja automobila ovde je predstavljena kao ni u jednom naslovu do tada. Pristupačni automobili umesto egzotika spustili su NFS na zemlju ali i dali igračima osećaj neverovatne aktuelnosti. Nažalost nakon Underground ere NFS do danas traga za identitetom, ali dva pojavljivanja na ovoj kratkoj listi svakako su veliki uspeh za ovaj besmrtni serijal. Inače, najnoviji NFS deluje kao treći nastavak!

02. Forza Motorsport 3 (2009, Turn 10)

Strateški kreirana konkurencija Gran Turismo serijalu od strane Microsofta i nije donela neke inovacije u prva dva nastavka, ali sa izdanjem iz 2009. godine Turn 10 postaje ime, a Xbox 360 pozornica za najnoviju revoluciju u vožnjama. Maksimalna ispoliranost detalja, ozbiljna customizacija, sjajan način napredovanja kroz igru, najaktivniji online community, došli su kao iznenađenje posle dva osrednja nastavka. Sa trećim delom Forza je postala Triple A naslov, a za vreme generacije u kojoj je Microsoft vladao konzolnom scenom milioni novih igrača su uvedeni u svet vožnji i automobilsku kulturu na sjajan način.

01. Project CARS (2015, Slightly Mad Studios)

Verovatno najbolja ozbiljna simulacija vožnje do sada, nastala na Kickstarter način pre Kickstartera. Igrači su ulagali svoj novac u projekat autora GTR2 i NFS Shift serijala da bi dobili ono što žele. Beskompromisnu simulaciju vožnje neopterećenu standardima današnje gaming industrije. Project CARS je, takođe uspešno, po prvi put doneo pure sim racing iskustvo na konzole, do tada rezervisano isključivo za PC i niskobudžetne fan projekte posvećene samo najtvrdokornijim ljubiteljima simulacija.

Honorable mentions:

Turbo (1981, SEGA arkade) Prva vožnja koja je definisala 2D žanr plus prva arkada sa kokpitom, sedištem, volanom i pedalama.
Pole Position (1982,  Namco) U svoje vreme najpopularnija 2D vožnja.
Street Rod (1986, Logical Design Works) 10 godina pre Gran Turismo-a, ova manje poznata 2D vožnja sa MS DOS/Amige/C64 imala je poprilično detaljan mod modifikovanja muscle automobila, vožnja je sa druge strane bila izuzetno primitivna.
Test Drive (1987, Distinctive Software) Prva vožnja sa licenciranim automobilima.
Daytona USA (1994, SEGA arkade) Izuzetno popularna arkadna vožnja.
Driver (1999, Reflections Interactive) Prvi pravi “moderni” free roam u 3D voznji koji je poslužio kao inspiracija open world racerima kao što su Midnight Club, Underground 2 i sl.
Colin McRae Rally 2.0 (2000, Codemasters) Popularisao rally simulacije, posebno medju PC publikom.
Motorcity Online (2000, EA) Prvi online only racer, online community, aukcije, tuning sličan Undergroundu.
Burnout 3: Takedown (2004, Criterion) Vrhunac arkadnih crash and burn vožnji svoje dekade.
Gran Turismo 4 (2005, Polyphony Digital) Najkompletniji GT naslov, u svoje vreme daleko iznad svega što je konkurencija mogla da zamisli, nakon ovoga GT gubi tron sa slabim petim nastavkom i odličnom ali zakasnelom šesticom.
Forza Horizon (2012, Playground Games) Izuzetno svež pristup opuštenijoj zabavnoj vožnji baziranoj na realnosti, svi kvaliteti velikih Forza igara prenešeni su u free roam zabavno okruženje, Playground Games supergrupa developera zadala je domaći svima kada su u pitanju zabava i stil.