Radi mentalne pripreme za ovaj anime probajte da zamislite sledeću scenu: Vidovdan 1389. godine, Kosovo polje. Srpska i turska vojska spremaju se za juriš. U trenutku vade oružje i kao lavina kreću jedni na druge. Knez Lazar u punom galopu ustaje na sedlu, grabi sekiru površine Voždovca i pravi tornado dižući stotine vojnika u zamahu (bolji je efekat kad zamislite likove iz Šotrinog filma). Miloš Obilić proseca kroz gomilu istovremeno držeći šest mačeva i sedmi u zubima. Toplica i Kosančić su odmah iza njega, čiste preživele turke bacajući se na njih munjama i ognjem paklenijem. U međuvremenu Jakub Čelebija opkoljava Vuka Brankovića ne dozvoljavajući mu da iskulira ovaj put. Uz kez, Branković vadi gatling iz hammerspace-a i kreće da truje olovom sve oko sebe. Vatra kulja, zemlja se trese, od silne buke ne čuju se misli.  Bajazit sleće na bojište u punom battle gearu i raspucava po srpskoj vojsci. Obilić se zatrčava nadzvučnom brzinom i svih sedam sečiva  zabada u Bajazita, dok mu dva pobratima daju support fire. Bajazit odlazi na Dženehem u plamenoj kugli. Gori more, tope se planine. Boban Zdravković leži na zemlji i vrišti kao devojčica, a Sejo Kalač riče dok mu Lazar testeriše rogove za novi šlem. Banović Strahinja je naoružan samo zarđalom kašikom i čistim skillom kosi turke kao kuga dok Boško Jugović sa dve M42 Krmačendije  roštilja s konja po čalmama i urla kao da mu deru kožu s glave. Lab i Sitnica se zaustavljaju od nagomilanih leševa. Odjedared, razbešnjeli sultan Murat se pojavljuje u zelenom titanijumskom mechu sa dve mono-dimiskije bacajući lazore po bojištu na šta sve srpske vojvode kao po komandi jurišaju na njega uz gromoglasno “Pomozi Bože!”. Od eksplozije koja je usledila nastalo je novo ledeno doba a Balkansko poluostrvo je postalo ostrvo Velika Srbija, svetska prestonica za sledećih pet vekova.

Ko je opet pustio Sinđelića blizu barutane?!
Ko je opet pustio Sinđelića blizu barutane?!

Pa, ovakav fanfiction se ne viđa svaki dan. Ako vam je ovo što ste pročitali preterano, onda Sengoku Basara nikako neće da vam se svidi. Prethodni pasus je čisti mediokritet poredeći sa onim što možete videti u samoj seriji. Dakle, pustite mozak na ispašu, zavalite se i hir ui gou!

[Tadashi] Sengoku BASARA - 01 (720p h264-AAC)[(015855)19-10-26]
Koji od njih dvojice je Svetislav Basara?
Sengoku era (oko 1560. do 1603.) je jedno od najzanimljivijih razdoblja u ljudskoj istoriji, mada je zbog izolovanosti Japana ostatku sveta ostalo nepoznato sve do pre par vekova. Nigde pre a ni posle toga se toliko izvanrednih vojskovođa, boraca i taktičara nije okupilo u neprestanoj bici. Pomenuću samo da je jedan od junaka Sengoku ere bio tada mladi Mijamoto Musaši, najbolji mačevalac koji je ikad živeo. Zbog toga je u japanskom nasleđu ovaj period služio kao inspiracija za ogroman broj priča, knjiga, filmova (najnoviji je Goemon), animea i najmanje dve video igre. Prva je Sengoku Musou ili Samurai Warriors, kombinacija superpower tuče, RPGa i strategije. Druga je Sengoku Basara i žanrovski je 2D overpower tuča nalik Guilty Gearu. Anime istog imena, to jest anime koji opisujem, je nastao na osnovu ove druge igre. Budući da je Sengoku Basara takva igra kakva je, u animeu postoje znatna odstupanja u odnosu na istorijske događaje ali brojna kršenja zakona fizike, termodinamike, logike i svega ostalog. Da ne pominjem brojna prekoračenja propisane količine kempa i gejštine po seriji. Ništa novo za anime, reći ćete. Pa, istina je da Basara ne donosi ništa revolucionarno, ali već viđene forme i floskule boostuje ne u superlativ već u uberlativ što kao rezultat daje jedno od najzabavnijih a ujedno i najbesmislenijih ostvarenja japanske animacije.

Dakle ovako. U ranim danima Sengoku ere, nekoliko bitnih vojskovođa je stabilizovalo svoje pozicije i krenulo u osvajanje. Ubedljivo najambiciozniji među njima je bio Nobunaga Oda, vladar Ovari provincije. Vođen željom da vlada Japanom i uvede ga u novo doba, ovaj harizmatični general se okružio jako sposobnim oficirima i uspešno otpočeo osvajanje, koristeći neprijateljstva susednih oblasti. Na Odinom putu našli su se stari rivali, Takeda Šingen i Uesugi Kenšin. Zahvaljujući njihovom sukobu dva glavna junaka ove serije su se srela prvi put. Jedan je vođa severnih provincija znan i kao Jednooki zmaj, imenom Masamune Date a drugi Šingenov najbolji borac, Sanada Jukimura. Tokom manevra zavaravanja Kenšinovih snaga, Sanada se susreo i sukobio sa Masamuneom. Ovaj događaj je obojicu ostavio pune impresija o borbenosti i viteštvu svog protivnika. Ubrzo se Takeda i Kenšin susreću sa pretnjom koja ih tera da prekinu sa neprijateljstvom radi pukog preživljavanja. Borba protiv Nobunage koja je usledila poslužila je kao etalon iracionalnog heroizma, krvoprolića i časti. I toliko od radnje.

[Tadashi] Sengoku BASARA - 01 (720p h264-AAC)[(003071)19-03-40]
Sengoku Basaru je radio I.G. studio, što znači dosta, ipak su njihove serije retke ali u najvećem broju ultra kvalitetne, ili bar dobro izgledaju. Osobenosti vizuala ovog studija su tanke konture, oštre boje, odlična animacija i dizajn i realistični likovi. To je ispoštovano i ovde. Koncept likova je uzet iz igre, gde ima raznih boraca od sasvim prihvatljivih (Katakura, Ranmaru, Sanada) do potpuno abnormalnih (Masamune, Nouhime, Kanetsugu i naročito Honda). Može se reći da ova serija ima jedinstven prikaz pojedinih bitnih istorijskih ličnosti. Ijeasu Tokugava je recimo tek dečak, što je interesantna promena u odnosu na punog ćelavog čovečuljka kakvim ga obično prikazuju dela koja se bave Sengoku erom. A šta tek reći za Tadakatsu Hondu, legendarnog Tokugavinog borca koji je u ovoj seriji postao kiborg od tri metra sa sve mlaznim motorom na leđima? Znam, serija ne insistrira na verodostojnosti, ali treba vremena da se čovek navikne. Tokugava je gurnut u stranu, potpuno je nebitan za radnju, a gomila značajnih istorijskih likova oko njega nije ni pomenuta. Možda je i bolje tako, ko zna šta bi uradili sa Hatori Hanzoom. Borbe su suludi overpower, ali mora se priznati da izgledaju odlično. Elementalne magije raznose bojište, hiljade vojnika leti u vazduh, urlici, eksplozije, haos, sve je over 9000, ako ne zvučim previše retro.

Ko je opet pustio Sinđelića da deli sa nulom?!
Ko je opet pustio Sinđelića da deli sa nulom?!

Visoke produkcijske vrednosti su dokazane i u dizajnu zvuka. Muzika je odlična a intro i više od toga, totalno je zarazan. Sad, ono što kvari ugođaj jeste Masamuneov ingriš i Sanadina neverovatna iritantnost. Ali, to je više suštinski nego tehnički problem, tako da neću da razvlačim o tome. Glasovi su generalno odlični, naročito Nobunaga i njegova ekipa.

Najbolja stvar u vezi sa Sengoku Basarom je što postoji bezbroj načina na koji možete da je pogledate. Zbog već pomenute teatralnosti (kemp), nepoštovanja istorije i nezemaljske snage likova nemoguće je shvatiti ovaj anime zaozbiljno. Tako možete da eksperimentišete sa žanrovskom strukturom ovog animea i da ga gledate kao parodiju, satiru ili yaoi romansu između Masamunea i Sanade. Da, da. Pritom se sama serija, naravno, ne menja, ali promena u oku posmatrača je više nego evidentna. Ograničeni ste samo svojom maštom i poštovanjem prema trudu autora.

[Tadashi] Sengoku BASARA - 01 (720p h264-AAC)[(024787)19-15-41]
Ne verujem da su autori Sengoku Basare imali nameru da stvore delo koje je mešavina Gurenn Laggana i Sayonara Zetsubou Sensei, ali tako se ispostavilo. Serija je svakako postala hit i čak je imala projekciju kod nas u Domu Omladine (thnx, BGA) gde sam je i pogledao i sit se ismejao zajedno sa ostatkom publike. Konačna presuda je da je  Sengoku Basara odlična zabava ali ništa više. U prilog mojoj preporuci je i što joj je mentalna zahtevnost manja od gorepomenutog Counter Strikea, što je ipak redak slučaj sa animeom. Čak nama Srbima koji smo generacijama odrastali na epskim pesmama ova serija pokazuje koliki je zapravo doseg raspojasane mašte. Shock up!

Masamune Date

[Tadashi] Sengoku BASARA - 01 (720p h264-AAC)[(031470)19-16-50]

Jedan od dva glavna lika, legendarni vođa severnih provincija, totalno prozapadno orijentisan. Njegova naklonjenost zapadu je tolika da bez prestanka ispaljuje fraze na engleskom koje ama baš nikad ne zvuče suvislo. Znaci raspoznavanja su mu plavi samurajski oklop sa polumesecom na šlemu, nedostatak oka i šest katana kojima seče kao Vulverin (znate onu pesmu, „Vulverine, vulvin dime“). Svaka katana je od neprocenjive vrednosti, što je aluzija na Masamuneovu kovačku veštinu. Karakterom je potpuno iskišeiziran idealni samuraj, što je za jednog prozapadnog plaćenika više nego neočekivano.

Sanada Jukimura

[Tadashi] Sengoku BASARA - 01 (720p h264-AAC)[(001563)19-02-06]
E njega su potpuno oskrnavili. Legendarni borac, vojskovođa i japanski nacionalni heroj ovde je postao glupo naloženo derište. Ne samo da ne zna da se obriše bez pomoći Šingena Takede (a.k.a OJAKATASAMA!!!), već obožava da govori očigledne stvari, da utrčava u duele kao muva bez glave i da nervira svakim svojim gestom. Kao lik iz filma “Do koske”, a ne mislim na Kovača. To je donekle opravdano njegovom mladošću (najmanje sedam godina je mlađi nego što bi trebalo) ali kao protivteža Masamuneu Sanada je više nego podbacio.

Takeda Šingen

[Tadashi] Sengoku BASARA - 01 (720p h264-AAC)[(002375)19-59-22]
Da je Sengoku Basara Boj na Kosovu Šingen bi bio Knez Lazar. Izvanredni vojskovođa i legendarni strateg sa rogovima na oklopu, ovde je prikazan kao demonski borac a lepeza kojom se stratezi raspoznaju postala je kombo dvoglave sekire i Bašo Fana iz DragonBalla. Da ne pominjem da ima naviku da jaše dva konja u stojećem stavu oslonjen na sekiru i da u takvom stavu može da se uspenje uza zid. Ipak, Takeda (znan i kao Tigar od Kaja) tri Bambija zarađuje kad god odvali Jukimuru posred njonje, a to čini u proseku dvaput po epizodi.

Uesugi Kenšin

[Tadashi] Sengoku BASARA - 01 (720p h264-AAC)[(011472)19-08-40]
Takedin dugogodišnji neprijatelj, što ga čini nekom vrstom prijatelja. Dugim vojevanjem i sukobljavanjem strategija, ova dva generala su se upoznali u dušu.   Uz to, Kenšin je hinduista (kao i Kanetsugu Naoe) i stalno priziva Bišamotena (Višavarnu) maltene koliko prosečan radikal pomene Boga. Uz Kenšina je uvek Kasuga, bomba od nindžete i lični bodidgard. Jedino što zbunjuje je to što je Kenšin svuda prikazan kao namrgođeni templar asketa, a u ovoj seriji više liči na ženu nego na muško. Ispade da je Nobunaga jedini normalan što se tiče polnog opredeljenja.

Nobunaga Oda

_AoShen__Sengoku_Basara_12[(010606)19-27-39]
Isprva vladar manje provincije Ovari, Oda je proširio svoju ambiciju na osvajanje Japanskih ostrva. U ovoj seriji je prikazan kao svemoćni, nemilosrdni i bezosećajni tiranin, kombinacija Bajsona iz Street Fightera i Čođiro Sasakibea iz Bleacha. Iako su ga i u istorijskim spisima nazivali Sedmi Demonski Kralj, niko to nije mislio bukvalno. Međutim, u Basari je to krajnje doslovno preneseno, te je Nobunaga bukvalno demon u ljudskom obliku. Da, veći je prozapadnjak i od Masamunea, naklonjen vatrenom oružju, kakvim ga je i istorija zapamtila.

Nobunaga se okružio krajnje sposobnim ljudima kada je krenuo da osvaja Japan a posebno mesto imaju njegova tri generala.

_AoShen__Sengoku_Basara_12[(003011)19-24-39]
Prva na spisku je Nouhime, inače Nobunagina supruga. Fizički je jako slična svojoj verziji u Sengoku Musou, sa sve tatuom leptira na bedru. Ono što Nouhime izdvaja od ostale bulumente boraca je to što je ona hammerspace na dve lepe noge, te vadi vatreno oružje bukvalno ni iz čega. Jako zabavno, ali uz dovoljno mašte i jako bolesno. Prema svojoj zaovi, Oiči, gaji veliki prezir, ne mogavši da podnese njenu pasivnost.

_AoShen__Sengoku_Basara_12[(004216)19-25-12]
Ranmaru Mori je dečačić koji je ujedno demonski vešt strelac. U stanju je da ispali više projektila nego kompletna persijanska vojska u “300”. Začudo, on ima stav deteta koje se igra i krajnje veselo gazi kroz polja leševa nakićenih strelama. U Sengoku Musou Ranmaru je devojka, a ovaj Ranmaru je inspirisan kako njom tako i Tadakatsu Inom, Hondinom kćerkom.

_AoShen__Sengoku_Basara_12[(005219)19-26-56]
Akeči Mitsuhide je prvi Nobunagin general i tip zadužen za najprljavije poslove. Naoružan je egzotičnom baštenskom alatkom a u svom ponašanju ispoljava crtu ludila i beskrupuloznosti. U suštini, Akeči voli bol i patnju, svoju i tuđu podjednako. Slično svom istorijskom parnjaku, planira da se odvoji od Nobunage, ali iz potpuno drugih razloga.

Ostali

[Tadashi] Sengoku BASARA - 01 (720p h264-AAC)[(000601)19-01-00]
Katakura Kođuro je prvi oficir u Dateovoj vojsci i nezamenljivi pomoćnik svom nadređenom. Njihova vezanost je tolika da je Katakura stekao ime Desno Zmajevo Oko. Često služi kao glas razuma Dateu kada ovog nadvlada želja za borbom.

[Tadashi] Sengoku BASARA - 01 (720p h264-AAC)[(025723)19-16-15]
Sarutobi Sasuke je Takedin nindža, zadužen za špijunažu i nadgledanje. Jedan je od retkih sasvim umerenih i pribranih likova. Čini se da je pomalo zaljubljen u Kenšinovog bodigarda, s kojom je bio na obuci od malih nogu. Poseduje neverovatnu brzinu i izdržljivost i stoga može da se na ravnoj nozi utrkuje sa konjanicima. Uzgred, izgleda da je Sasuke izumeo SMB boju za vojne uniforme.

[Tadashi] Sengoku BASARA - 01 (720p h264-AAC)[(011506)19-08-43]
Njegova koleginica Kasuga je zapravo bila poslata da ubije Uesugi Kenšina, ali se, na način samo bogu znan, zaljubila u svoju nesuđenu žrtvu. Sada je u Kenšinovoj službi i ima običaj da doživi krizu lejdi Četerli kad god joj ovaj uputi neku lepu reč. Da sam upotrebio reč “orgazam” ispalo bi još gore, a i istorijski netačno (tek 1950 i neke je ustanovljeno da i žene, jelte,…). Inače, zamislite nindžetu s dugom plavom kosom i ogromnim grudima u tesnom kostimu koji više otkriva nego pokriva (Rejčel iz Gaidena?). IRL bi je nakitili strelama u prvih pola minuta.

[Tadashi] Sengoku BASARA - 01 (720p h264-AAC)[(005512)19-05-37]
Nagamasa Azai je jedna od tragičnih figura japanske istorije i jača polovina ukletog para koji čini sa Oiči, iako je u velikoj ljubavi s njom. Kvaka je u tome da je Oiči sestra Nobunage Ode, što znači da mu je Nagamasa zetonja. Pošto je rastrzan između vernosti savezu sa Asakurama i ljubavi prema Oiči, kako god da postupi neće dobro proći.

[Tadashi] Sengoku BASARA - 01 (720p h264-AAC)[(005639)19-05-43]
Oiči nije demonska rospija kakvom bi je neko očekivao s obzirom na pedigre. Naprotiv, toliko je tiha i nenametljiva da to postaje skoro iritantno. I nju umnogome muči konflikt između muža i brata i pokušava da ga nekako razreši. Još uvek veruje da je u Nobunagi ostao bar delić ljudskosti. Greši.

_AoShen__Sengoku_Basara_12[(024281)19-31-32]
Keidži Maeda je još jedan izuzetni ratnik u Takedinoj službi. Iako je odličan borac, akcija ga zaobilazi, pošto većinom ide da pregovara sa vođama drugih provincija.

Budući da je nestalan i ženskaroš, Takeda s pravom očekuje da Maeda neće stići prerano.

_AoShen__Sengoku_Basara_12[(021019)19-29-40]
Ijeasu Tokugava, u istoriji zapamćen kao pobednik ratova Sengoku ere, ovde je tek dečak, doduše podjednako ambiciozan i odlučan. Ne eksponira se mnogo, a u duhu Basare biva potpuno marginalizovan.

_AoShen__Sengoku_Basara_12[(019657)19-29-08]

Uz njega je najmoćniji borac, nepobedivi Tadakatsu Honda, inače kao što sam već napomenuo, kiborg od tri metra naoružan Giga Drill Breakerom.