Ovaj timeline je prevod iz 45. broja časopisa Manga Mania, zasnovan je na verziji Shojia Kawamoria iz Macross Movie Editiona. Čak ni originalni autori nisu u stanju da se kompletno slože sa ‘pravim’ timelineom niti da ponude bolji. Macross II je kompletno izbačen iz timelinea i predstavljen je kao alternativni univerzum jer drugačije nije bilo moguće. Iako se donekle uklapa u ovaj timeline Macross Zero nije unet zbog toga što u vreme pisanja timelinea iz Manga Manie nije bio završen. U ovaj timeline uključeni su originalni Macross, Macross Plus i Macross7, sa svim spin-off filmovima, serijama, mangom i igrama. Jedina stvar koju je izdao originalni studio a nije uključena u timeline su, po zlu čuvene, Macross Generations radio-drame, za čije postojanje je bolje i da ne znate.

Radnja Macrossa se odvija u alternativnom univerzumu koji je sličan našem, sa razlikom da je 1999. na zemlju pao vanzemaljski brod koji je dosta promenio stvari. Ali, da počnemo od samog početka…

20,000,000,000 BC – Big Bang. Ovaj univerzum i sub-univerzum su stvoreni zajedno.
1,000,000 BC – U sub-univerzumu nastaje ‘spiritualna energija’ koja vremenom evoluira u glavni oblik života. U ovom univerzumu život se takodje rađa, evoluira i postaje glavni oblik života u vidu ‘Protoculture’.

500,000 BC – Prva godina ere Protokulture.
497,400 BC (2600 PC) – Prva kolonija Protokulture u svemiru. Zentradi rasa je napravljena genetskim inžinjeringom za vojne potrebe. Sfera uticaja Protokulture se širi velikom brzinom.
497,300 BC (2700 PC) – Pronalazak Fold Drivea pomaže u putovanju kroz velika prostranstva u svemiru. Druga kolonija Protokulture u svemiru je uspostavljena.
497,200 BC (2800 PC) – Osniva se ‘Interstellar Protoculture Alliance’.
497,140 BC (2860 PC) – Aliansa se razvija prebrzo, pružajući isuviše pažnje novim horizontima, dok nemiri izbijaju u homeworldu.

497,135 BC (2865 PC) – Veoma moćni Evil Zentradi ratnici su napravljeni u istraživačkom centru na prvoj planeti Varuta sistema, ali je produkcija zaustavljena kada je dokazano da ih je nemoguće kontrolisati. (Po zvaničnom objašnjenu ‘evil’ u ovom slučaju ne znači ‘zlo’, kao u engleskom jeziku, već ‘napredno’)

497,132 BC (2868 PC) – Postojanje sub-univerzuma, za koji se smatralo da postoji od otkrića Fold Drivea, je napokon potvrđeno. Kao spin-off ovog otkrića dolazi i otkriće najverovatnije neograničenog izvora energije. Proizvodnja Evil serije se nastavlja, ovoga puta sa novo otkrivenim sistemom energije. Građanski rat se nastavlja u homeworldu.

497,130 BC (2870 PC) – Istraživački tim za procenjivanje naseljivosti poslat od strane Protokulture sleće na Zemlju. Kao deo teraformiranja planete genetski modifikuju lokalne oblike života. Zemlja na kraju postaje okruženje pogodno za eventualne koloniste Protokulture. Kada je tim krenuo nazad, njihov brod je uništen od strane neprijatelja, a sećanje na njihovu posetu Zemlji je zaboravljeno.

497,129 BC (2871 PC) – Evil serija je napokon završena. Proizvodnja je podeljena u dve kategorije: kibernetski usavršenu, ljudske veličine – Sivil, dizajniranu za izviđanja, špijunažu i ‘pronađi i uništi’ misije, i džinovsku, prejaku, Grabil kategoriju, dizajniranu za otvorene borbe. Vremenom, u drugoj kategoriji nastaje sedam različitih vrsta. Korišćenje nove energije od strane Evil serije se zasniva se na simbiotskoj vezi sa istom, vezi sličnoj demonskoj zaposednutosti. Sa tom novom ‘spiritia’ energijom, Evil serija postaje mnogo jača u borbi ali takodje i zla (u pravom smislu te reči). Ta nova bića, pozanata kao Protodeviln, za kratko vreme prave haos Protokulturi, izazivajući ratove i osvajajući sistem po sistem. Za prva tri meseca preuzeli su oko 30% od alijanske Protokulture. Protodevilni kontrolom misli preuzimaju stanovnike osvojenih svetova da bi ih koristili kao vojsku i osveženje (spiritia se može izvući iz bilo kog oblika života).
497,128 BC (2872 PC) – Samo 9 meseci nakon pojavljivanja, sedam Protodevilna su oteli 80% od alijanse Protokulture. Uskoro im ponestaje zaliha robova koji su im izvor spirita energije. Da bi zadovoljili svoju vampirsku žeđ počinju da se hrane svojim vojnicima. Vojna moć Protodevilna počinje da slabi. Protokultura koristi priliku za protivnapad poznatiji kao ‘Protodeviln Seal War’, u kome je cilj bio zarobiti Protodevilne na mestu odakle su i potekli – Varauta sistemu. Protodevilni su uspešno zarobljeni u polju entropije a njihova planeta, sada njihov zatvor, je zaledjena.

497,125 BC (2875 PC) – Pobeda alijanse, ali po koju cenu? Rasuti preziveli se vraćaju u ruine… a Protokultura je samo senka svoje nekadašnje veličine. Alijansa gubi kontrolu nad mnogo svetova i degeneriše se u rasutu konfederaciju nezavisnih država. Iscrpljena Protokultura polako pada u totalnu propast, dok su njihovi Zentradi ratnici spremni za nove ratove. Ratna religija koju su Zentradi uvek zastupali dobija na popularnosti, što umetnost i filozofiju baca u zaborav. Ostatak Protokulture počinje da zaboravlja sve što ih je činilo civilizovanim.

495,000 BC (5000 PC) – Mračno doba Protokulture. Sve što je ostalo od nekada ponosne civilizacije je par izolovanih kolonija, par automatizovanih vojnih fabrika i naravno zaboravljeni eksperiment koji će jednog dana dobiti ime Zemlja.

475,000 BC (25000 PC)
 – Pad Protokulture.
380,000 BC – Poslednja automatizovana fabrika prestaje sa radom.

c. 8000 BC – Na Zemlji nastaju primitivne farmerske zajednice na srednjem istoku.
c. 3000 BC – Rana egipatska civilizacija
1945 – Prva upotreba atomske bombe
1961 – Prvi čovek u svemiru
1969 – Prvi čovek na mesecu
1980 – Rodio se Roy Fokker (Macross Zero, Macross).
1990 – Rodila se Misa Hayase (Macross).
1993 – Rodili su se Lynn Minmei (Macross), Hikaru Ichijo (Macross) i Max Jenius (Macross, Macross7)
1994 – Rodila se Miria (Macross, Macross7).

  

1999 [Originalni Macross serijal počinje] – Zentradi space fortress pada na Zemlju. Tajna istraga tog događaja počinje, a objekat dobija ime ASS1 (Alien Star Ship). Mesto pada je pod nadzorom vojske. Mišljenje je da se radi o ratnom brodu koga je koristila civilizacija humanoidnih vanzemaljaca koji su pet puta veći od ljudi. Internacionalni istražni tim pokušava da razume tehnologiju iz njega.
2000 – Battroid i Destroid tehnologija se testira. Vojni potencijal vanzemaljskog hardwarea čini projekat tajnim. Postojanje vanzemaljaca je objavljeno ali njihova veličina ostaje tajna. Svađe među nacijama počinju u vezi sa pravom korišćenja vanzemaljske vojne tehnologije.
2001 – Rat izbija između zemaljskih nacija, izazvan masovnom histerijom zbog postojanja vanzemaljaca i konstantnih nesuglasica oko vojne primene novih otkrića (događaj kasnije poznat kao Rat Integracije). Rat se završava formiranjem globalne alijanse.  Ujedinjene zajedničkim strahom od kulture koja je napravila vanzemaljski brod, nacije zemlje se spajaju da bi se suprostavile mogućoj opasnosti. Vanzemaljski brod je reimenovan u SDF-1 (Self Defence Force, ime koje je japanska vojska dala, pošto posle 1945. nisu smeli da imaju ništa vojno što nije isključivo za odbranu).
2003 – Na Apollo bazi na mesecu počinje rad na SDF-u 2.
2006 – Destroid model MBR-04 počinje se proizvodnjom. Vanzemaljska tehnologija je sada već totalno integrisana u zemaljsku nauku.
2007 – Poslednji meci su ispaljeni u Ratu Integracije. Zemlja je sada jedna država pod United Nations Space nadzorom (UN Spacy). Prototip ratne mašine VFX-1 počinje da se testira.
2008 – VFX1 počinje da se proizvodi masovno kao VF-1 ‘Valkyrie.’

 

2009 – GODINA PRVOG KONTAKTA! SDF-1 je reimenovan u Macross. Za vreme njegovog prvog leta, sunčev sistem je napadnut od strane Zentradi flote. Kasnije poznat kao Britai Rat, konflikt je rešen zahvaljujuci ljudskim pilotima i korišćenjem muzike kao psihološkog oružija. Pevačica Lynn Minmei se pojavljuje prvi put.

 

2010 – Dva pilota sa suparničkih strana se venčavaju… Maximilian Jenius i Zentradi Miria.

 

Mir je proglašen između Zemlje i Zentradi generala Britaia Adokrasua, ali novi konflikt izbija između Solarnog sistema i Zentradi warlord- Bodolze, time počinje prvi Interstellar rat poznatiji kao Bodolza rat. Preko milion ljudi živi u kolonijama u svemiru. Zentradi započinju program mikronizacije da bi se uključili u ljudsku zajednicu. Macross City počinje sa izgradnjom. Tehnika kloniranja je usavršena i postaje popularna neko vreme. Sa nedostatkom novih neprijatelja SDF-2 je reimenovan u Megaroad 1 i preuređen za potrebe kolonizacije.

2011 – Maximilian i Miria Jenius dobijaju prvo dete, ćerku Comiriu (Macross 2036), koja je prvi polu čovek polu Zentradi. Pobune izbijaju svuda po zemlji protiv Zentradi integracije. Dok se zbog Human Advancement Projecta nastavlja potraga za naseljivim planetama za kolonizaciju po drugim sistemima.

2012 – Borba za Macross City. Lynn Minmei održava oproštajnu turneju. Megaroad 1 lansiran.
[Ovde se uklapa i muzički OVA Macross Flash Back 2012]

2013 – Naseljiva planeta slična Zemlji je pronađena 11.7 svetlosnih godina daleko od Zemlje, u orbiti Groombridge 1816. Nazvana je Eden. Kolonizacija počinje.
2014 – Još dva broda veličine Megaroada su lansirana. Guld Goa Bowman (Macross Plus) rođen na Zemlji.
2015 – Isamu Alva Dyson (Macross Plus) rođen na Zemlji.
2016 – Britai izarban za predsednika svemira. Megaroad 1 dolazi do centra galaksije. Myung Fan Long (Macross Plus) rođena.
2020 – Konstrukcija New Edwards Flight Centra počinje na Zemlji. Baza će biti korišćena za testiranje novih svemiriskih letilica pre masovne proizvodnje (Macross Plus).
2024 – Basara Nekki rođen, roditelji nepoznati (Macross7).
2025 – Megaroad 13 otkriva naseljivu planetu blizu kraja galaksije. Planeta je u Varuta sistemu.
2030 – Nova vrsta kolonijalnog broda, velika dovoljno da ponese sa sobom milion stanovnika, odlazi u svemir.

2031
 – Do You Remember Love?, film koji prepričava događaje Bodolza rata, dozivljava velik uspeh. Priča Lynn Minmei postaje toliko popularna da se albumi stare zvezde ponovo prodaju masovno. Petnaestogodišnja Myung Fan Long (Macross Plus) je inspirisana da postane pevačica. Rođenje najmlađeg člana Jenius familije, Mylene (Macross7).

 

2033 – Prijateljstvo izmedju Isamua, Gulda i Myung se prekida zbog incidenta koji su imali, trio prestaje da priča duži niz godina (Macross Plus).

2036 [Događaji iz Macross 2036 igre (Sistem: PC ENGINE), u kojoj je Comiria Jenius glavni lik]
2037 [Događaji iz Macross: Eternal Love Story igre (Sistem: PC ENGINE)]

 

2038 – 37. kolonija/flota polazi na put ka centru galaksije sa ogromnim Macross 7 brodom na čelu. Maximilian Jenius i njegova žena Miria predvode flotu/koloniju u kojoj je i ostatak njihove porodice. Iako Max to nije znao njegov vanbračni sin Shiba Mido je takodje sa njima (on se ne pojavljuje doMacross 7 Trash mange).

2039 – Sharon Apple (Macross Plus) ima svoj debi koncert. Novi ‘virtual idol’ dobija popularnost za kakvu se nije čulo još od vremena Lynn Minmei.

2040 [Događaji iz Macross Plus-a] – Dva nova Valkyrie prototipa VF-19 i VF-21 odlaze na testitanje u New Edwards. Ove godine dešava se i Sharon Apple incident u kome virtuelni idol pravi haos na Zemlji i tako završava karijeru. Isamu i Myung su napokon ponovo zajedno. Neuspeh u pokušaju da se predstavi automatska Valkyra – piloti će uvek biti potrebni.

 

2041 – VF-19 Valkyrie predstavljen.

2042 – Miria Jenius dobija titulu gradonačenlika Citya 7. VF-22 Valkyrie predstavljen.
2043 – Istraživački tim otkriva energetsko polje oko Varuata 1 planete. Polje je uklonjeno eksperimentima i počinje da se ruši. Protodevilni se bude posle njihovog 499.171 godina dugog sna (iako će taj broj često zaokruživati na 500.000). Ivano Gunther (kasnije poznat kao Gepelnitch) preuzima kontrolu nas Protodevilnima.

2045 
[Događaji iz Macross 7 serijala i spin-offova] 37. kolonija-flota pod kontrolom Maxa Jenusa je napadnuta od strane Varutanaca. Na Macrossu 7 rock bend Fire Bomber održava svoj prvi koncert.

Čovečanstvo se prvi put susreće sa Protodevilnima koji počinju da ispiraju mozgove ljudskim i Zentradi zarobljenicima da bi ih koristili kao špijune. Profesor Chiba usavršava svoju teoriju o energiji zvuka. Članovi Fire Bombera postaju umešani u konflikt sa njihovom muzikom koja se koristi kao zvučno oružije. Mylene Jenius glumi u TV seriji o životu Lynn Minmei, dok izbegava pokušaje njene majke da je smuva sa mladim pilotom Gamlinom Kizakijem. Planeta Lux je uništena u borbi sa Protodevilnom Sivil.

 

2046 – Maximilian Jenius se vraća na aktivnu dužnost kontrolisanja svoje VF-22S Valkyre, dok njegova žena Miria preuzima kontrolu nad Battle 7 i flotom. Protodevilini Zond i Goram se pojavljuju. Svi Protodevilni su poraženi upotrebom Sound Boostera i muzikom Fire Bombera.

2047 – [Događaji iz Macross Dynamite 7] Basara napušta City 7 i odlazi na planetu Zora.
[Događaji iz Macross Dynamite 7: Mylene Beat mange] Mylene Jenius započinje solo karijeru na Macross-u 7.

Kasnije iste godine. [Događaji iz Macross Digital Mission VF-X] Idol pop-grupa Milky Dolls je oteta za vreme koncerta i odvedena na napuštenu planetu-koloniju.

2048 – Aegis Focker (Macross Digital Mission) postaje komandant AVFF Angel Wingsa zaduženih za Beneb zvezdani sistem.
2049 – Suzie Newtlet (Macross Digital Mission) završava svoju karijeru test pilota i prebacuje se u Zemljin Lagrange 4 space unit.

2050 – [Događaji iz Macross Digital Mission VF-X 2] U.N. Forces premešta Kapetana Aegis Fockera u 727. nezavisnu specijalnu VF-X Ravens eskadrilu.
2051 – U.N. Forces pobeđuju Vindirance grupicu terorista. (Datum poraza Vindirancea zaviti od kraja koji izaberete u Macross-u VF-X2.)

trialchart7