Da li vam se često učini da ste jedina normalna osoba u širem okruženju, ili da ste jedini koji zna strašnu tajnu ali vam niko ne veruje, ili da vam preti stalna životna opasnost od strane osobe na koju niko ne sumnja? Da li vam se čini da će mozak da vam krene na uši od paranoje? Uz potvrdan odgovor, evo vaših mogućih identiteta. Ako ste lutka političara onda ste Miroljub Labus. Ako ste detektiv iz serije onda ste Foks Molder. Ako ste japanska srednjoškolka onda ste Kaname Čidori. Ako ste doktor onda ste Kenzo Tenma. Ali šta ako ste desetogodišnji dečak koji u džungli živi s majkom? Mislim, šta u tim okolnostima može da vam natukne paranoju? Eeee….

Eeeeeeeee
Eeeeeeeee!

Serija počinje tužnom slikom devojčurka od četrnaest leta koja napušta svoj dom u gradu. Veda, kako joj je ime, ostala je trudna a nije htela da otkrije ime oca i stoga je morala da napusti roditeljski dom. Možda bi jedan pravovremeni Propeler Zviz rešio problem, ali tada ne bi bilo glavnog lika a HaleGuu bi se premetnula u nešto nalik Now and Then, Here and There (ona scena sa abortusom uz pomoć kamenčine i danas je neprevaziđena). Uglavnom, Veda je otišla iz grada u džunglu i tu rodila detence po imenu Hale. Deset godina je prošlo (a ja nju i daaaalje voTHUD!) i Hale je porastao u sasvim običnog dečaka koji muku muči s lenjom majkom. Veda se ne trudi oko poslova, pa je mali Hale prinuđen da bude domaćica samom sebi ali i svojoj majci. Jedne večeri, dok je brao neke banane za večeru, iznenada ga je zaklonila neka senka. Okrenuvši se, Hale je zaprepašćen ugledao vlasnika senke, monumentalno tamno stvorenje. U sledećoj sekundi je ispustio urlik (baš ka da se pokojni Tarzan diga) i polumrtav od straha ušprintao u kuću. Ali u momentu kada se našao unutra, Veda je već navukla sokne i, ne slušajući sinovljevo zapomaganje, otišla na lokalnu varijantu prela (što je u suštini samo izgovor za lokanje do besvesti).

2[(034992)09-26-08]
U povratku, izuzetno pijana Veda predstavila je Haleu novog stanara, slatku i učtivu devojčicu po imenu Guu. Hale je isprva iznenađen da bi mu se ubrzo Guu svidela. I bi noć i bi jutro, dan prvi. Hale se budi i doživljava prvi od bezbroj miliona šokova; Guu potpuno drugačije izgleda, samo ćuti i maliciozno se smejulji. Još čudnije je što Veda ne provaljuje razliku. Pomalo strepeći, Hale vodi Guu u obilazak ostrva i tu primećuje da se nešto čudno dešava. Osim što je neuobičajeno tiha, Guu ima čudan običaj da, kako da kažem, jede stvari, čak i daleko veće od sebe same. Kad je Hale već ozbiljno pomajmunisao jer je živi svet oko njega počeo listom da nestaje, posle jednog “Haam!” našao se u totalno drugačijem okruženju. Ovo mesto je bilo ispunjeno zgradama, unikatnim životinjama i parom ljubavnika koji su objasnili Haleu da je zašao u svet unutar Guuinog stomaka. Iznenada, Hale se opet obreo u džungli. Kao da se ništa nije dogodilo (čitaj, kao da ga Guu nije upravo progutala pa povratila), nastavio je da vodi Guu do škole gde ju je upoznao sa svojim drugovima i nastavnicima. I tada kreće opšta ludnica. Ispostavlja se da je Guu skoro pa svemoćno biće kome godi da izaziva nervne slomove kod Halea. Svi ostali su blaženo nesvesni remećenja zakona logike, fizike i verovatnoće koje Guu bez problema igroriše, na Haleovo ogromno zaprepašćavanje. Stvari se komplikuju dolaskom novog doktora, koji se vrlo zainteresuje za Vedu. Tako Hale mora da brani mater od napasnika a ujedno da ostane normalan pored Guu. Što će se ispostaviti da je veoma težak zadatak.

2[(029607)09-24-10]
Crtež likova je krajnje jednostavan. Izgleda da važi pravilo što je lik stariji to je detaljnije nacrtan i obratno, pa su Hale, Guu i Mari (Haleova drugarica) nacrtani maltene u desetak linija, dok je recimo Dama, matora frizerka sa fetišom prema blajhanoj kosi, urađena odistinski pažljivo. Guu čak nema ni šake, dok ih Hale ima ali bez prstiju. Generalno, konture su tanke, a likovi nemaju puno detalja. Zato emotikoni rasturaju. Ne samo što ih ima neverovatno puno već i odlično dočaravaju burne emocije, najčešće Haleove. Animacija je odlična, s obzirom da crtež nije mnogo detaljan. Događaji se menjaju u frenetičnom ritmu, a posebno bih skrenuo pažnju na intervale nasilnog humora (zakucavanja u zidove, udarci, gađanje tvrdim predmetima) bez kog serija ni bi bila to što je.

2[(019755)09-19-03]
Džungla, zapravo serija uopšte, je oslikana punim pastelnim bojama sa puno kontrasta. Sudeći po ambijentu a i po živom svetu, džungla u kojoj živi Hale nije u Africi već na ostrvima u Malajskom arhipelagu. Sama džungla je puna neverovatnog živog sveta, među kojima vredi pomenuti stvorenjca po imenu pokute, koja služe za prehranu ostrvljanima.

Zvuk je na granici sa vrhunskim. Dosad sam mislio da je najekstremnija uloga za jednog seiyua Eksel ili Poemi, ali sam se prevario. Hale, odnosno seiyu Rikako Aikava, govori brzinom od koje se prosečnom čoveku vrti u glavi. Mislim da je čak i Dejvid Hajter izgovorio manje rečenica dajući glas Solid Snake-u. Za razliku od Eksel, Hale instantno menja raspoloženje pa često njegova vesela poskočica u trenu prelazi u krik očaja pa u ropac samrtnog straha. Ubitačan tempo Haleovog govora samo oslikava traumu i haos njegovih misli dok pokušava da se izbori sa ludim svetom oko sebe. Guu je potpuna suprotnost, njen flegmatični alt većinom nervira, ali to je i bio cilj. Izdvojio bih i momka po imenu Vađi, koji se smeje rafalnom brzinom, što ne znam da li iko normalan može da izvede na mišiće, bez pomoći tehnike. Generalno, glasovi su odlični. Muzika je tu negde. Intro je sjajan, doduše malo vuče na Karibe, ali nije strašno.

5[(018565)10-03-58]
Iako je manga više upućena na Vedu i njene ljubavne probleme, anime baca akcenat na odnos Halea i Guu. Situacije u kojima se ovaj par nalazi su nadrealne koliko i smešne, mada je najluđa od svega činjenica da je Hale jedini svestan da sa svetom nešto nije u redu i da Guu ima nešto s tim. I sam naslov serije preveden otprilike glasi “Džungla je bila mirna, a onda je došla Guu”. To sve rezultira intervalima nadrealnih i urnebesnih scena (jao vidi Guu kako je lepa maca PA GDE JE NESTALA SAD JE BILA TU JOOJ!!). Ali, da se ne lažemo, osim gorepomenutih postoje i ozbiljni delovi serije, gde likovi iznenađuju svojom snagom u nevolji. U suštini HaleGuu bi bila potentna kao drama, s obzirom da je Hale odrastao bez oca (a Mari bez roditelja uopšte) da je Guu potpuno neodgovorno božanstvo a Veda samohrana majka alkoholičar oterana od kuće. Izuzetna opservacija koju sam čuo glasi da žanrovi u animeu zavise ne toliko od elemenata žanra koliko od pristupa. Tako je HaleGuu mogao da se kompletno uradi kao porodična drama sa nadrealnim elementima i da bude ugursuzija kakvu svet nije video. Srećom, te se seriozni elementi pojavljuju samo sporadično.

6[(029071)10-12-51]
HaleGuu je delo po ukusu ljudi koji vole urnebesne komedije sa povelikim skretanjem u nadrealno (kao što je Selo gori a..NE U GLAVU!!!). Ritam priče i ambijent čine ovaj anime idealnim za letnje mesece. Mada, čak iako nije leto to ne treba da vas spreči da se siti ismejete. Haam!

Guu

1[(003231)08-59-58]
Na prvi pogled Guu je samo bleda, tanka i sumorna devojčica. O whata mistakea! Guu je omnipotentno biće nepoznatog porekla koje svoje moći posvećuje jednom cilju- doživotnoj traumatizaciji mlađanog Halea. Njemu je jedino dozvoljeno da spozna načine na koje Guu menja okolinu i to ga ispunjava ludilom blaženijem. Što se samih Guuinih moći tiče, saberite SVE stripovske superheroje, računajući i Tetsuoa, i nećete biti ni blizu. Neke Guuine sposobnosti su menjanje lica po želji, proždiranje svega interesantnog, iznenadno puštanje disko muzike, promena vremena, zamena ličnosti, neljudska snaga, pretvaranje u kaidžu (Godzila) verziju sebe same i tako do plus beskonačno. Povrh svega, unutar Guuinog stomaka nalazi se dimenzioni portal koji vodi u šareni svet naseljen egzotičnim biljkama, životinjama i isprva dvema ljudskim jedinkama.

4[(030968)09-57-14]
Guu ima i drugu, odraslu stranu koja po volji preuzima telo i pravi karambol, ali za razliku od prave Guu, ova devojka radi u Haleovu korist. Uzgred, odrasla verzija Guu nenormalno podseća na Lusi iz Elfen Lieda, čak im glas daje ista glumica.

Hale

1[(003533)09-00-14]
Prevedeno na srpski Hale bi se zvao Mirko. U ovom slučaju nomen non est omen. Iako seriju počinje kao simpatičan i veseo dečak, dolaskom osobe odozgo sve se menja. Hale se pretvara u urlajući, paranojom izludeli (šlb bez p) slučaj za psihijatriju. Svaki put kada Guu uradi nešto neprirodno Hale se baca na kolena i ispušta krik koji prelazi u lament nad prašumom praćen iznenadnom provalom oblaka. Uglavnom. Iako Hale deluje kao vredan i naivan dečačić, Guu nekim svojim opservacijama uspeva da mu natovari komplekse. Naime, Hale je jako zaštitnički nastrojen prema majci i svim silama se trudi da odagna svakog muškarca koji pokuša da osvoji njenu naklonost. Zbog toga Hale biva etiketiran kao edipovac od strane Guu, što ga ispunjava neobičnim osećanjUBIIIJ!!! Ostala Haleova interesovanja su mnogo prozaičnija: video igre, manga, igranje napolju, šetnje i slično. Za razliku od svoje majke Hale ne podnosi alkohol i najmanja količina istog ga pretvara u pomahnitalu zver. Znači, Hale + Rok Li = smrt u diskoteci.

Veda

1[(014211)09-03-55]
Haleova majka, totalno bezbrižna i opuštena ženica u srednjim dvadesetim. Hobiji su joj svakodnevno pijančenje, spavanje i tračarenje. Dobro, i odličan je lovac na pokute. Ova kombinacija bi trebalo da čini užasnu majku, ali Veda je, začudo, daleko od toga. Jako je brižna i nežna prema Haleu iako na neki hronično neodgovoran način, mada ume da bude strašna kad se uozbilji. Veda je jedna od onih žena koje samom svojom pojavom unazađuju feministički pokret za par decenija. Ne samo što je vrlo lepa, nego je i koketna i umiljata, što u kombinaciji sa alkoholom daje zicer. Udvarača, hvala bogu, ima kao šaše, pa Hale mora da se bori kao demon da mu se kuća ne bi napunila braćom i sestrama. Teško je zamisliti da je Veda usred džungle samostalno podigla novorođenče do uzrasta u kome može samostalno da uključi veš mašinu.

Mari

2[(005697)09-11-48]
Mari je Haleova vršnjakinja i drugarica iz škole, inače mlađa sestra učitelja Reiđija. Hale joj je jako drag drug, a kasnije počinje da se zacopava u njega, što komplikuje ionako dozlaboga zamršenu situaciju. Budući siroče, Mari obožava Vedu i vidi u njoj idealnu majku (da, znam). Hobiji su joj šivenje kostima i prekomerno čitanje šođo mangi, zbog kojih često sebe zamišlja kao tragičnu heroinu (što je na mestu, ali malo preterano).

Dr Klajv

1[(012717)09-03-14]
Nedugo po početku serije, u školu se doseljava novi doktor. Posle prvog sistematskog pregleda nameće se zaključak da je ovaj medicinski radnik besan na sve nežensko u okolini. Ispostavlja se da je imao slatku malu aferu sa Vedom i da sad pokušava da obnovi odnos iz prošlosti. Možda bi mu i uspelo da se nije umešao mali dečak plavi s puškomitraljezom (bez municije). Hale ne može da smisli Klajva i često upada s njim u nasilne konflikte oko Vede.

Klajv je, po svemu sudeći, izraženo preverzan i nada se da će uspeti da ponovo pritera Vedu uz tarabu, što mu zasad ne uspeva. Zanimljiv detalj kod njega je potpuno bela kosa (farba ili sekiracija, ne bih znao) da bi je tokom serije usled straha za goli život prefarbao u crno.

Reiđi

1[(008657)09-02-19]
Marin brat i učitelj u lokalnoj školi. Budući da celu noć provodi gledajući animee (anime loving teacher, sounds familiar), ujutro dolazi totalno nesposoban da poučava, te obično deci da slobodnu aktivnost i zatesteriše na katedri. Gori od njega nisam sigurno. Kako dece nema puno u selu, sva su u Reiđijevom odeljenju, tako da se jedva nešto uči u toj školi. Srećom, inspekciji puca prsluk da zalazi u džunglu, inače bi Reiđi (može i Lazy) završio kao tetkica ili nešto još gore. Među nama, isprva sam mislio da Reiđi i Veda imaju aferu, pošto oboje spavaju do podne svaki dan, ali ispostavilo se nešto znatno benignije.

Čouro

2[(027410)09-23-13]
Poglavica sela i deda jednog Haleovog školskog druga. Iako je star, jako je vitalan i energičan, što je zasluga veličanstvene afro frizure. Ali za razliku od Nabešina ili Afro samuraja, Čouro svoj afro nosi na grudima (autor se uzdržava da ne povrati). Kao seoski vođa, organizuje i vodi sve bitne događaje, a posebno lov na pokute, koje zna i da spremi na razne načine. U jednom trenutku Guu krade prsni afro od Čoruoa i od tada matori vožd gaji strahopoštovanje prema njoj. Verovatno je on jedini u seriji koji je percipira kao božanstvo.

Rebeka

2[(031361)09-24-46]
Rebeka je Vedina komšinica i sestra po flaši. Ona je deo legendi koje kruže selom, pošto je kao siroče dospela u džunglu, gde su je odgajile pokute. I dan danas pokute brinu o njoj i pomažu joj. Rebeka, naravno, nema pojma o tome iako joj se kuća sređuje sama na njoj neobjašnjiv način. U seriji služi kao kao ženski lik bez portfelja, što će reći da prema potrebi uskače u razne uloge.

Glupar

2[(008850)09-14-05]
Kovanica nastala od reči “glup” i “par”. Iz same reči možete zaključiti dve stvari: da ih je dvoje i da su…jelte. Njihova imena su Čet i Adi i najviše podsećaju na parove iz latino serija (brhuljljljljz), pošto se naizmenično neizmerno vole i mrze. Čet je, kako kaže, došao iz Engleske radi istraživanja, ali je batalio sve kad je ugledao Adi. Laže kao pas, verovatno je došao iz Venecuele ili Meksika. Kasnije u seriji se za njih vezuje stalni geg blurovanja njihovih aktivnosti kadgod su zajedno u kadru.

Ekipa iz škole

1[(004397)09-00-42]
Toposte je unuk seoskog vođe. Kao i Čouro, ne nosi majicu. Iako nema ni naznake da će afro da krene da raste, Toposte se plaši da nije nasledno. Vršnjak je sa Haleom i idu u isto odeljenje (well, duh).

Vigl je jedan od starijih učenika. Potpuno je nebitan za priču, što se često koristi kao izvor gegova u seriji. Smrtno je zaljubljen u Vedu ali nikako da svoju ljubav iskaže, što rezultira njegovim povremenim komičnim pokušajima da se obesi (stvar pristupa, kao što već rekoh).

Gupta je malo mlađi od Vigla. Impulsivan momak, ali ne naročito zreo. Vredan pomena jedino zbog čestog prefarbavanja kose.

Vađi je veseo i glasan momčić koji se rafalno smeje kad god nešto kaže i ohrabruje druge da čine isto. Nažalost, obično izaziva suprotne efekte.

Lavena je najstarija devojka u školi. Pomalo je zanesena u sopstvenom svetu i često ignoriše dešavanja oko sebe kada se na nešto usresredi.

Raia i Sadžin su dvoje dece koja su subjekt konstantnog gega. Naime, njih dvoje nikada ne progovaraju, ili su uvek nekako ometeni da kažu to što imaju. Raia je za svo trajanje serije izgovorila samo “međunožje”, mada me ne pitajte za okolnosti.

Guuin svet

U početku, svet unutar Guuinog stomaka sadržavao je dvoje stalnih ljudskih bića, Seičija i Tomojo, da bi im se kasnije pridružila Jamada.

5[(012175)10-01-15]
Seiči je zgodan i učtiv momak od dvadesetak godina, učenik prestižne visoke škole, čime voli da se hvali pri upoznavanju. Nikakvim gestom ili rečju ne pokazuje da mu smeta što živi unutar Guu.

Tomojo je prijatna i dobrodušna službenica koja se brine o Haleovoj ptičici Hi, pošto ju je Guu iz’ela. Ni njoj ne smeta da živi unutar Guu, a verovatno je par sa Seičijem, pošto su oboje tako sumnjivo srećni budući tu gde su.

5[(012314)10-01-26]
Jamada je već drugačija priča. Prilikom pecanja, Guu je ulovila gomilu živog sveta iz okeana, a među njima je bila 22-godišnja Hiroko Jamada. Ova cura je pokušala da izvrši samoubistvo zbog nevernog supruga. I pre nego što vam suza lice orosi, da kažem da je Jamada mentalno nestabilna, nepredvidljivog ponašanja, težak alkoholičar, a da se bačila u more samo da bi prošla kroz pakao i zauvek progonila svog muža kao duh. Uh. Većinu vremena u Guuinom svetu provodi ločući sama na brdu, dok je ostatak faune naučio da je izbegava.

Asio i Bel

Jednog dana, na putu za školu Hale je sreo tipa u kombinezonu sa slamenim šeširom na glavi. Osim što je bio bled kao kreč, stranac mu se obratio slengom uporedivim jedino sa dizelašima devedesetih, što je Halea vrlo uznemirilo. Ubrzo mu se pridružila stroga gospođa u bundi, čizmama i odeći sobarice (usred džungle, majko mila). Kako ovo dvoje nisu ostavili utisak skroz normalnih ljudi, Hale ih je izvrdao i uradio mentalni delete (veština koju je morao da nauči radi koegzistencije sa Guu). Stigavši kući, doživeo je šok milijardu i prvi, videvši isto dvoje od tog jutra kako ćaskaju sa Vedom. Ispalo je da su Asio i Bel baštovan i sobarica u zdanju Vedinih roditelja i da su došli da je vode kući.

2[(020160)09-19-30]
Asio je odmalena zaljubljen u Vedu, ali zalud, kad ga ona voli kao brata. Bez obzira, često ide da je donosi kući sa pijanki. Znak raspoznavanja su mu zastrašujuće oči s dugim trepavicama. Generalno je bizaran i predlaže neke nemoguće ideje.

2[(033454)09-25-35]
Bel je ekstremno zaštitnički nastrojena prema Vedi i prema Haleu, te mrzi dr Klajva svom silom. Vrlo često pribegava Nasilju prema njemu, ali i prema Asiu. Belina felš osobina  je sklonost ka obilnom krvarenju iz nosa pri pomisli na Vedu kad je bila mala (pedolezbian, da li to uopšte postoji?). Stalno je u svojoj uniformi sobarice i s martinkama na nogama.

Dama

6[(014531)10-09-20]
Zastrašujuća frizerka iz susednog sela, kojom roditelji plaše nevaljalu decu.

Izgleda kao babaroga sa afro frizurom (bar je nosi na glavi) i udovica je već nekoliko godina. Još uvek ne može da prežali svog pokojnog supruga i zato strastverno proganja sve beloglave muškarce. U ovom slučaju to je dr Klajv (ili još kraće drK). Klajv navlači ogroman strah od Dame, jer dotična gospođa deluje preteći kao kakvo stvorenje iz horora, a kondicija i snaga volje su joj vrhunski. U nekoliko upečatljivih scena, Dama progoni dr Klajva u rangu Terminatora ili Roberte iz Black Lagoon.