Moram priznati da sam se neko vreme ustručavao da pogledam ovu seriju zbog njenog malo većeg formata, ali su me njene visoke pozicije na top listama učvrstile u uverenju da ipak ne bi trebalo da je propustim. Ispostavilo se da sam bio u pravu, pošto je ovaj genijalan anime jedan od najboljih svih vremena (jes’ da to kažem za svaki drugi, ali ovaj put nisam jedini) i referentno ostvarenje za buduća dela sličnog žanra. Tvorci Full Metal Alchemista su između ostalih Bones, SquareEnix i Bandai, kompanije koje su svoje ime stekle kultnim animeima i igrama. Dovoljno je pomenuti Wolf’s Rain anime ili Final Fantasy serijal igara i već možete zaključiti da ovaj anime neće biti tanak s pričom.

Ta ista priča počinje jedne olujne noći u gradiću Rizentopu. Dva dečaka od desetak godina su završila sa iscrtavanjem složenog simbola po podu i pripremaju se za čin transmutacije, što mu dođe pretvaranje materije iz jednog oblika u drugi.. Stariji brat Elrik, Edvard, ohrabruje Alfonsa i obojica polažu ruke na ivicu alhemijskog ornamenta. Ono što se desilo potom bilo je upravo ono na šta su ih upozoravali svi spisi koji pominju transmutaciju čoveka. Edvard prvi dolazi sebi i shvata da je ostao bez leve noge ispod kolena, ali i da je Alfons nestao. Potom sa užasom usmerava pogled ka alhemijskom krugu i vidi nešto što se sasvim, mada ne u potpunosti, razlikovalo od njihove majke koju su pokušali da ponovo stvore. Grozan vrisak se poklopio sa udarom munje u obližnji breg.

Sledeći put kada vidimo braću Elrik, Ed(vard) ima četrnaest godina i ceo je, a uz njega je biće u ogromnom oklopu, sa glasom njegovog brata. Njih dvojica dolaze u grad Lior prateći glasine. Ubrzo, dolaze u sukob sa sveštenikom koji nosi prsten velike moći. Tokom borbe sa njim, Ed otkriva da je osim noge izgubio i celu desnu ruku i da su zamenjene kibernetskim implantima. Takođe, za to vreme je postao Nacionalni Alhemičar pod konspirativnim imenom Oklopni (Full Metal). Takođe, oklop sa Alovim glasom je potpuno prazan, i taj glas je sve što je ostalo od njega Ed i Al sad nastoje da vrate svoja tela u prvobitno stanje, ali da bi to uspeli potrebno im je blago kojim mogu da zaobiđu Zakon jednake razmene. Taj dragoceni predmet je Kamen Mudrosti.

Komponenta serije namenjena očima je jedna od efektnijih. Pozadinske scene su zapanjujuće detaljne, animacija je fluidna i realistična, ali malo slabiji crtež je evidentan. Znate, u crtanju likova koristile su se tanke linije jednake debljine, tako da oni prilično odskaču od dekora. Ovde mislim samo na ljudske likove. Ovakav crtež je premisa za lako animiranje čak i vrlo zahtevnih scena. Emotikoni se prilično pojavljuju, najčešće oko Eda. Simbolika postoji, na kraju krajeva, simboli su jedan od motiva radnje, ali ikonografije nema, osim pomalo komplikovanog znaka koji Al nosi na ramenu.

6357904791794307431906086648_fma

Zvuk i muzika su očekivano dobri. Glasovi sasvim odgovaraju, nerviraju kad treba i rastuže kada treba. Muzika je fenomenalna i do kraja serije se izređaju četiri uvodne i odjavne muzičke teme, a da ne pominjemo brojne melodije u toku epizoda.

Svet u kome se Full Metal Alchemist odigrava je mešavina naučne fantastike, fantazije i fašizma. Ajde ozbiljno, najviše me podsetilo na Habzburšku Monarhiju sa kraja 19. veka, pomešanu sa Čikagom u doba prohibicije. Ovde je alhemija preuzela mesto tehnike i stvorio se preduslov za raj na zemlji. Međutim, vojska i dalje postoji a što je još gore, postoji ogranak za obuku Nacionalnih Alhemičara. Vojskom upravlja Kancelar (Fuhrer) Bredli, vrhovni organ izvršne vlasti. Iako on deluje benigno, pod vlašću ovog Kancelara vojska neprestano vodi ratove. Pod Kancelarovom komandom je, pored odreda Alhemičara, i zavidna vojna sila, dobro naoružana i opremljena.

Sad malo o alhemiji. Bez obzira što izgleda kao čarolija, alhemija je zapravo bazirana na čistoj nauci. Osnovna pravila alhemije su Zakon održanja materije i Zakon jednake razmene. To konkretno podrazumeva pretvaranje materije iz jednog oblika u drugi i održavanje njene količine. Tako je omogućeno ljudima da iz gomile sirovina stvore gotov proizvod. Na taj način se pravi svaka životna potrepština i upotreba mašina je svedena na transport i protetičke udove. Mogućnosti eksperimentisanja su ograničene samo ljudskom maštom i dvema zabranama. Naime, zabranjeno je transmutovati zlato i ljudska bića. Razlog za zabranu transmutacije zlata leži u ekonomiji i stabilnosti valute, ali neću ulaziti u detalje oko toga. Iako etički argumenti prvo padnu na pamet, ljudska transmutacija ima konkretan povod da bude zabranjena. Za početak, nikad ne uspeva i stvara nakaze od kojih se krv ledi. Drugo, cena je užasna – deo svog tela koji nosi sećanje na umrlo biće. Treći razlog je i najubedljiviji, ali ću morati da ga prećutim. Izvinite.

fma03

Ipak, postoji legenda o Kamenu Mudrosti, koji može da stvori materiju ni iz čega. Njega Ed i Al traže godinama, ali nisu jedini.

Iako crtež deluje lagano, priča zasigurno ne bi mogla tako da se okarakteriše. Svaki od likova koje Ed i Al sreću ima neku mračnu tajnu iz prošlosti. Sam odnos između Eda i njegovih nadređenih je obilat nepoverenjem i međusobnim zazorom. Nažalost, jedini način za braću Elrik da ostvare svoj cilj je da se priključe vojsci. Kvaka je da je vojska činila zločine i istrebljivala čitave gradove u pokušaju da spreči stvaranje Kamena Mudrosti. Puno zle krvi i mržnje je ostalo gdegod su prošli. Svi zločini koje su počinili sada im se vraćaju, i to zaslugom jednog preživelog iz naroda Išbala.

45

Epizode su koncipirane kao manje više zasebne celine, iako postoji snažni centralni motiv kroz celu seriju. Mnogi likovi iz ranijih epizoda se pojavljuju pred kraj, ali postavljeni na znatno drugačije pozicije.

I sama po sebi serija je priličan spektakl i već pretpostavljate da je preporučujem pod obavezno. Ovo jeste najgori kalup od kraja, ali ne nalazim adekvatnije reči da zatvorim opis. Uživajte.

Edvard Ed Elrik

Glavni junak serije i nosilac titule Full Metal Alchemist. Iako ima tek četrnaest godina, inteligencijom i veštinom u alhemiji zasenjuje i mnogo starije i iskusnije kolege. Rođen je i odrastao u gradiću Rizentopu, uz ljubav i pažnju majke. Oca jedva da je zapamtio pre nego što je on otišao od kuće.

Posle majčine smrti, Ed i Al počinju da se interesuju za alhemiju i odlaze kod Isuzu da ih uči. Kad im se obuka završila, braća Elrik su se drznula da prekrše najstrožu zabranu u alhemiji. Rezultat znate.

char-edward

Ed izgleda još i mlađe, zbog svog nižeg rasta, samo nemojte mu to reći u lice, zaboga, jer počinje da baca penu čim mu neko to natukne. Najčešće nosi crno odelo i tamnocrveni mantil sa alhemičarskim simbolom na leđima. Znaci raspoznavanja su mu duga plava kosa vezana u perčin, zlatno žute oči i izvanredan auto oklop umesto desne ruke i leve noge ispod kolena. Od dragocenosti sa sobom nosi samo srebrni sat – obeležje Nacionalnih Alhemičara. Još jedan kuriozitet u vezi sa njim, može da izvodi transmutaciju materije bez iscrtavanja simbola, samo spojivši dlanove. Njegova ruka i noga, kao i izgled njegovog brata svakodnevno ga podsećaju na greh koji je počinio i na obavezu koju ima: ispravljanje sopstvene greške i vraćanje bratovljevog tela u prethodno stanje. Ali, da bi tu obavezu izvršio mora da počini još koju nepodobnost. I pored toga, Ed je odlučan da ide do kraja putem koji je sam sebi zacrtao, iako to podrazumeva mnoga iskušenja i trpljenja.

Alfons Al Elrik

Edvardov mlađi brat i njegov stalni pratilac u dobru i u zlu. Posle nesreće je ostao bez tela i duh mu je smešten u ogroman oklop. Zato ga često mešaju za Full Metal Alchemista, što njegovog brata neizmerno raduje (ironija). Daleko je manje odlučan od Eda i slabiji je alhemičar od njega, ali bolji borac, još od kad je imao ljudsko telo. Takođe je mnogo veći idealista i više veruje u ljude od svog brata. Naravno, dečje je nesebičan i požrtvovan. Tokom celog putovanja on i Ed se raspravljaju ko će kome da vrati telo. Ne bi Alu bilo teško i da ceo život proživi kao prazan oklop, bez ikakvih čulnih stimulansa (glad, žeđ, bol, hladnoća ali i dodir), samo da ljudi oko njega mogu da ga tretiraju kao normalnog čoveka. To je, priznaćete, malo teško kad je pred vama prazan oklop od dva metra. Još jedna nedoumica muči Ala. Kako je pravi on uzet kao cena ljudske transmutacije, entitet u oklopu nije Alfons Elrik, već Edvardovo sećanje na svog brata. Od kada je to otkrio, Al se trudi da dokaže svoje postojanje kao ljudsko biće.

char-alphonse

Vinri Rokbel

winry
Ova mlada dama je komšinica porodici Elrik. Jedina osoba sa kojom živi je baka, koja je inače legendarni mehaničar i izrađivač auto oklopa. Mlada Vinri je izgleda povukla na tu stranu, jer je upravo ona, uz malu bakinu pomoć, napravila protetičke udove Edu Elriku.

Iako je naizgled nemogućeg karaktera i u gotovo konstantnoj svađi sa starijim bratom Elrik, Vinri je zapravo jako osetljiva i željna priznanja od strane Edvarda. Moguće je da su one iskrice samo predigra za plamen koji će se razgoreti kasnije. Ipak, ovo je samo nagađanje. Vinri često upada u jako opasne situacije i isto tako služi kao dežurna “dama u nevolji”. Ali opet, bez njenog učešća u poduhvatu, braća Elrik ne bi odmakla dalje od Rizentopa.

Vojska

U Amestrisu (država u kojoj se Full Metal Alchemist odvija) vlada vojni režim, na čelu sa Firerom, zvanim Adol… uh, zamalo, dakle, zvanim King Bredli. Firer upravlja istovremeno i vojskom i državom, zavodeći red i zakon u svim regionima. Pomalo sumnjivo, ali za mandata ovog Firera vojska je u stalnom ratnom stanju sa susednim teritorijama, sa Išbalom i kasnije sa Liorom. Neko bi očekivao osobu ekvivalentnu čoveku koga umalo da pomenem na čelu te vojske, ali Bredli je ustvari vrlo dobrodušan, pomalo ekscentričan prikan sa jednim okom. Kako je Ed deo vojske, veliki broj likova odavde igra značajnu ulogu u njegovoj potrazi, bilo da je ometaju ili mu pomažu.

Vojska u Amestrisu je ogromna institucija i izdeljena je na mnoge vojne jedinice: pešadiju, artiljeriju, obaveštajce, specijalne snage i, između ostalih, Nacionalne Alhemičare. Kuriozitet po kome se Nacionalni Alhemičari izdvajaju je taj što pri stupanju u vojsku dobijaju čin majora i svoje napredovanje počinju sa kog stepenika više. Da, i Ed sa četrnaest godina ima titulu majora, čime je uspeo da zaj*be i Vuka Obradovića po brzini napredovanja u službi. Nažalost, zbog svojeglavog delovanja, Ed ostaje major kroz celu seriju.

Roj Mustang

char-mustang
Od sve vojske njega vidimo prvog, kada dolazi da regrutuje braću Elrik u vojsku. Tada ima čin potpukovnika, a kroz seriju napreduje u službi, što mu i jeste cilj. On je heroj Išbalskog rata, ali oseća ogromnu krivicu zbog nedela koja je bio prinuđen da učini (ubio je Vinrine roditelje, između ostalog). Čak i kad se uzme u obzir posao koji radi, on je video previše toga. Skupio je grupu ljudi od poverenja i sa njima prolazi kroz sito i rešeto. Izgleda kao čovek koga interesuje samo napredovanje u službi i koji ne mari mnogo za ljude oko sebe. Ipak, njegovi motivi da se vine na vrh piramide moći su mnogo humanije prirode. On zapravo želi da promeni način na koji zemlja funkcioniše i da se donekle iskupi za sve živote koje je oduzeo. Da, Mustang ima nadimak Plameni Alhemičar, jer je u stanju da izazove eksplozije, požare, stihiju jednu plamenu samo pucnuvši prstima. Malo me u početku čudilo njegovo ime, podsećalo me na pr0n glumca, ali kasnije sam saznao da su svi likovi u vojsci dobili imena po terminima iz avijacije u periodu Drugog svetskog rata.

Majs Hjuz

majs-hjuz
Ovaj lik je osoba od poverenja Roju Mustangu i kasnije prvi čovek obaveštajne službe u vojsci. Vrlo je zaljubljen u svoju ženu Graciju, a apsolutno obožava njihovu kćerkicu Elizu, čiju sliku pokazuje svakom koga sretne u toku dana. Takvo pomalo čudno ponašanje je ipak dobra maska za njegov vrlo ozbiljan i stresan posao. Drugi prankster koji Hjuz izvodi je zvanje Mustanga telefonom i tad ga obično davi činjenicama o svojoj kćeri ili ga ubeđuje da napravi transfer u oženjene. Oženjen vojskom, Roj uvek besno zavali bakelit u ležište (valjda se od toga i tamo prave slušalice). Braću Elrik Majs prihvati iz prve. Svo vreme je ljubazan prema njima, i cela njegova porodica uz njega. I kasnije im prilično pomaže.

Iako je obaveštajac i većinu vremena provodi nabadajući sitna slova, Hjuz je veoma vešt sa noževima za bacanje. Napredujući u činu, on počinje da istražuje incident u Petoj laboratoriji i smrt oficira umešanih u eksperimente, a ujedno i poreklo Firerove sekretarice Džulije Daglas.

Elizabet Risa Hokaj

risa-hokaj
Poručnik Risa Hokaj je pripadnik užeg kruga Mustangovih saradnika i njegova osoba od poverenja. U vojsku je ušla jer je “postojao neko koga je morala da zaštiti” (stvarno, a ko?). Hokaj služi kao Mustangov glas razuma, budući da je sabrana i hladna i u napetim situacijama. Često ga i kritikuje zbog njegovog nadmenog stava bogom danog bića. Vrhunski je strelac iz vatrenog oružja (Hokaj = Hawkeye, oko sokolovo) i uvek nosi par pištolja sa sobom. I pored striknosti, Risa ima i svoju nežnu stranu, koju pokazuje svojom brigom za svog psa, Crnog Hajatea i posvećenošću, a možda i nečim više, prema Roju Mustangu. Začudo, izgleda kao štefica (purgerica, arijevka, kakogod) iako ima indijansko prezime.

Žan Havok

zan-havok
Potporučnik (Second Lieutenant) Havok je jedini redovan pušač među svom bratijom oko Mustanga i skoro uvek je “s cigarom u zubi”. Dobar je sa pištoljem i vrlo disciplinovan podređeni. Generalno sve radi po knjizi i sluša naređenja čak i kad se ne slaže sa njima. Ono što ga izdvaja je njegova velika sreća sa ženama – ni njega neće nijedna. Ne zato što mu fale nos, kosa i pola metra visine, već što ima ukus koji se u dlaku slaže sa Mustangovim, pa mu nadređeni pokupi sve što je “lockovao” (“uzmite Bronhi, laše se diše”, sećate se valjda te reklame? :)). Njegov pokušaj da zavede sestru svog kolege oficira služio je kao izvor zezancije do kraja serije.

Hejman Breda

hejman-breda
Kao i Havok, i Breda je potporučnik i Mustangov podređeni. Dobar je u šahu, šogiju, gou i generalno strategijskim igrama. Takođe, često zbija šale sa kolegama u četi, jednom se čak prerušio u majora Armstronga i primio deset minuta dobrodošlice od sopstvene čete. Pati od kinofobije, straha od pasa, i Risinog štenca Crnog Hajatea zove “zver”. Ne nosi oružje, ali je dobar sa nemačkim granatama nalik onima iz Otpisanih.

Aleks Luis Armstrong

aleks-luj-armstrong
Major Armstrong, takođe poznat kao Alhemičar Teške Ruke (Strong Arm Alchemist) je rođen u elitnoj porodici, čiji su članovi ortodoksna aristokratija alhemije već vekovima. Njegovi preci su popunjavali gornje slojeve društva u prošlosti i on je nasledio njihove vekovima usavršavane veštine. Iako izgleda zastrašujuće on je jako osetljiv i ta fragilnost ga sprečava da napreduje u vojsci. Prvi put ga vidimo kad spasava Eda i Ala od Skara, zastrašujućeg ubice Nacionalnih Alhemičara, lansirajući stene nadzvučnom brzinom sopstvenim pesnicama.

Zanimljivo u vezi sa njim je da je potpuno obučen jedno dva i po minuta tokom cele serije. Kad god progovori, on kida odeću sa sebe i izlaže svoje ogromantne mišiće kao adut u razgovoru. Osim alhemičarskih tehnika, Armstrong pokazuje zavidan talenat u umetnosti, kao slikar i skulptor.

Osim roditelja, Armstrong ima i sestru Katrinu, koja je, uprkos gigantskim i strašnim roditeljima i bratu, omanja i vrlo lepa, ali nenormalno snažna. Svi članovi porodice Armstrong imaju roze rombove koji im svetlucaju oko glave dok govore.

Vato Falman

vato-falman
Falman je oficir bezbednosti i prvi put ga vidimo u pratnji generala Hakuroa. Radi u odeljenju za istraživanja kao Hjuzov podređeni, a kasnije se premešta pod okrilje Mustangove čete. Poznat je po svojoj preciznosti u radu sa podacima.

Kejn Fjuri

kejn-fjuri
Fjuri je po činu stariji vodnik, što je dosad najmanji čin uprkos nazivu. I on je dosta mlad, brižan i štiti životinje i generalno sve oko sebe. On je i doneo Crnog Hajatea Risi Hokaj, mada se ne slaže sa njenim metodom treninga (ha, zmaju!).

Hakuro

general_hakuro
Hakuro je general-major, jedan od viših zvaničnika u vojsci. Na početku serije spasao ga je Ed Elrik i zauzvrat ga je Hakuro favorizovao na ispitu za Nacionalne Alhemičare. On je najviši državni zvaničnik koji zapravo ide sa vojskom u kampanje. Čak je jedno vreme bio Firerov poručnik i obavljao njegove dužnosti za vreme Bredlijevog odsustva. Iako je ambiciozan, pomalo je limitiranih mogućnosti i to je jedini razlog njegovog uspeha – ne predstavlja nikakvu pretnju Fireru.

Basko Gran

basko-gran
Gran je po činu brigadni general, odmah ispod Hakuroa. Ipak, mnogo je ambiciozniji i beskrupulozniji od svog nadređenog. Njegova titula je Alhemičar Gvozdene krvi jer je u stanju da gvožđe u svojoj krvi pretvori u bilo kakvo oružje, čak i vatreno. Jedno vreme je vodio Laboratoriju No. 5 u Centralu u kojoj je pokušavao da stvori Kamen Mudrosti za svoj račun, koristeći znanje dr Tima Marka. Uspevši da načini polovičan Kamen, on odlazi u Išbal sa svojim trupama i pravi masakr. Kad dr Marko pobegne, Gran se razbesni zbog gubitka tolike moći. Pokušava da napravi Kamen, a ujedno angažuje Šoa Takera, poznatog kao Alhemičar Krojač Života, da mu pravi himere, kombinacije ljudi i životinja. Na kraju ga stigne zaslužena kazna za sva zlodela, u jednoj od najnasilnijih scena koje je zrno ikada zabeležilo.

Marija Ros i Deni Braš

Ovo dvoje su podređeni majoru Armstrongu i zadatak im je da čuvaju braću Elrik od novog pokušaja ubistva od strane Skara. Potporučnik Marija Ros se postavlja kao majčinska figura braći i često im deli savete. Naravno, Ed i Al je dovode u granično stanje svojim delima. Vodnik Braš je uvek uz Rosovu i vrlo je kao zaljubljen u nju. Za razliku od energične koleginice, on je lenj i pomalo tračara. Nema puno mesta za njega u seriji, jedino kad se Rosova zagleda u Hokenhajma njemu zakrvave desni.

Šeska

seska
Iako je tek redov, Šeska je bitan lik u seriji, Radi u biblioteci u Centralu i strastven je knjigoljubac. Takođe ima sklonosti ka panici i histeriji. Kada biva otpuštena zbog uništenja bibliotečkog krila (a nije ona to uradila), braća Elrik je nalaze i koriste njeno fotografsko pamćenje u ponovnom stvaranju Markovih spisa o Kamenu Mudrosti. Zajedno sa Vinri, na svoju ruku špijunira Džuliju Daglas, Firerovu sekretaricu.

Frenk Arčer

frenkarcher
Potpukovnik Arčer je došao na čelo obaveštajne službe posle Hjuzovog duplog unapređenja u brigadnog generala. Prilično je sabran, smiren i hladan, a osim toga je i potpuni sociopata bez naznake moralnog suda u sebi. Cilj mu je da postane heroj i čini sve da se to ostvari. Gradi pozitivnu sliku o sebi i neđu narodom i među pretpostavljenima. Preuzeo je istraživanje Laboratorije br. 5, ali je ubrzo nastavio opite u njoj. Napravio je dogovor sa Zolfom Kimblijem, ratnim zločincem, i uz njegovu pomoć našao je odbeglog Krojača Života. Kasnije vodi vojsku u Lior da uguši pobunu, ali mu se dešava nešto krajnje neočekivano.

Zolf J. Kimbli

zolf_j-kimbli
Major Kimbli je poznat i pod imenom Grimizni Alhemičar. Njegova sposobnost je da pretvara sumpor u ljudskom telu u eksploziv i od ljudi pravi žive bombe. Vrlo je sadistički nastrojen, što je pokazao u kampanji za Išbal, ubijajući koga je stigao. Kimbli je jedinstven i po tome što može da transmutuje samo sklopivši šake, a nije izvodio ljudsku transmutaciju. To je zato što su mu na dlanovima istetovirani alhemičarski simboli i kad ih spoji dolazi do zaglušujućeg kabuma J. Ipak, u zanosu je pretvorio neke svoje oficire u mešano meso i zato je bio na čekanju smrtne kazne u ćeliji do Laboratorije br.5. Oslobađa se pri neuspelom pokušaju stvaranja Kamena, i ubrzo izda svoje saborce. Kimbli zna koliko je ljudi u potrazi za njegovom glavom i potpuno je miran znajući da je zaslužio svu mržnju koju osećaju prema njemu.

Homunkuli

Nemojte misliti da su braća Elrik jedini koji traže Kamen Mudrosti. Osim njih i vojske, za ovim blagom tragaju i vrlo moćna i zlokobna bića zvana Homunkuli (lat. homunculus: mali čovek, nepotpuni čovek). Iako su čovekoliki, tu se sličnost sa dotičnim bićem završava. U prvim epizodama se srećemo sa tri ova stvora. To su Zavist (Envy), Žudnja (Lust) i Glad (Gluttony).

zavistZavist može da menja oblik i to čini toliko često da je skoro zaboravio svoje pravo lice. Najčešće se pojavljuje u obliku mlade osobe neodredivog pola, sa dugom zelenkastom kosom. Čini se da je jedan od jačih Homunkula, ili bar najbolji u fizičkoj borbi. Pa i obučen je više u stilu Narutoa nego u Full Metal Alchemist maniru. Ono što ga odlikuje je ogromna mržnja prema svemu što nosi prezime Elrik.

zudnja

Žudnja je vrlo lepa žena od oko trideset godina, tamne, talasaste kose. Svoje prste može da izduži poput T-1000 iz Terminatora 2 i njima seče bez pitanja šta. Ona je nešto poput vođe te tročlane grupe, budući da je najracionalnija.

glad

Glad izgleda kao otelovljenje sopstvenog imena: natovljeno, infantilno biće koje je svoja interesovanja svelo na jelo. Ipak je to interesovanje dovoljno široko, jer klopa sve. Ali bukvalno sve.

pohlepa

Zaseban član ove grupacije je Pohlepa (Greed), koji je toliko u fazonu svog imena da su ga čak i Homunkuli zapečatili na par vekova. Ipak se oslobađa. Zmijskog je lica i očiju, a obučen je otprilike kao Squall Leonhart iz FFVIII. U borbi se pretvara u znatno ružnije biće, ali ga je zato nemoguće povrediti. Otud njegovo ime Vrhunski Štit. Kao što ste već primetili, Homunkuli su dobili imena po sedam biblijskih smrtnih grehova. To znači da postoje još i Gnev (Wrath), Lenjost (Sloth) i Gordost (Pride). Otkriti bilo šta o njima bi u velikoj meri pokvarilo gledanje serije, pa ću stati ovde. Uzgred, Homunkuli su otelovljenje grešaka ljudskog roda i najviše žele baš da postanu ljudi (osim Gladi, taj bi samo da njupa nešto), jer ih često muče uspomene iz pređašnjeg života. Iako su negativci, svi su odreda pomalo tragične i nesrećne ličnosti, što se shvata tek pred kraj.

Izumi Kurtis

izumi_curtis_fma
Takođe je prilično naivno pomisliti da su braća Elrik prvi koji su probali ljudsku transmutaciju. Bilo je i ranije očajnih ljudi čiji je duševni bol zbog gubitka voljenih bio jači od razuma. Jedna od njih je i Izumi Kurtis, učiteljica alhemije braće Elrik. Ova stroga i ozbiljna žena je žrtvovala sve organe od dijafragme do materice da bi oživela svog sina. Čak i tako iracionalna žrtva je ostala uzaludna. Zapravo ne baš, jer Izumi sretne opet svog sina, ali ne kakvog je očekivala. Videćete već. Ono što je zajedničko svim ljudima koji su probali ljudsku transmutaciju je da mogu da izvode alhemičarske zahvate bez crtanja kruga. To je stoga što se prilikom ljudske transmutacije otvara kapija između dva sveta i kroz tu kapiju se vrši razmena materije i energije. Ako se neko ljudsko biće nađe u blizini otvorene kapije, brojna znanja oba sveta uliće mu se u glavu. To je takozvana Istina, vrhunski oblik spoznaje i ideal svakog alhemičara. Izumi uvek u stopu prati suprug Sig, ćutljiva planina mišića i jedini trenutak kad skreće pažnju na sebe je kad se sprijatelji sa majorom Armstrongom.

Skar

scar
Hehe, znam šta mislite. Ne, nije mi omiljeni lik samo zato što se zove tako. Ima i drugih razloga. Skar je iz Išbala, granične teritorije sa Amestrisom i jedan je od svedoka strašnog pokolja koji je vojska učinila njegovom narodu. Išbalani su jako religiozan narod i alhemija je kod njih zabranjena. Ipak, Skarov brat je bio praktikant alhemije i pokušao je da stvori Kamen Mudrosti od sopstvenog tela. Možda bi i uspeo da jedan sadista u vojsci nije unakazio Skara po licu i razneo mu desnu ruku.

Nesebičnim činom, Skarov brat je spojio sopstvenu ruku na Skarovo rame i time mu podario moć koju ovaj nije želeo. Preživevši pokolj, Skar se zaklinje da će pobiti sve Nacionalne Alhemičare i dobro mu ide. Tajna njegovog uspeha je desnoj ruci njegovog brata, koja je istetovirana čudnim simbolima celom dužinom. Skar je sada sposoban da izvede prve dve faze transmutacije, kompoziciju i rastavljanje, to jest da uništi sve što dotakne, organsko, neorgansko, bez pitanja.

Kada se prihvatio tog zadatka odrekao se svog imena, jer mu je ime dao Bog, a on se odmetnuo od njega i zato ne zaslužuje ime. Ova činjenica samo govori koliko je Skar izmučen svojim zadatkom i grižom savesti zbog činjenja bogohulnih stvari kao i zbog zaljubljenosti u pogrešnu osobu, sada poznatu kao Žudnja.