The King Of Fighters je jedan od borilačkih serijala sa najviše nastavaka, uz legendarni Street Fighter čije se sve revizije odavno ne mogu izbrojati. Iz godine u godinu KOF ima sve više boraca i poteza, ali i neprekidno donosi nešto novo na ostalim poljima, pa se tako nijedna igra ne može nazvati jednostavnim plagijatom, mada je broj novina ponekad zaista premali. Nikako ne možemo zanemariti ni to što se sve igre objavljuju vec jako dugo na jednom istom hardveru što znatno ograničava mogućnost značajnijeg poboljšanja na čisto vizuelnom planu.

Kof96_logoDok je izdanje za 1995. bila gotovo ista igra kao i KOF ’94 uz jednu pravu novinu (mogućnost editovanja timova), KOF ’96 je verovatno najrevolucionarnije i najznačajnije izdanje od svih.

Osnova igre naravno nije nimalo izmenjena pa The King of Fighters kao i prethodnici ostaje netipična 3 na 3 borba u kojoj su glavni protagonosti likovi iz raznih SNK igara, uz dobar broj boraca koji su stvoreni specijalno za ovaj serijal. Svi borci imaju veliki broj poteza i specijalnih superudaraca koje morate dobro proučiti ako želite da predjete ovu igru, čak i na manjim nivoima težine. Grafika je stavka koja se izgleda najteže menja, ali je u odnosu na prethodnika (King Of Fighters ’95) mnogo bolja. Likovi su daleko kvalitetnije nacrtani i animirani (ovo posebno) a i energetska i power skala su lepshe za oko pa ce vam posle igranje ove igre KOF ’94 i KOF ’95 izgledati za klasu lošije. Sama borilišta kao i uvek izgledaju fenomenalno i prebogata su detaljima – mogli bismo čak konstatovati, i bolja nego kod prethodnika.

KOF96

King Of Fighters ’96 broji ukupno 27 boraca (plus 2 završna) što je izuzetno korektna brojka i što je još važnije, više ih je nego u prethodniku.

Novosti u odnosu na prošlu verziju pored već pomenutih grafičkih poboljšanja odnose se prevashodno na konačno razumno postavljenu težinu, tako da je gradacija protivnika takva da vam se daje mnogo više šansi da uspešno okončate igru što je veliki plus. Doduše, verovatno će vam default težina (4 od 8) biti preterana, pa preporučujemo da je smanjite na 2. nivo koji je najbolje izbalansiran i daleko lakši čak i od prvog nivoa u prethodna dva izdanja. Nažalost, završni protivnik je toliko težak da će vas garantovano iznervirati – poseduje izuzetno snažne i gotovo nezaustavljive udarce pa će za njegovo pobedjivanje biti potrebno jako mnogo znanja i dobra doza sreće. Ako je za utehu, i 90% sličnih igara ima pomenuti problem.

THE_KING_OF_FIGHTERS_96_BLUE_by_Squall_LawlietDrugo veliko poboljšanje gameplaya je mnogo lakše izvodjenje magija i specijalnih udaraca tako da igranje nije više onoliko frustrirajuce – može se reći da je igranje King Of Fightersa ’96 potpuno novo iskustvo. Način borbe nije bitno menjan u odnosu na prethodnika tako da i dalje postoji POW skala pri dnu ekrana koja se puni kada zadobijate udarce ili kada držite zajedno tastere A, B, i C. Kada se skala popuni, imate odredjeni vremenski rok da izvedete neki od bar 2 superudarca (desperation move) koliko ih ima svaki od likova a koji protivniku odnosi veliki deo energije. Ako ste pri kraju sa energijom imate mogućnost da izvodite neograničen broj desperation udaraca ili super desperation potez ako imate punu POW skalu (npr. Terryjev Power Gaisier postaje Triple Power Gaisier). Pobeda u svakoj rundi donosi malo dodatne energije a pobeda nad sva 3 protivnika sa jednim borcem će vam dodati tzv. straight bonus. U The King Of Fighters serijalu je naizgled najlakše oceniti zvuk jer se on jako malo menja od verzije do verzije, mada se to nikako ne može reći i u ovom sluchaju – reči koje izgovaraju borci deluju mnogo ubedljivije, zvučni efekti su konačno normalni a jedina zamerka je komentator koji je totalno promašen. Muzička podloga je zaista dobra od besprekorno odradjene uvodne teme do nekoliko numera na samim nivoima koje će vam se garantovano dopasti. Kao svojevrsna prekretnica u razvoju celog serijala KOF ’96 je igra koju nijedan ozbiljni zaljubljenik u borilačke igre neće propustiti.

Grafika: 5.0 Pozadinski elementi su jako lepi, a izgled i animacija likova su mnogo bolji nego ranije
Zvuk: 5.0 Ovaj put se dosta poradilo na samom zvuku, pa sada deluje daleko bolje nego u prošlim nastavcima. Muzička podloga je fenomenalna a utisak jedino kvari najavljivač svojim glasom
Kontrole: 5.0 velika unapredjenja se ogledaju pre svega u poboljšanom odzivu tastera tako da je izvodjenje magija mnogo lakše. Kontrola lika sada je potpuno u vašim rukama
Zabavnost: 5.0 Potpuno zasluženo ovo je jedna od najboljih borilačkih igara za NeoGeo. Unapredjenja koja su postignuta u relativno kratkom vremenu podigla su celokupan serijal na jedan mnogo viši nivo. Naravno da su kasniji nastavci bolje igre, ali ovo je izdanje koje nije nasledilo nijednu dečiju bolest svojih prethodnika.