Ovih dana dinosaurusi se vraćaju u bioskope posle poprilične pauze od čak 14 godina! Da, toliko je prošlo od poslednjeg Jurassic Park filma, a sada je pred nama Jurassic World svojevrsni nastavak/reboot slavnog dino serijala. Iako su dva nastavka Lost World (1996) i Jurassic Park III (2001) prošla osrednje kod fanova i filmskih kritičara, prvi Jurassic Park (1993) se smatra opštom kulturom i predstavlja jedan od najznačajnijih filmova iz ranih 90ih godina. Svakako tehnološki ispred svog vremena ali i sa magijom oživljenih dinosaurusa na velikom platnu, započeo je dinomaniju koja je obeležila detinjstva mnogih od nas. Pored svih akcionih figura, sličica, maketa i svakakvog zamislivog i nezamislivog mercha kojim smo kao klinci bili zatrpavani bilo je tu i dosta video igara… nažalost ne baš sjajnog kvaliteta. Problem sa skoro svim igrama zasnovanim na Jurassic serijalu je što gotovo nikad nisu pratile radnju filmova, uvek su to bili neki spin off-ovi i ostala skretanja sa teme.

Još od kada su Travellers Tales i LEGO krenuli da štancuju igre po popularnim filmskim serijalima, palo nam je na pamet kako bi se Jurasic serijal sjajno uklopio u zabavni svet LEGO igara… i evo sada, napokon u 2015. godini, zahvaljujući marketingu novog Jurassic World-a imamo LEGO igru koja pokriva dešavanja iz sva četiri filma!LEGO igara ima zaista mnogo u zadnje vreme, i ako ste igrali makar jedan naslov totalno vam je sve jasno i znate šta da očekujete. Simpatična grafika, dosta razvaljivanja u sitne LEGO blokove svega što nije pozadina, jednostavne zagonetke i odličan co-op uz stalnu zamenu raznovrsnih likova koji svi imaju po neku unikatnu sposobnost. Šablon koji LEGO nije menjao duže vreme živi i u LEGO Jurassic Worldu, ali ipak ima i par novina. Pre svega, osim svih ljudskih protagonista Jurassic filmova, i mislimo bukvalno svih (preko 100 likova!), moguće je kontrolisati i LEGO dinosauruse! Njih ima 20 i svi favoriti iz starih filmova su tu, Triceratops, T-Rex, Velociraptori pa čak i Spinosaurus, tu su naravno i dresirani Reptori kao i monstruozni mutant Indominus Rex iz Jurassic Worlda. Svi oni naravno izgledaju simpatično u LEGO obliku, a sve brutalne smrti iz filmova su u igri predstavljene smešnim skečevima tako da je LEGO Jurassic World i dalje veoma family friendly.

Igra sadrži dvadeset nivoa, po pet za svaki film. Nakon kratkog uvoda koji pokriva početak prvog Jurassic Park filma pred igračima je izbor da nastave da hronološki igraju događaje iz Jurasic Park filmova ili da odmah uskoče u monorail koji će ih direktno odvesti u novi Jurassic World, po kome igra i nosi ime. Radnja trenutno aktuelnog filma je odlično pretočena u LEGO formu, sa originalnim glumcima koji su davali glasove, dok se u klasičnim Jurassic nastavcima koriste audio klipovi iz filmova što ponekada deluje pomalo out of place. Ipak duh Jurassic filmova je sjajno prenet a neke od dramatičnih scena su proširene dodatnim zagonetkama, uvek u vedrom LEGO duhu.

Od kako su se LEGO igre preselile na next gen konzole sve je više onih sa otvorenom mapom, LEGO Jurassic Park nije izuzetak tako da ćete imati priliku da slobodno trčite ili da se vozite u nekom od vozila iz filmova, i to na dva ostrva. Isla Nublar je mesto dešavanja originalnog Jurassic Parka kao i Jurassic Worlda, dok se na Isla Sorna odvijaju događaji Lost Worlda i ozloglašenog Jurassic Parka 3. Oba ostrva su i u LEGO obliku poprilično velika, open world donosi razne mogućnosti za zabavu u free play modu sa likovima ili dinosaurusima po vašem izboru, a može pomoći i u sakupljanju raznih vrsta collectablesa kojih je igra prepuna.

Ako ste fan Jurassic serijala, volite dinosauruse ili LEGO igre stvar je jasna, LEGO Jurassic World se ne propušta, posebno zbog toga što je dostupan na skoro svim sistemima. Next gen verzije za PlayStation 4 i Xbox One, kao i za PC su naravno preporuka, dok izdanja za prošlu generaciju, iako postoje, zbog obima igre imaju tehničkih problema sa framerateom. Verzija za Wii U je negde između dok je na 3DS-u i PS Viti igra pomalo izmenjena. U svakom slučaju LEGO Jurassic World predstavlja odličan marketing za novi film (igra je izašla dan nakon premijere, što mora da je neki rekord bar kada su LEGO igre u pitanju), kao i ostvarenje sna za sve stare fanove kojima su Jurassic Park filmovi i LEGO kockice obeležili detinjstvo.