Ponuda igara od strane nemačkih programera su tokom klasične C64 scene, bile na samom vrhu u pogledu kvaliteta. Naslovi poput Great Giana Sister, Turrican 1/2, Terry’s Big Adventure, Madness, X-out, Katakis su neki od primera. Još ako se uzme u obzir da je Komodor bio jedna od dominantnijih platformi upravo u Nemačkoj, raniji zaključak još više dobija na značaju. No kako stojimo sa novom C64 erom? Nemci su otvorili jedno novo poglavlje, uz podršku izdavačkog tima Protovision i mega hita, Sam’s Journey. Od istog izdavača, imamo priliku da probamo još jedan biser od igre : Wormhole.

Na prvi pogled deluje da Wormhole estetski koketira sa karakteristikama iz nekih klasičnih kompjuterskih igara, kao što su Jetpack ili Turrican. Međutim ako se malo dublje zagrebe, igra ipak eksponira određenom autentičnošću, donekle i retkom u C64 istoriji.

Kontrolišući heroja sa kacigom u vakum prostoru, pred igračem je misija spasavanja naučnika zarobljenog na drugoj planeti. Podeljena na 15 nivoa, platformsko-skrolujućeg obrasca izvedbe. Pored osnovnog skoka, heroju dodatno podpomaže upotreba jetpack-a, brzim preletima između platformi koji su preko potrebni. Usled ograničenosti dostupnog kiseonika, koji je ujedno predstavljen kao tajming. Od arsenala, misiju započinje pištoljem a nadograđuje laserom, bazukom i bombama tokom partije. Povećanje salda skora, zavistan je od umeća igrača prilikom sakupljanja novca koji je dostupan na raznim lokacijama tokom misije kroz nivoe. U lukavo dizajniranom okruženju, neprijateljski nastrojene kreature iako deluju inertno, mogu itekako da iznenade i oduzmu jedan od života. Neke od njih, poseduju i određenu AI rutinu, kojom će se uputiti direktno na heroja. Očekivano, srljanju i nesmotrenosti nema mesta jer će kazna kroz gubitak života biti  česta pojava.  Autor teksta je i pored solidnog uloženog vremena u ovu igru, jedva dogurao do maksimalno četvrtog nivoa.

Iako u igri dominira pucačko-platformski koncept, ona nije izuzeta i od diskretnog logičkog elementa. Okončanje nivoa uslovnjen je osvajanjem ključa za izlaz, često smeštenog na dizajnerski nezgodnim pozicijama. Kako igra odmiče, takve pozicije su složenije konfiguracije koja igrača stavlja u sve veću dilemu ali i frustraciju. Pogotovo ako se uzme u obzir da je vreme limitirano količinom kiseonika. Igra funkcioniše mogućnošću skrolovanja na obe strane koje je presudno, kada je potrebno se vratiti  na neke od pređašnjih pozicija na ekranu, zarad određenog cilja. Wormhole je program koji ima podršku za drugi taster na kontroleru čime se olakšava efikasna upotreba bombe. Ostali dostupni dodaci mogu biti pogonsko gorivo u obliku slova F, dodatni život ili pojačanje lasera i skoka. Još jedna u nizu prijatnih iznaneđenja u igri je muzička pratnja tokom misija. Slično kao ona muzička dela koja su bila jedan od temelja klasične C64 ere. Numere koje su pola užitka u igri i koje se obavezno pevuše u sebi posle odigrane igračke seanse.

Finalni utisci:

Ovo je jedna izazovna, dinamična i zanimljiva akciona igra. Pri tome, ona je i dovoljno originalna da je pored jednog Sam’s Journey-a, mogu proglasiti  jednim od najboljih eksluzivnih ostvarenja na modernoj Commodore sceni. I naravno, topla preporuka za sve iskrene fanove stare škole gaming-a.