Kako stvari stoje, C64 postaje jedna od dominantnijih igračkih platformi na svetskoj retro sceni, upravo zbog sve većeg broja novih kvalitetnih naslova koji se mogu naći u komercijalnoj ponudi. U poslednje vreme se pojavio solidan broj zanimljivih igara a kako stvari stoje, biće ih sve više. Za sada ćemo se pozabaviti sa dve, vrlo sveže igre koje potpisuju provereni izdavači, Psytronic i RGCD.

Aviator Arcade 2 (2018)

Aviator Arcade 2 je nastavak C64 new age vertikalne pucačine iz 2014-te godine u kojoj kontrolišući heliktoper a kasnije i svemirsku borbenu letilicu, uništavate sve pred sobom i trudite se da ostanete što je duže moguće u igri.  Uz ostvarivanje što većeg ličnog skora. Igra nudi selektivni izbor težine a svakako će vernim ljubiteljima (dobri živci se podrazumevaju!) ove vrste oldschool akcije , viši nivo težine biti jedan od prioriteta. Svakako igra pod takvim uslovima ne oprašta ishitrene poteze igrača te se energetska skala, olako može naći na “minimalcu”.  Oduzeti jedan od života i uz još bolniji penal, kao što je vraćanje na početak nivoa. Neprijatelji su raznovrsni, kako onih na tlu tako i onih koji vas saleću sa gotovo svih strana. Prvi nivo može poslužiti kao uvertira za uhodavanje dok već od drugog, nema šale. Buljuci metkova koje isporučuju neprijateljske eskadrile, ostavljaju utisak pravog osmobitnog bullet hell festivala koji preživljavaju samo najsmireniji. Korisna pomagala, kao što su prva pomoć i upgrade arsenala, povremeno se pojavljuju i tako izglađuju stvar u osetljivom trenutku. Boss okršaji  na kraju svakog nivoa su standarni deo misije, koji iz nivoa u nivo postaju sve suroviji.

Grafika: 4 Igru karakteriše čist i pregledan dizajn okoline. Tu i tamo pojavi se poneki grublji sprajt ali sve to radi brzo i fluidno u stilu Arkadnih aparata iz 80-tih/90-tih godina.
Zvuk: 4 Muzička pratnja adekvatno leže uz akciju mada kod zvučnih efekata se čini, da nisu tako ubedljivi kao neki pucački klasici na Komodoru.
Kontrole: 4.5 Odzivne, glatke i utegnute. Jedini problem je smart bomba koja se mora aktivirati sa Space tasterom uz munjevitu reakciju igrača ali to je “kompleks” koji se odavno standardan.
Zabavnost: 4.5 Aviator 2 se može uvrstiti u sam vrh ponude pucačina ovog sistema izvedbe na C64. Itekako prijatno iznenađenje koje se može toplo preporučiti. Cena, 2,99 dolara za digital verziju.


Sizzler (2019)

Sam početak 2019-te godine doneo je ljubiteljima platformsko-istraživačkih avantura na C64 jednu pravu poslasticu. U vidu igre neobičnog naziva, Sizzler. Kuriozitet celoj priči daje činjenica da je autorima igre, klasični period Commodore scene u Engleskoj poslužio kao povod za priču koja prati radnju igre. Otuda i naziv igre, “Sizzler”. Popularni termin koji je služio za etiketiranje vrhunskih C64 igara u časopisu ZZap koji je palio i žario Ostrvom tokom 80-tih i početkom 90tih godina. (Inače, dotični časopis je uveliko reinkarniran!)

Glavni junak je robot, neobičnog izgleda koji ima za cilj da pomogne urednicima časopisa u kreiranju igre. Kroz zahtevne platformske sekcije, potrebno je sakupiti dovoljan broj delova programa buduće igre  i dopremiti ih autorima, koji se nalaze u kancelarijama. Ključevi su takođe bitan element tokom avanture. U sekcijama stražare razna stvorenja, različitih putanja kretanja koje je poželjno strpljivo analizirati pre bilo kakvog pokušaja kretanja kroz aktuelni ekran. Energija je označena srcima ali zbog činjenice da igra nosi samo jedan život, spomenuto strpljenje još više dobija na značaju. Kretanje robota mogu otežati skakaonice i pokretne platforme koje su česte po ekranima. Ne mogu se uvek izbeći mada isto tako, mogu biti i korisne zarad doskoka uz uslov se radnja vešto odradi. Robot ima mogućnost “vešanja” po platformana, kao jedna od korisnih osobina u trenucima eskiviranja. Igra prilikom preuzimanja dolazi sa mapom, koja može biti korisna ukoliko igrač u progresu zataji.

Grafika: 4.5 I pored limitiranosti debeljkovih boja, kolorit je izuzetno lepo dočaran za oko. Matični sprajt izgleda odlično a isto tako je i animiran. Sizzler je jedna od najlepših C64 igara u ovom, new life periodu.
Zvuk: 4 Primamljiva muzička melodija tokom partije. Zvučni efekti su skromni mada to ne utiče previše na generalni utisak u dotičnoj stavci, koji je pozitivan.
Kontrole: 5 Jednostavna kontrolna šema odzivnih komandi sa tasterom koji služi za skok i palica za kretanje. Na igraču je sve ostalo.
Zabavnost: 5 Sizzler objedinuje sve ono najbolje što je se na C64 moglo iznedriti tokom klasičnog perioda dotičnog žanra. Tu svakako spada i težina igre. Pri tome treba dodati i pozadinsku priču igre,  koja je jedna od originalnijih. Sve u svemu, lep početak godine za debeljka. Cena digitalne verzije je 4,99 dolara. Fizičke kopije su nešto skuplje.