Skrolujuće borilačke igre su verovatno najzastupljeniji žanr igara na automatima u periodu od kraja osamdesetih do sredine devedestih, a za to je najzaslužniji upravo Capcom koji je objavio Final Fight 1989. godine, a kasnije i nekoliko još kvalitetnijih ostvarenja, među kojima je i Warriors Of Fate. Radnja ove igre smeštena je u srednjovekovnu Kinu izdeljenu na brojne sitnije državice: zemljom Shang-Lo vlada tiranin Akilla Orkhan koji, pošto je uništio sopstvenu zemlju sada baca oko i na zemlje iz okruženja. Ipak, jedan hrabri velikaš po imenu Kuan-Ti zajedno sa 5 najhrabrijih ratnika Kine pokušaće da ga zauvek uklone i povrate mir i blagostanje narodu. Warriors of Fate je zapravo direktni nastavak igre Tenchi Wo Kurau koja je izbačena samo u Japanu. Ceo Tenchi Wo Kurau serijal se zasniva na kineskim pripovetkama poznatim kao ”Romance of the Three Kingdoms”, ali nema nikakve sličnosti sa poznatim igrachkim serijalom. WOF je verovatno jedina borilačka igra ovakvog tipa u kojoj ćete morati da se borite sa pravim buljucima protivnika (nekad i preko 10!). Na svu sreću, naši junaci nisu nimalo naivni, pa su gotovo svi osim Portora naoružani i efikasno tamane protivnike. Interesanta je mogućnost jahanja konja, kada je ubojita moć još veća.

Kontole su standardne za ovu vrstu igara i navikavanje na njih je zaista momentalno. Štaviše, iako se koriste svega 2 tastera, njihovom kombinacijom mozhe se izvesti izuzetan broj udaraca, shto je jako prijatno iznenađenje. Jedino šhto nije dobro odrađeno je upotreba oružja, pa se čini da je mnogo bolja borba opremom koju već imate u startu. Kao i u svakoj borilačkoj igri ala Final Fight i ovde ćete razbijati raznu burad i ćupove u kojima se nalaze raznorazna oružja, dodatna energija i poeni koji vam donose ekstra živote (po default setovanjima počinjete sa 2). Grafika je zaista izuzetna i neznatno zaostaje za neprikosnovenim Punisher naslovom po detaljnosti, odnosno kvalitetu animacije. Pozadine su zaista prelepe, a posebno treba pohvaliti živopisne nivoe koji će vas voditi kroz šume, preko drvenih mostova, ali i u utvrđenja, a bogami i na brod pred kraj igre. Zvuk je takođe prijatno iznenađenje. Zvukovi u igri su manje-više standardni, a muzika je sjajno uklopljena u okruženje. Zbog obilja protivnika poželjno je da se u avanturu ne upuštate sami, već uz pomoć jednog ili najviše 2 prijatelja. Kao jako pozitivnu stavku uzimamo da je igra izuzetno dugačka kada se uporedi sa konkurentim naslovima, tako da postoji čak 9 nivoa rastuće težine, a na kraju svakog vas čeka glavni protivnik (ili čak 2) poduže energetske skale, koji uz to nikad neće biti sam pa se uporedo morate boriti i sa ”običnim” protivnicima kojih uvek ima u izobilju.

Warriors of Fate2Za kraj da napomenemo da se japanska verzija ove igre (Tenchi Wo Kurau II) prilično razlikuje od World i ostalih revizija. Pored toga što su imena svih junaka drugačija, priča je mnogo dublja i bolje se nadovezuje na prvi deo igre usled čega je i broj dijaloga između nivoa (i za vreme nivoa) daleko veći. Takođe, japanska verzija poseduje i 3 oružja kojih nema u Warriors of Fate, a igru je moguće završiti na 3 umesto 2 načina. Možda je grubo poređenje, ali je razlika otprilike kao između japanskih i američkih Final Fantasy igara za SNES koje su po pravilu za SAD tržište previše pojednostavljivane. Ako ste ljubitelj Romance of the Three Kingdoms pa još znate i japanski, nishta vas ne sprečava da odigrate i tu reviziju. U tom slučaju, sigurno ćete proći bolje od nas 99,9% koji su osuđeni samo na engleski.

Grafika: 5.0 Iako je evidentno da Mega Man i Punisher imaju znatno bolju animaciju pa i crtež, WOF zbog lepih nivoa i scena masovnih bitaka potpuno opravdano dobija maksimalnu ocenu
Zvuk: 4.5 Muzika podiže atmosferu, a zvučni efekti su dovoljno ubedljivi. Pitanje je samo zašto je ostavljen komentar na japanskom po završetku svakog nivoa?
Kontrole: 4.5 U odnosu na Final Fight načinjen je veliki korak napred. Baratanje oružjem ipak je moglo biti bolje urađeno
Zabavnost: 4.5 Retke su igre za automate čija dužina više odgovara nekoj kućnoj konzoli, a kada pored toga poseduje odlične tehničke karakteristike, bez problema stiče titulu ”must have”.