Poslednjeg vikenda januara održana je još jedna zimska mini konvencija japanske pop kulture po imenu Čibikon. Ono što je započelo kao mini festival u trajanju od par dana sad se pretvorilo u ogroman događaj, po kvalitetu programa a i po dnevnoj posećenosti ravan Japanizmu.

DSC_3853

Prvi dan je započeo predavanjem o nendroidima, simpatičnim kolekcionarskim figurama koje koštaju pola prosečne srpske plate. Govorilo se o razlozima popularnosti ovih figura, a i o drugim vidovima kolekcionarskog merchandise-a. Za to vreme u Amerikani se održalo finale prvog Čibikonovog AMV takmičenja (naš entry je iz nekog čudnog razloga odbien). Žiri čiji je vaš izveštač bio član, je odabrao pobedničke radove i dodelio im nagrade.

DSC_3818

Sledeći termin su podelila predavanja o tradicionalnom japanskom pozorištu i, u Amerikani, o japanskoj muzici, specifičnostima i izdavačkim kućama. Sledeće predavanje je bilo veoma interesantno, jer se govorilo o Šinsengumi organizaciji, grupi mladih buntovnika koje je istorija zapamtila kao žrtve promene japanskog uređenja iz šogunata u carevinu, i o njihovoj glorifikaciji kroz umetnička dela od filmova i romana, preko mange i animea, do dejting simulatora. U Amerikani je organizovana origami radionica i kosplej dejting kviz, koji bi se mogao opisati kao weaboo verzija “Ko će koga?” sa rahmetli 3K.

DSC_3581

Potom je usledilo predavanje o cenzuri u video igrama. Osnovno pitanje je bilo da li je razlog za cenzurisanje provokativnog sadržaja u video igrama posledica podleganja pritisku raznih grupacija ili samo želja distributera da zarade više namenivši svoj proizvod za šire tržište.

DSC_3699

Publici se potom predstavila Irstress, kosplejerka rodom iz Bugarske, inače najmlađa kosplejerka koja je ušla u top 5 na Euro Cosplay (ima 18 godina i trebala joj je dozvola roditelja i škole da dođe na Čibikon) u Londonu, ujedno najviše plasirani kosplejer sa ovih prostora na tom takmičenju (što ne bi bila da se nije desilo urušavanje kosplej scene u Srbiji).

DSC_3715 (1)

Sa druge strane, održana je polemika koju su mnogi očekivali mesecima. Petar Josifljević, jedan od najstrožih kritičara savremenog animea je obrazložio zašto žanrovsko i uzrasno opredeljenje animea nije merodavno u oceni njegovog kvaliteta uzevši za primer Digimone kao anime za decu i Tokyo Ghoul kao anime za odrasle.

DSC_3723

U klubu Doma Omladine je opet otvorena Taverna, prostor za odmor i opuštanje, a uveče prvog dana i za nastup gošće iznenađenja sa Japanizma, Mari Fuđi, koja je ovaj put promovisala svoj novi projekat pod scenskim imenom Kanon Mizuno.

DSC_3785

Drugi dan je počeo predavanjem o japanskim BJD lutkama. Ove visoko izmenjive lutke služe uglavnom zainteresovanima za modu i umetničko izražavanje.  Posle lutki usledilo je predavanje o Takarazuka trupi, muzičko scenskoj grupi sastavljenoj isključivo od žena koja u formi mjuzikla obrađuje dela japanske književnosti ali i animee, mange, video igre i light novele. Poseban gost na predavanju bila je Mari Fuji, koja je lično sarađivala sa Takarazuka grupom. Zatim je usledilo predavanje o Matsuri festivalima, koji se u Japanu održavaju u velikom broju sa najrazličitijim temama, čak 200 000 (slovima dvesta hiljada) godišnje.

DSC_3740

U Amerikani je u međuvremenu dan počeo Anime kvizom u kojem je tema bio Tokyo Ghoul (rly?). Takmičari su se nadmetali u poznavanju ove popularne franšize.

Posle kviza je usledila prva samostalna EmuGlx tribina, „Kraj jedne sage – Konami i slučaj Kođima“. Naš stari saradnik Nekron uz pomoć vašeg izveštača je izložio priču o serijalu igara Metal Gear Solid i o gužvi i skandalu nastalom oko izdavanja petog nastavka, te o prekidu saradnje Konamija sa autorom serijala Hideo Kođimom.

DSC_3734

Za Kođimom su krenuli starci, tri veterana u praćenju animea, sa svojim osvrtom na modernu anime industriju i šta sve ne valja u njoj. Vortodox, Yuspawn i vaš izveštač Scarfinger su otvorili dušu i za sat vremena ocrnili anime industriju baziranu na nastavcima, rimejkovima i ributovima poznatih serija.

DSC_3844

Kao uvertira za kosplej takmičenje, sledeći termin u velikoj sali je bio rezervisan za pobednicu prošlogodišnjeg takmičenja Cosplay World Masters u Portu, Andreu Dolores Milanović. U svom izlaganju, Andrea je opisala svoje putovanje u Porto, impresije sa takmičenja i planove za buduće događaje.

DSC_3859

Kosplej takmičenje je uvek vrhunac konvencije, te je tako bilo i ovaj put. Pravila su bila labavija, te je svako mogao da se iskaže u koži svog lika kako je želeo. Ocenjivano je šivenje, krafting, performans i prezentacija lika. Za kompletan spisak pobednika pogledajte Sakurabana izveštaj.

DSC_4264 (1)

DSC_4141

Zaključci po završenom festivalu su da je ovogodišnji Čibikon prestao da bude čibi i da se po obimu izjednačio sa velikim konvencijama poput Japanizma. Pre Japanizma nas čeka još jedan Beokon na proleće, a onda sledi veliki letnji festival koji obećava da bude još bolji od prethodnog. Mi ćemo biti tamo kao deo programa, ali i kao gledaoci i izveštači sa lica mesta.