U prethodnim godinama Sony je uspeo da se promoviše kao globalni gaming brend, ne samo zbog ogromnog spektra timova koji su u njihovom vlasništvu i strateških partnerstva sa timovima iz celog sveta koji su pravili ekskluzivne igre i content za PlayStation konzole, već i zato što su aktivno promovisali svoje planove tokom velikih sajmova video igara. Amerika ima svoj E3 (sada i PSX), Japan i Azija Tokyo Games Show, a Evropljani su Sony planove mogli čuti na Gamescom-u. Ove godine taj raspored se promenio, i umesto Gamescom-a, Sony konferencija je bila održana danas u Parizu dan pre početka 2. po posećenosti najvećeg sajma video igara u svetu – Paris Games Week-u.

Današnji šou je bio podeljen na 4 jasne sekcije. Prva je bila fokusirana na partnerstva sa 3rd party studijima. Među novinama prikazanim ovde su se našli novi Zombi mod iz Black Ops 3 igre, novi trejler za Star Wars: Battlefront, najava novog borca za Street Figter V (igra stiže sredinom februara!), potvrda da će Tekken 7 stići na PS4, kao i novi pogled na Gearbox-ov team shooter Battleborn. Od manjih igara, moramo pohvaliti izgled Minecraft klona Boundless, novu igru Housemarque-a MatterFall, kao i potvrdu da će No Man’s Sky stići na PS4 tokom juna sledeće godine.

 

Sledeća sekcija je bila posvećena igrama koje će sam Sony direktno izdati, bilo posle rada svojih internih studija ili preko partnerstava sa eksternim timovima. Tu smo videli nove trejlere za odlični Ratchet & Clank, Bloodborne: The Old Hunters, Gravity Rush 2, Uncharted 4 multiplejer trejler, najavu zanimljive DriveClub ekspanzije koja donosi motore na 2 točka, kao i dva demoa za Horizon: Zero Dawn i veoma dopadljivi i eksperimentalni Dreams.

Posle ovih velikih igara, došlo je vreme za VR! Sonijevu PlayStation VR inicijativu je predstavio Shuhei Yoshida, predsednik Sonyjevih internih timova za razvoj igara. On je opisao sve drastične promene koje nova platforma VR igara donosi sa sobom, i publici je objavio podatak da trenutno preko 200 developera pravi igre za PSVR. Totalno nove VR igre koje su najavljene su bile Robinson: The Journey od Crytek-a i Tekken 7 koji će imati VR mod igranja.

 

Najveće VR iznenađenje je ostavljeno za sam kraj ove sekcije, kada je šef Polyphony Digital tima Kazunori Yamauchi izašao na binu i najavio da će sledeće godine na PS4 stići Gran Turismo Sport!!! Ova totalno nova GT igra će biti fokusirana na sportska takmičenja, ali ne samo na ona koje igrači sami organizuju među sobom, već i dva globalna takmičenja koje sponzoriše najveće svetsko sportsko udruženje vozačkih sportova – FIA. GT Sport će, pored tradicionalnog igranja ispred televizora, potpuno podržavati PlayStation VR, što je odlična vest za sve ljubitelje vožnji koji žele da se totalno prebace u kokpite svojih omiljenih trkačkih automobila (a i žanr simulacija vožnji je već dokazano potvrđen kao jedan od najboljih žanrova za VR). Datum izlaska i cena PSVR sistema nisu objavljeni, ali od ranije znamo da će ovaj novi gaming sistem stići u prvoj polovini sledeće godine.

Poslednja sekcija Paris Games Week prezentacije nije mogla proći a da se na binu ne dovede par poznatih developera iz Francuske. Prvi od njih je bio Michael Ancel, kreator legendarnog Rayman-a i nikad prežaljene igre Beyond Good and Evil. Posle odlaska iz Ubisoft-a on je oformio svoj nezavisni tim i na prošlom Gamescom-u najavio da pravi veoma ambicioznu open world igru Wild u kojoj će igrači moći da istražuju prelepi divlji svet veličine Evrope. Danas smo videli tačno kako igra izgleda i radi, i definitivno možemo reći da u sebi krije dosta avanture i misterije.

 

Završnu najavu je očekivano prezentovao David Cage, osnivač i vođa tima Quantic Dream koji se specijalizovao u pravljenju igara u žanru avantura. Posle dve PS3 igre Heavy Rain i Beyond: Two Souls (koje će uskoro stići i na PS4!) , njihova prva PS4 igra će biti bazirana na kratkom i veoma popularnom PS3 tehnološkom demou „Kara“ koji opisuje buđenje devojke androida koja je neplanirano postala svesna same sebe. Igra Detroit: Become Human će još više pogurati moć PS4 hardvera i ljubiteljima žanra narativnih avantura (koje su danas još popularnije zbog uspeha Telltalle Games-a i Dontnod-a) pružiti zabavu koju neće moći da ignorišu.

Kao i uvek, Evropa je od Sony-a dobila prezentaciju koja pokriva maltene svaki gaming žanr i svaku moguću veličinu tima za razvoj igara – od ogromnih AAA naslova, do malih indie igara i eksperimentalnih igara koje pokušavaju da osnuju totalno nove gaming žanrove. Sa ovakvim pristupom, PS4 će definitivno nastaviti da bude popularni dom mnoštva originalnih igara koje se ne mogu naći bilo gde drugde.

Pošto PGW sajam oficijelno počinje tek sutra, redakcija EmuGlx-a će nastaviti da vas obaveštava o novinama sa njega.