Promotivni slogan nove Marvel’s Avengers igre je “Embrace your powers” i bukvalno je svuda, na bilbordovima, majicama i ostalom promotivnom materijalu. Šta tačno Square Enix želi da kaže tom reklamnom porukom sami autori igre pokušali su da objasne na panelu održanom na Gamescomu 2019.

Ova igra predstavlja sledeću veliku stvar za Avengerse, u prethodnih deset godina Marvel je odradio sjajan posao sa svojim filmovima koji su upoznali milione ljudi sa ovom franšizom koji inače ne bi znali za super heroje drugačije. Marvel naravno više decenija standardno radi super posao i sa svojim stripovima, TV serijama i ostalim medijima. Sve je to sjajno, ali to je bilo pre, a ova igra, ovo je prilika za autore iz Crystal Dynamicsa da uzmu ove sada veoma poznate likove i povedu ih u nekom skroz novom pravcu. Rebootovanje franšiza im nije strano, sećamo se šta su uradili sa Tomb Raiderom 2013. godine kada su dobro poznatu heroinu Laru Kroft praktično izmislili ponovo za novu trilogiju igara i skroz nove avanture. Ideja sa Marvelovim Avengersima je zapravo u suštini vrlo slična. Autori igre naglasili su da im je saradnja sa Marvelom bila veoma laka jer teme priča koje Marvel provlači kroz svoja dela, priče o ljudskom duhu i over the top akciji, su veoma slične fokusu njihovih prethodnih igara.

Marvel sa svojom velikom istorijom od 80 godina svakako veoma dobro zna šta njihovi fanovi žele, i u sradanji sa autorima iz Crystal Dynamica potrudili su se da i njihova verzija bude autentična i originalna. Priča je u ovoj igri je potpuno nova, zasnovana na postojećem Marvel loru ali provučena kroz Crystal Dynamicsov filter koji se vidi u svim sitnim detaljima počevši od izgleda heroja, njihovih kostima itd.

Demo koji smo imali prilike da odigramo na Gamescomu 2019 predstavlja tutorial sa početka igre, koji pokriva dogadjaj poznat kao A-day. Tokom ovog tutoriala imali smo priliku da se upoznamo sa najpopularnijim Avengers superherojima i njihovim stilovima igranja. Stvari na A-Day proslavi nisu prošle sjajno, deo San Franciska je uništen a krivica pada na Avengerse, dok Kapetan Amerika gine na samom početku igre! Autori su naglasili da tek nakon tutoriala i Golden Gate nivoa, svet igre se otvara i mnogo više oluka, neprijatelja i tajni čeka da budu otkrivene. Težina igre od tog trenutka postaje ozbiljnija jer više nema tutoriala i quicktime eventova, a na vama je da vaše heroje izgradite i sastavite ponovo. Nakon A-day događaja sa početka igre Avengersi su se zapravo raspali kao grupa a njihovo mesto zauzela je AIM organizacija koja se vodi parolom da će svet spasiti nauka a ne superheroji. Pet godina nakon A-daya svet je postao totalno drugačije mesto, superheroji su zabranjeni zakonom a na njihovom mestu su AIM-ovi roboti koje pokreće veštačka inteligencija. Ovaj pokušaj pravljenja tehnokratske utopije sa naukom kao religijom zapravo pokrenuće najveću pretnju koju je svet do sada video, i tu u priču dolazimo mi kao igrači. Avengersi su raštrkani i slomljeni, i naš posao postaje da ih okupimo ponovo i spasimo svet. Razotkrivanje AIMove zavere je samo jedan delic Crystal Dynamicsovog skroz novog pogleda na svet Avengersa, koji se nastavlja i kroz njihove verzije poznatih super heroja.

 

Tony Stark je izgubio većinu svoje moći i tehnologije, i povukao iz javnosti, Hulk smatra sebe krivim za А-day, tako da se sam izolovao od sveta i odbija da bude Bruce Banner ponovo. Tu je i Black Widow koja takođe ima probleme sa krivicom i u međuvremenu se vratila svojim špiunskim aktivnostima, kao i Thor koji misli da više nije vredan da nosi svoj čekić. Pre nego što uopšte dobijemo prilku da spašavamo svet, same Avengerse je potrebno spasiti prvo, i ovde do izražaja dolazi taj ljudski deo priče, gde imamo likove koji su prepuni krivice i bez volje za daljom borbom, van akcije i očiju javnosti pet godina. Potreno ih je sastaviti i izgraditi ponovo, dok ne postanu heroji i tim koji su nekada bili.

Marvel’s Avengers je igra koja se odvija na celoj planeti, mnoge single player kao i co-op misije moguće je birati sa war table-a u novoj bazi. Hero misije su single player misije koje se fokusiraju na specificne superheroje i njihovu priču, prelaženjem istih priča se otključava dalje kroz sledeće hero i warzone misije. Kroz hero misije zapravo proširujete vašu listu Avengersa, i kada lika preko istih otključate možete ga koristiti i u Warzone misijama. Ono što je sjajno u vezi pojedinačnih Hero misija je što su specifično napravljene za svakog heroja pojedinačno, tako da ako npr. igrate sa Iron Manom imaćete dosta prostora da letite, dok su recimo misije sa Hulkom prepune stvari za uništavanje. Što se tiće warzone misija, njih možete takođe igrati sami u single player modu sa bilo kojim otključanim herojem koga izaberete ili u online co-op modu sa 2,3 ili 4 igrača. Warzone misije su takođe reštrkane po celom svetu i njihovim prelaženjem sakupljaćete opremu za heroje pojedinačno podeljenu po klasama (common, rare, epic, legendary) kao i iteme slično kao u looter shooter igarama. Postoji veliki broj raznovrsnih ciljeva, aktivnosti i tipova gameplaya unutar samih warzoneova čijim prelaženjem ćete otključavati još toga na war table-u. Autori se nadaju da će igrači pronaći svoj ritam u ovom dinamičnom game loopu i neizmenično igrati kako hero tako i warzone misije u krug usput budžeći svoje heroje čiji se progres naravno prenosi bez obzira u kom modu igrate. Što se customizacije tiče brojni kostimi za heroje koje je moguće otključati su u igri i biće samo kozmetičke prirode, tako da će vaš heroj bez obzira na nivo i loadout geara koji nosi uvek moći da izgleda kako želite. Autori su napomenuli i da će neke kostime biti moguće otključati u hero i warzone misijama dok će neki biti dostupni samo preko marketplace-a (predpostavljamo da su mislili na plaćeni DLC). Ideja je da se ova igra kao servis razvija i godinama nakon izlaska, tako da su i mnogi DLC-ovi u vidu skroz novih heroja kompletno sa novim hero misijama, pričom, kostimima i gearom, kao i nove zone i misije, takođe u planu.

Iako su demo koji smo imali priliku da odigramo, kao i svi kasniji sadržaji koje su nam developeri prikazali na Gamescomu 2019. delovali poprilično ispeglano, ostalo je još dosta da se radi na ovom naslovu pre svega zbog enormne količine sadržaja koji Crystal Dynamics planira da ubaci u igru. Marvel’s Avengers biće objavljen 15. maja 2020. na PlayStation 4, Xbox One, PC kao i na Google Stadia platformu. Autori su nam obećali da ćemo nešto više o co-op modu saznati već početkom sledeće godine predpostavljamo na nekoj sledećoj prezentaciji, a beta verzija biće dostupna primarno na PlayStation 4 sistemu verovatno takođe početkom 2020. godine.