”Toys to life” koncept je kako bi rekli, u hiatusu. Skylanders već pauzira drugu godinu za redom dok je Disney Infinity blago rečeno, propao. Oba koncepta su bila sjajna, time što se starijim igračima više svidela Disney verizija ”bringing toys to life” igara, najviše zbog franšiza koje su obrađivali – Marvel, Star Wars i tako dalje. U trenucima kada Skylanders dominacija opada, Ubisoft je osmislio svoj koncept koji deluje obećavajuće, a na ovogodišnjem Gamescomu smo imali prilike da se poigramo sa ovom jako zanimljivom igrom.

Starlink: Battle for Atlas je ”još jedna” tosy to life igra, koja oživljava figure koje dolaze uz Starter Pack i omogućavaju vam da se igrate sa njima, kako fizički tako i interaktivno u igri. Naravno, ova činjenica se dosta razlikuje od bilo kakve slične igre do sada, ne samo zbog toga što se stalno igate igračkama koje oživljavaju u igri, već sam koncept je podignut na totalno novi nivo.

Ovaj naslov predstavlja avanturu vašeg herojskog tima koji nastoji da oslobodi galaksiju od okupacije Forgotten Legion negativaca. Da, totalno generički opis, ali nerevnovatno je koliko igra ima šmeka i koliko je, pa igriva na kraju krajeva. Nego počnimo ispoočetka.

Iako igra deluje kao naslov koji bi osvojio mlađu publiku, ona sadrži dovoljno izazova, dijaloga i kompleksnosti da se svidi i starijoj publici. Iz onoga šta smo videli možemo da zaključimo da su inspiraciju pokupili iz mnogo drugih igara kao što su No Man’s Sky, Horizon Zero Dawn, Star Fox. Naravno gledajte na Starlink kao osnovna kombinacija ovih triju igara. Istraživanje svetova kao NMS, dizajn određenih neprijatelja i borba protiv istih (ne klasična gameplay mehanika) kao HZD dok je pucanje, vožnja vašim svemirskim brodovima kao u Star Foxu. Naravno uzeli su najblje iz svakog sveta i iskombinovali u jednu novu igru, ali najznimljivije od svega je da to odlično funkcioniše. Kao što smo rekli, nije samo uzmete vaš brodić i vrtite se oko planeta, pucate neprijatelje i tako to. Tu su NPC likovi, komunikacija sa njima, glavni i sporedni questovi i izgradnja vašeg lika, levelovanje, skupljanje iskustvenih poena i tako dalje. Ovo je, ako možemo to da nazovemo, light RPG smešten u univerzumu svemirskih brodova. Ne samo da je gameplay intuitivan već je neverovatno i neočekivano zanimljiv i sve je igrivo na tako visokom nivou. Blago je reći da nas je igra oduševila, iako nismo imali velika očekivanja za nju.

Za razliku od Skylandersa i Disney Infinity, kao to smo već napomenuli, igračke koje dolaze u fizičkom obliku vam služe i da se, pa igrate sa njima dok igrate ovaj naslov. Bolje rečeno, svaki brod koji postoji u igri, oružje, pilota stavljate fizički direktno na kontroleru, time se praktično igrate njima dok koračate u avanturi na vašoj konzoli. Svemirski brod nije od jednog komada, već je moguće nadograđivati ga fizički, oružjem koje ste dobili u paketu ili koje možete naknadn kupiti. Kako odlučite da promenite oružje na igrački, tako će se ono promeniti u tom trenutku i na ekranu u igri. Sam taj doživljaj je prosto fantastično odrađen, i za razliku od drugih igara gde samo postavite igračke koje stoje kao ukras ispred TV-a ovde fizički interaktujete u svakom trenutku sa njima. Naravno kao dodatni delovi su bolji, brži brodovi, sporiji ali jači, oružje koje se dosta razlikuje, nema veze da li su rakete, intergalaktički mitraljez, oružje koje ledi neprijatelje ili šta god drugo zamislite, svako se razlikuje kako po fizičkom izgledu tako i po efikasnosti u igri. Sa druge strane, nemojte pomisliti da je nemoguće da pređete igru sa, da kažemo Starter Kitom koji dobijate uz osnovnu igru. Ponovo, igru možete kompletirati sa osnovnim setom, nije ništa zaključano iza drugih modela kao što to konkurencija radi, možete videti apsolutno sve svetove i učestvovati u svakoj bitci i pobediti sa delovima i brodom koji dobijete u osnovnom paketu.

Starlink Battle for Atlas izlazi 16. Oktobra ove goidine, a potrudite se da pratite razvoj i izlazak ove igre, jer može biti jedan od onih, sleeper hitova koje svi željno iščekujemo bez prevelikih očekivanja.