Pa gde smo bili? Za vikend 14. i 15. novembra posle duže pauze održan je BeoКon, konvencija opšte fanovske kulture, u organizaciji društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”, KC Sakurabana, izdavačkih kuća Darkwood i Laguna, ComputerLanda i našeg EmuGlx-ja kao jednog od medijskih pokrovitelja. Beokon je dešavanje sa tradicijom, organizovao se od ranih osamdesetih, da bi devedesetih podelio sudbinu većine alternativno kulturnih dešavanja i ugasio se kao festival, održavajući brend u vidu godišnjeg ciklusa filmova u Kinoteci. Ove godine, KC Sakurabana se uhvatila u koštac sa izazovom organizovanja dešavanja koje je krajnje drugačijeg tipa u odnosu na njihove dosadašnje, pre svega zbog daleko obimnijeg i opštijeg sadržaja programa.

BeoКon je počeo tribinom o Walking Dead serijalu. Ova jako popularna franšiza koja je od stripa nadrasla u igranu seriju i serijal video igara i posle šest sezona i dalje privlači pažnju publike. Osporavana koliko i hvaljena, Walking Dead franšiza je vratila zombi apokalipsu ponovo u modu. Tribina je bila prilično vedrog karaktera, uglavnom se govorilo o tome kako bi se ko snašao tokom zombi apokalipse, o uparivanju sa junacima serije i ostalim subjektivnostima.

Sledeća tema za tribinu bila je omladinska književnost za tinejdžere i mlađe punoletne čitaoce. Završetkom Hari Potera i pojavom izvesnog romana sa vampirima koji svetlucaju, izazvana je lavina knjiga pisanih za taj specifičan uzrast, od natprirodnih romansi preko distopije do sasvim realnog prikazivanja života mladih. Ova se književnost analizirala kako iz gledišta čitalaca, tako i sa izdavačkog.

1855414-DSC_8007Posle Sumrakova i Igara gladi na red je došao malo klasičniji književni junak- Šerlok Holms. Ovaj ekscentrični detektiv i njegov pomoćnik Dr Votson su jedni od najprepoznatljivijih junaka popularne kulture. Na tribini su redom predstavljena dela po hronološkom redu izlaska, njihova recepcija kod publike, otpor Ser Artura Konana Dojla prema popularnosti i histeriji koju je njegov lik izazvao, verzije Šerlokovih priča drugih autora i najzad ekranizacije Šerloka u igranom formatu od Bazila Retborna preko Džeremi Breta do Benedikta Kamberbača i Jana Mekelena.

Za Šerlokom je usledio Gejmotron, tribina o seriji romana Pesma Leda i Vatre autora Džordža R.R. Martina i o igranoj seriji Igra Prestola u produkciji HBO. Tribina je prošla u poređenju ta dva dela, ocenjivanju koji deo priče je bolje urađen u knjigama a koji u seriji, u poređenju razvoja likova, bitnih dešavanja, karakternih osobina, o tome kojim putem serija može da krene sad kad je napustila put romana i o tome kako serija izgleda nekom ko je čitao knjige a kako nekome ko je gleda na rinfuz.

Posle zmajeva i mačeva usledili su svemirski brodovi i laserski mačevi. Tribina o Star Wars Epizodi VII, čija nas premijera očekuje za malo manje od dva meseca, bavila se uglavnom predstavljanjem sveta u kom će film da se odvija, novih i starih likova i najverovatnijeg toka radnje. Tribina je bila s pravom nazvana Buđenje Spojlera, jer je njena druga polovina otišla na prepričavanje filma koji još nije izašao.

Na kraju tog prvog dana publici se predsavio prvi veliko gost BeoKona, Dejv Mekin (Dave McKeane), ilustrator, dizajner, fotograf, reditelj, muzičar i šta sve ne još. Široj publici je poznat po naslovnicama za Sandman, Arkham Asylum, po saradnji sa Nilom Gejmenom, ali i po koncept artu za Hari Poter filmove. U veoma zanimljivom izlaganju, gospodin Mekin se osvrnuo na svoju karijeru, izneo stavove o svojim delima i planovima za ubuduće. Najveći utisak je bila ipak neverovatna pristupačnost i neposrednost gosn Mekina u ophođenju sa fanovima, u tolikoj meri da je obećao i održao reč da nijedan fan na BeoKonu neće ostati bez autograma. Po predstavljanju, publici je emitovan film Luna, koji je gosn Mekin režirao, dizajnirao i pisao scenario. I bi dan prvi.

1855545-DSC_8188Drugi dan je počeo uz EmuGlx. Naš reporter Toad i Yondaime iz Sakurabane su držali tribinu o nadolazećim i novim igrama, sa posebnim osvrtom na Fallout 4 i Starcraft 2: Legacy of the Void. Tu je bio i kalendar izlazaka velikih budućih hitova. Posebno aktivni gosti su dobijali Pip Boy maske iz Fallout serijala.

IMG_5905Posle igara usledio je strip, konkretno predstavljanje izdanja Tarzana pod imenom Reke Krvi, rad Nevena Antičevića i Igora Kordeja, od kojih je potonji bio gost BeoKona. U zanimljivom izlaganju, gosn Kordej je opisao tridesetogodišnju odiseju i muke objavljivanja ovog izdanja Tarzana. Sem ličnih impresija, gosn Kordej je dao zanimljivu analizu Tarzanovog lika, poredeći ga sa Betmenom po pitanju dualizma ličnosti.

1855590-DSC_8497Ono što je usledilo bila je tribina DC vs Marvel. Dva giganta stripske scene suočila su se u raspravi dva tima poznavalaca. Vaš izveštač je učestvovao na strani DC Comics i na jedvite jade izvukao pobedu. Sticajem okolnosti, DC strana je došla nepripremljena, pa su morali da skidaju slike tokom same rasprave, ili da u slučaju Alfreda otvore Paint i nacrtaju ga u njemu, na opšte smejanje obe strane.

U poslepodnevnom programu upriličeno je još jedno pojavljivanje Dejva Mekina i njegovih dela u izdanju Darkwood-a. Sledeća četiri sata, gospodin Mekin je proveo dajući autograme publici i fanovima, sve dok i poslednji čovek, žena i dete nisu dobili svoj potpis.

1855726-DSC_8668Zatim je usledilo predavanje sa najvećim brojem učesnika, uključujući i EmuGlx predstavnicu Sonju “Lunu” Dostanić, o WarCraft igračkoj franšizi, njenom prelasku iz RTS u MMORPG i svom haosu koji je taj prelazak izazvao, o ekspanzijama, razvoju igračke scene, ličnim iskustvima i ostalom. Sem WoW-a, načeti su i Hearthstone i Heroes of the Storm, a predavanje se završilo trejlerom WarCraft filma.

Orke, elfove i pande zamenilo je jedno jako neobično ljudsko biće, drugi gost Beokona, ruska kosplejerka Geša Petrovič. Ova mlada dama je jedan od najboljih kosplejera na svetu, specijalizovana za rad sa perikama, čime se i profesionalno bavi. Geša je tribinu podelila sa OriSor-om koje je upoznala na konvenciji u Kini. Kao i Elffi i Calssara na Japanizmu, Geša je uglavnom govorila o teškoćama koje prate život i rad jednog kosplejera.

Potom je publici predstavljena Anomalija II, antologija izabranih priča sa konkursa za SF, fantaziju i horor, a za njom i Prorok 1.0 Alekse Gajića, nastavak izuzetnog animiranog filma Technotise: Edit i ja.

I onda bi kosplej. Doduše, na BeoKonu je bio daleko opušteniji što se formalnosti tiče, te su učesnici umesto performansa odradili defile. Među dosad najvećim brojem cosplayera, boje EmuGlx je branio BlackWaltz kao Scarecrow.

Pošto je cosplay bio završen i nagrade podeljene, Beokon je ušao u završnu fazu sa dve najočekivanije tribine. Prva je bila o seriji Doctor Who, koja već 50 godina uspeva da ostane jedan od najpopularnijih programa britanske televizije. Govorilo se o svim inkarnacijama Doktora, avanturama kroz prostor-vreme, o saputnicima, negativcima i o tome šta je taj čarobni sastojak koji i pola veka kasnije čini da Doktor Who i dalje bude gledan i omiljen.

BeoKon je zatvorila tribina o jednom od omiljenih autora savremenih fanova fantastike i fantazije, Nilu Gejmenu. Ovaj izuzetan pisac je ostavio ogroman trag i uticaj u svakoj sferi svog rada. Pomenuću strip seriju Sandman, romane “Američki bogovi”, “Zvezdana prašina”, knjigu za decu “Koralina”, kao i brojne scenarije za filmove (često pravljenje po njegovom literarnom predlošku) i serije, između ostalog i za Doctor Who. Ostaje nada da ćemo jednog dana za govornicom u Domu Omladine videti i gospodina Gejmena lično.

Takođe, posetiocima je svo vreme bio na raspolaganju gaming corner, sa uglavnom tučama, sem ponekad kad su bile promo igre (Guitar Hero Live), kao i Artist Alley, a po celom Domu Omladine su bila izložena dela Dejva Mekina, Boba Živkovića i drugih umetnika fikcije.

Jedna od najzanimljivijih anegdota oko BeoKona se dogodila pre samog početka, kada je na Mekinov tvit o dolasku u Beograd na konvenciju odgovorio Giljermo Del Toro rečima “voleo bih da sam tamo”. To je celoj ekipi dalo krila da urade što bolju manifestaciju, i to se dalo videti.

I tako se BeoKon vratio međ’ Srblje. Opšti utisak svih učesnika, publike i gostiju je veliko zadovoljstvo viđenim i učinjenim. Organizacija je prošla ovaj prvi stepenik i već sprema sledeći BeoKon za proleće 2016. kada će se priča sa ove mini konvencije podići za koji stepenik naviše. Svakako ćemo biti tu, da ovaj događaj medijski ispratimo i pokrijemo, ali i da učestvujemo u njegovoj realizaciji.