Nintendo šareni svet, pun bezbrižne radosti i veselja, ima u sebi jednog stalnog člana kojeg pamte apsolutno sve generacije. Taj član je simpatični dinosaurus koji se odaziva na ime Yoshi, i koji je svoju digitalnu avanturu započeo jos davne 1990. godine na SNES konzoli legendarnim Super Mario World serijalom. Ta sjajna avantura je kasnije nastavljena na sledećoj generaciji igrom Yoshi’s Story na Nintendo 64 konzoli 1997. godine.

Od tada nam se zeleni junak skrivao po raznim drugim igrama ovog japanskog diva, ali njegove samostalne pustolovine su netragom nestale. Pitanja je bilo mnogo, a zabrinutost da je nestao ovako značajan klasik je bila velika, opravdano. Igre su imale prepoznatljiv kvalitet izrade koji je visoko pomerao standarde za sve ostale konkurente na zahtevnom tržištu platformskih igara. Nije samo grafika bila sjajna i neviđena do tada, nego je tu bila i savršeno uklopljena priča koju je krasila zarazna igrivost uz koju su sati prolazili kao minute. Wooly World naslov je svuda upoređivan sa Island igrom i to ne bez razloga. Svako ko je imao priliku da igra Yoshi’s Island u mlađem dobu se sigurno seća nivoa, muzike i platformisanja. Veoma sličnu igru i sada možete očekivati. Zgrabite gamepad u ruke, probudite dete u sebi i spremite se na još jednu avanturu sa dinosaurusom koji pravi jaja i lebdi kroz šarene nivoe.

Yoshi's Woolly World (2)

Napokon, zeleni junak je opet tu! Uplovio je ponovo u naše tople domove na brodu zvanom Wii U, stara dobra magija je sada zasijala novim sjajem, sjajem koji je bolji kao nikada pre. Dame i gospodo, čarolija može opet da počne!

Prašina sa serijala je obrisana finom ‘krpom’ pod nazivom Yoshi’s Woolly World, novim nastavkom (i ujedno sedmim po redu) za kojeg su ovog puta zaslužni vredni i kreativni ljudi iz japanske kompanije Good-Feel.

Ovo je 2.5D platformer predviđen za jednog ili dva igrača, smešten u čarobno okruženje vune, tkanine i dugmadi. Taj na prvi pogled neobičan svet je sada pod vladavinom ozlogašenog i dobro poznatog  Kameka, koji je svojom magijom pretvorio sve naše junake Yoshi sveta u  vunene pakete, i to sve pod budnim okom velikog vođe Baby Bowsera.

Yoshi's Woolly World (3)

Zadatak neće biti  jednostavan da se sve vrati u normalno blaženo stanje kao nekada, ali srećom dva Yoshi junaka (zeleni i crveni) su izbegla tu strašnu i nepravednu ‘transformaciju’. Sada smo im na raspolaganju da im pomognemo u spašavanju njihovih mnogobrojnih prijatelja koji su rasuti po velikim mapama pletenog sveta.

A taj pleteni svet je odmah na prvi pogled jednostavno predivan i prepun šarma, kao da ga je sama Mrakoslava isheklala. Količina boja kojom su sastavljeni svi nivoi, i sam kvalitet i oštrina HD grafike u ovoj igri je malo je reći – zapanjujuća. Akcija glatko klizi i dodatno doprinosi ukupnom dojmu svega prikazanog na vašem ektanu. Animacija pokreta svih likova  je perfektno napravljena, tako da je pravo uživanje gledati i Yoshija i neprijatelje kako skakuću, lete ili bivaju raspleteni. Ovo je platformer koji diže standarde za sve ostale konkurente, baš kao nekada davno što su Yoshi naslovi sa SNES konzole to isto napravile.

Yoshi's Woolly World (4)

Yoshi ponovo ima mogućnost da svojim jezikom proguta neprijatelje koji mu se nađu na putu i kao takve ih ispljune u obliku malene vunene loptice sa ciljem da njima pogodi ostale neprijatelje (vuna ih zaveže da ih jednostavnije uništite), napravi razne platforme za uspešno kretanje po nivou (oblake, cvetove, cevi, puteve), ili sa njima otvori mnoge skrivene prolaze kroz pletene zidove. Te stvari izvodi uz pomoć pokretne mete kojom sam igrač upravlja, i potrebno je neko  vreme da se tehnika “gađanja” i kontrole savlada. Srećom nije teško i igrač se brzo navikne. U igri skupljamo raznobojne smaragde koji  nam služe za skupljanje života, ali i za jače napade i obnovu energije. Možemo skupljati i cvetove (pet komada po nivou) i oni nam otključavaju bonus nivo ako ih sve prikupimo naravno. Nekada će naš junak morati da gura velike vunene lopte da bi očistio prolaz za dalje, nekad da para zidove jezikom nalazeći skrivene tunele, a nekada jednostavno da skače po neprijateljima i mnogobrojnim platformama, uz poneko lebdenje. Posebno su upečatljivi trenuci kad se pretvorite u vunene motore i kišobrane i tako prelazite određeni nivo, uz ludu brzinu i jako zarazan gameplay koji daje dodatan šmek celoj igri.

Yoshi's Woolly World (5)

Treba reći da je moguće (pored Wii U GamePad načina kontrolisanja) odigrati ovaj naslov i preko Wii U Pro kontrolera, Wii Remote, kao i Wii Classic kontrolera. Igra ima podršku i za Amiibo figure koje vam daju isto takve mogućnosti (promene izgleda vašeg lika u  samoj igri) i to izgleda spektakularno prilikom samog izvođenja.

Akcija nije tako brza kao recimo u Mario serijalu, ali je brža nego u Kirby igrama tako da će svima biti prijatna za prelazak. Tempo je odlično izbalansiran da opusti čak i kod  zahtevnijih delova igre. U boss neprijatelje je uložen dodatni trud. Oni su nešto teži od običnih nivoa, 3D modeli su veoma detaljni i čupavi a načini na koji ćete morati da ih pobedite su intuitivno kreativni. Sve je dodatno začinjeno preslatkim audio zvucima samih glavnih junaka, ali isto tako i jednostavnost pozadinske muzike koja baš “leži” za ovakav tip igre.

Yoshi's Woolly World (6)

Yoshi’s Woolly World je pravi platformer za opuštanje. U ovoj igri ne bi trebalo da tražite preveliki izazov i krvave palčeve na gamepadu. Ako želite da istražujete fantastičan svet koji postepeno povećava izazove a ne štedi na šarenilu i detaljima, ne tražite dalje. Opustite se, uživajte i skačite po platformama. Iskoristite svaki pedalj, jer dugi niz godina nismo dobili ovako dobru Yoshi igru. Pokažite je svojim prijateljima, ulepšajte sebi nedeljno popodne ili se smejte češće tokom radne nedelje uz “Vunasti Svet”. It’s so fluffy I’m gonna die!