Super Mario – malo ko ne prepoznaje ovu ikonu video igara. Neke (pogrešno) asocira na SEGA Mega Drive, drugi u njemu (ispravno) prepoznaju glavnu maskotu Nintenda. Decenijama smo igrali video igre sa brkatim vodoinstalaterom i spašavali princezu Peach u raznim izdanjima 2D i 3D grafike. Međutim, 2015. je godina promena, jer je Nintendo odlučio da u naše ruke stavi alat koji će nam omogućiti da sami pravimo avanture o kojima nikada nimo ni sanjali.

Prvi kontakt sa igrom je tutorial. Ne osobito dugačak, ali vrlo konkretan. Autori igre pomoću kratkog nivoa objašnjavaju kako funkcioniše svaki od elemenata igre. Kako se blokovi dodaju, pomeraju, menjaju, brišu. Kako ih spojiti zajedno i dati im smisao. Većini igrača će stvari izgledati poznato – nije nam prvi put da vidimo tablu u Super Mariju. Samih blokova i alata nema puno – dovoljno za početak, ali ubrzo poželimo da dobijemo više. Što i hoćemo, ali o tome malo kasnije.

1Editori nivoa nemaju reputaciju jednostavnih alata. Komplikovan interfejs, spor feedback, nedostatak primera – sve su to problemi koji često krase programe iz slične kategorije. Srećom, to nije slučaj sa Super Mario Makerom. Slaganje blokova je jednostavno koliko i može biti, a sve operacije su krajnje intuitivne. Intefejs je oblikovan oko Wii U gamepada i većina operacija su drag n drop. Slika se duplira na televizoru ali većinu vremena ćemo provesti gledajući u gamepad. Postoje mnoge kritike na račun Wii U gamepada, ali za ovakvu igru teško da je moglo postojati bolje rešenje.

Uprkos jednostavnosti igru krase i velike mogućnosti. Imamo na raspolaganju nekoliko stilova (Super Mario Bros 1 i 3, Super Mario World i New Super Mario Bros Wii) i tipova nivoa (overworld, podzemlje, zamak, airship itd). Svaki stil igre donosi neke različitosti, npr Yoshija imamo samo u SMW i NSMBW stilovima, a u SMB3 stilu možemo da koristimo powerup (list) za letenje. Lako je graditi prepoznatljive elemente iz starijih Mario igara: možemo spajati cevi koje nas vode u nove delove nivoa, možemo praviti skrivene blokove koje izbacuju novčiće, powerupove ili magični pasulj po kome se penjemo u gornje slojeve nivoa. Sve je dostupno na jednostavan drag n drop stylusa po ekranu.

2Međutim, brzo ćemo primetiti da na starim poznatim elementima stvari ne staju. Možemo dodati krila Koopa Troopa, tj poznatoj “kornjači”, ali ništa nas ne sprečava to uradimo redovnoj Goombi ili biljci mesožderci koja viri iz cevi ili čak samom Bowseru. Celo detinstvo su vas nervirala đulad koju su ispaljivali topovi? Šta kažete na to sada ispaljuju novčiće ili pečurke? Novih mogućnosti ima zaista puno i često se iznenadite koje su sve kombinacije moguće. Igra nagrađuje one koji vole da eksperimentišu i traže nove načine da iskoriste stare dobre gamplay elemente.

Ne osećate se danas naročito inventivno? Nema frke – srećom Super Mario Maker dolazi sa mogućnošću deljenja nivoa online. Za samo par klikova možemo pregledati, igrati i ocenjivati tuđe nivoe. Isto tako, sve što mi napravimo možemo lako shareovati sa ostalima.

3Nivoi su raznovrsni i možete provesti sate razgledajući i igrajući ono što su drugi napravili. Ponekad zapadne neki dosadan, ali ne morate gubiti na nejga vreme – ima toliko drugih koje vredi isprobati. Sve ono što je nas mrzelo da pravimo ili isprobavmo možemo naći online. Količina vremena koju pojedinci ulože u svoje nivoe često zapanjuje.

Spominjali smo da igra u početku ne nudi mnogo alata. To je Nintendov način borbe sa kompleksnošću – počinjete sa samo nekoliko blokova, a nove blokove dobijate svakog sledećeg dana, ili ako ste baš vredni u pravljenju nivoa – na svakih par sati. Najlakše je o tome prosto ne razmišljati i uživati u pravljenju pomoću onoga što ste već otključali, ali osećaj da drugi koriste blokove koje vi još nemate i nećete imati još neko vreme zna biti prilično frustrirajuć.

Mario igre je uvek krasio kvalitet. Nintendo tradicionalno nije štedeo kada je level design u pitanju, pa je normalno postaviti pitanje da li igranje nasumičnih nivoa koje su pravili stranci na Internetu može da se poredi sa doživljajem Nintedno-proper contenta? Nije lako na to odgovoriiti, ali srećom, dok o tome razmišljamo možemo da igramo stotinak nivoa koje je Nintendo ostavio na disku. Uglavnom su to kratki nivoi, ali ih je prillično zabavno igrati. Mnogi od njih su bili inspiracija drugima u pravljenju njihovih levela.

4Iako vrlo zabavan, Super Mario Maker ima svojih nedostataka. Vredi ih imati na umu ako razmatramo kupovinu igre. Pre svega editor nije kompletan – iako je moguće praviti mnogo toga, uključujući stvari koje nisu bile moguće u originalnim igrama, dosta toga je i izostavljeno, pa ako ste se nadali vernim rekreacijama klasičnih nivoa i svetova iz starijih igara – odmah zaboravite. Nedostatak detalja poput kosina, klackalica, plitke vode, živog blata, praznih cevi, većine neprijatelja iz SMW-a (i mnogo drugih stvari) će razočarati mnoge.

Igri takođe definitivno nedostaje sistem checkpointa – ako poginete počinjete nivo ispočetka, što pogotovo frustrira kod (inovativnih, ali) često dugačkih online nivoa. Još jedna tužna stvar je što nije moguće spajati nivoe u svetove i ne postoji nikakva world mapa. Tako da je svaki nivo priča za sebe i ne postoji nikakav osećaj progresije. Takođe, iako se stilovi nivoa razlikuju po nekim itemima i detaljima, fizika je uglavnom uvek ista, tako da ako ste se navikli na precizne kontrole iz SMB1 trebaće vam malo navikavanja.

Ni online komponenta nije bez mane – dosta skromni filteri i nedostatak tekstualne pretrage dosta otežavaju nalaženje konkretnih nivoa. Nivoi se mogu ocenjivati davanjem zvezdice i ostavljanjem komentara, pa je generalno lako pronaći samo najpopularnije nivoe, dok ostatak uglavnom ostaje nezapažen. Srećom dosta toga može da se ispravi ubuduće u vidu ispravki ili DLC-ova.

Na kraju dana, Super Mario Maker je “samo” level editor sa online komponentom. Daleko je od svestranosti koju nude Little Big Planet ili Project Spark, i nije rešenje za pravljenje celih Mario igara. On je zabavan način za pravljenje složenih nivoa u Mario svetu, sa dosta novih ideja, i praktično neiscrpnim izvorom inspiracije u obliku online levela. Ako ste fan Mario igra i želite da se oprobate u dizajniranju svojih nivoa, ili imate dete čiju maštu biste da zagolicate ili jednostavno hoćete da vidite šta sve ludaci na internetu neće smisliti – Super Mario Maker je definitivno igra za vas.