Izlazak nove Nintendove konzole bi bio nezamisliv bez još jedne platformske igre gde ste u ulozi najpoznatijeg vodoinstalera na svetu. Tako se i ovaj put upoznajemo sa vrlinama novog hardwera sa našim junakom uz kojeg su generacije gamera odrasle svih ovih godina uz Nintendo. Kako bi povećao samu početnu prodaju, i privukao nove igrače, Nintendo je morao da uvede neku drastičnu novinu u franšizu koju predstavlja brkata maskota.To se i dogodilo, tako da sada imamo čast da uronimo u šaren svet Maria po prvi put u HD kvalitetu, na Nintendo Wii U.

Da li je to dovoljna novina za uspeh? Da li je već ljudima dosadio 2D Mario? Pa idemo redom…  Mnogi igrači širom sveta su očekivali da napokon naš junak upozna 3D svet u HD-u, ali to se nije tada desilo. Novi nastavak pod nazivom New Super Mario Bros U izašao je krajem 2012. godine, i doneo nam klasično, i već svima dobro poznato, dvodimenzionalno putovanje sa skokovima kroz Mushroom World. Početni nivoi vas lagano upoznaju sa nekim novinama, poput ‘super žira’ koji Maria pretvara u letećeg junaka na kratko vreme sa mogućnosti da ga usporite tokom leta i tako izbegavate prepreke i protivnike, a i hvata se za zidove. To će vam biti lagani trening za prste, za mnogo veće izazove koji vas očekuju tokom prolaska kroz Story mod.

3U svemu tome će vam pomoći vaši stari dobri prijatelji Yoshi i Baby Yoshi, koji će biti tu da pređete neke samostalno nepremostive delove igre. Već u prvim minutima igranja postaje jasno da Nintendo sa ovim naslovom želi dobro da istestira vaše igračke sposobnosti, uz dobro pripremljen recept: jednostavno za uhodavanje, teško za savladavanje. To se vidi po većini nivoa tokom igre kako su dizajnirani, ali i samim dodatnim sadržajem izvan Story moda (Challenges mod – u kojem imate razne izazove preciznog skakanja i skupljanja novčića i što vise života, ali i mnoge druge zadatke za više igrača) u kojima će nagrada biti bronzana/srebrna/zlatna medalja, a sve to je vrlo pametno dizajnirano i pruža dosta zabave.

Izgled igre, na prvi pogled, ostavlja utisak da je ovo tek HD verzija stare NSMB igre sa prošle Nintendo Wii konzole. Ipak ovde imamo bolje osvetljenje i nekoliko novih efekata koji nisu mogli biti ‘izgurani’ na starom hardweru, malo više poligona u 3D modelima, dobro dizajnirane nivoe poput džungle, mračnih dvoraca i pustinja. Jako je fino videti novog Maria u HD-u kako kroz svoje novo putovanje prolazi tečno u 60 sličica u sekundi, ali je prava šteta što to sve nije u punoj 1080p rezoluciji, vec 720p. Malo po malo Nintendo, doćićemo i do toga za još koju generaciju. Ovo je ipak valjda next-gen konzola, koja bi jednostavno morala da sve to bez problema savlada u većoj rezoluciji, posebno jer u ovoj 2D igri nema kompleksnih efekata i 3D modela koji bi mogli da prave problem. Pohvalno je to da je ovo, već sada standardno za Mario serijal, školski primer kako jedan platformer treba da izgleda što se tiče dizajna. Izvođenje je savršeno precizno (Poput reza našeg doktora sa foruma hehe). Genijalno sastavljeni nivoi, neprijatelji i bonusi, od vas zahtevaju strpljenje i dobre reflekse, nekada igra dovede igrača da se od svega prikazanog na ekranu dobro zamisli i izgubi u predivnom šarenilu ove bajkovite pustolovine dok skupljate novčiće i bodove.

2378769-nsmbumushroomkingdomIako ništa ovde nije revolucionarno za Mario 2D platformer, niti po pitanje grafike niti zvuka, ali ovaj nastavak ima nešto što do sada te druge igre nisu imale… uz nove ubačene stvari postaje jako izazovan, ima savršeni balans težine i naprosto tera igrača da ne ispušta džojped iz ruku. Kontrole su u igri jednostavne, praktično se sve može preći na ekranu Wii U gamepada što je definitivno nešto novo i izvodivo samo sa ovom konzolom, ne pruža to sad neku dodatnu zabavu ali je svakako praktično (posebno ako je TV zauzet od strane druge osobe u tesnom japanskom stanu). Wii U gamepad ima ujedno i svrhu da pruži asimetričan multiplayer, pa tako do pet igrača moze da igra NSMB U. Četiri igrača upravljaju WiiRemote-ovima likove, a peti igrač služi kao pomoćnik (ali i smetnja) postavljanjem novih platformi u nivoima, tapkanjem po ekranu Wii U gamepada. Svi igrači ne učestvuju jednako, ali to je i poenta ovakvog načina prelaska igre. Problem je samo u tome što ovde nije tako dobro izvedeno (kao u Nintendoland-u recimo) i sve to bude zanimljivo samo prvih 5-10 minuta, a onda igrač pozeli da i sam uzme WiiRemote i zajedno zaigra sa ostalom četvoricom… a na ovaj način to nije zabavno nažalost. Uvedena je i mogućnost integracije sa Nintendovom društvenom mrežom Miiverse, tako da sam igrač može pročitati poruke i komentare drugih igrača koje su ostavili na kraju pređenih nivoa, nekih lokacija gde se često gube životi itd. Fin je osećaj kao da ne igrate sami igru, ipak budite oprezni sa čitanjem, jer je moguće da neko napiše i neki spoiler pa  vam pokvari užitak otkrivanja i prelaska same igre.

New Super Mario Bros U je na kraju svega dobar naslov za uroniti u nove avanture na “next-gen” konzoli, ali samo dobar. Ovde nema ničeg velikog i osvežavajućeg za ovaj dugovečni serijal, napredak se definitivno vidi, ali ostaje taj dojam da se moralo više uložiti u izradu ubacivanjem više novih ideja u sam žanr. Ipak je ovo nova i dosta skupa konzola, i igrači su očekivali sigurno više u svim segmentima igre, a dobili su naslov na kojem se moglo još dosta raditi. Jedno je sigurno, ovo je najbolji 2D platformer u Mario franšizi, koji svaki vlasnik Wii U konzole treba da odigra. Verni fanovi generacijama stvarani će uživati uz nju radi nostalgije zbog HD-a, a novim generacijama će ovo biti dobar početak.