Koie Tecmo iza sebe ima mnoštvo franšiza koja su osvajala srca igrača kako na dalekom istoku, tako i na zapadnim tržištima. Mali je broj ljudi koji nikada nisu probali barem neku od igara iz Dead or Alive, Dynasty Warriors, Ninja Gaiden ili Fatal Frame serijala. Omega Force, kao razvojni studio sa dosta iskustva, je dobio zadatak da napravi igru koja bi objedinila likove iz većine Koie Tecmo naslova i na taj način, makar privremeno, udovolji igračima koji već nestrpljivo čekaju izlazak Dynasty Warriors 9. Japanski igrači su mogli da igraju Warriors All-Stars  već od marta 2017. godine, a sada je igra konačno izašla i na zapadnim tržištima i to na PC i na PS4.

Kao i kod svakog crossover naslova, prva stvar koja padne na pamet prosečnom igraču je – ZAŠTO i KAKO? Koji je razlog ujedinjenja svih ovih likova koji se po svojim pričama, veštinama i poreklu fundamentalno razlikuju jedni od drugih? Odgovor je poprilično jednostavan. Jednom svetu preti izumiranje jer je magično vrelo koje daje život iznenada presušilo. Jedni način da se povrati balans je uz pomoć heroja iz drugih dimenzija koji bi se posvetili restauraciji hramova uz pomoć kojih bi vrelo ponovo proradilo. Da li sam rekao da je odgovor jednostavan? Mda… Članovi kraljevske porodice bacaju drevne vradžbine i uspevaju da privuku heroje iz drugih Koie Tecmo franšiza. Umesto da ih sve privuku kod vrela, sletanje heroja je ispalo precizno kao i sletanje saveznika na Normandiju tokom D-day. Igrač u tom momentu može da bira jednog od likova iz svojih omiljenih igara, poput: Ryu Hayabusa iz Ninja Gaiden, Kasumi iz Dead or Alive, Zhao Yun iz Dynasty Warriors, pa čak i William Adams iz Nioh. Tog momenta počinje prava borba jer igrač mora sarađivati sa jednim članom kraljevske porodice kako bi povratio sjaj vrelu ali i odstranio ostale pretendente na tron. Pretpostavljam da se sve na kraju svoji na igru prestola…

21640562_10212051519495580_430086815_o

Sve borbe se izvode po Dynasty Warriors sistemu. Igrač kontroliše jednog lika aktivno a može imati i dodatna 4 koji će se pasivno boriti na igračevoj strani. Na mapi sveta su razbacani mnogi događaji vezani za glavnu priču, kao i mnoštvo sporednih koji za cilj imaju sticanje dodatnog zlata kao i jačanje veza između likova koje će se kasnije pozitivno odraziti u borbama. Pošto na mapi izabere događaj koji ga zanima, pred igrača se stavlja pregled bojišta kao i dodatne opcije. Kažu da je dobra priprema pola odrađenog posla, i to je više nego tačno i u ovom slučaju, pogotovo na naprednijim nivoima težine. Igrač može da bira heroje koji će činiti njegov tim (maksimalno 5 likova), bonuse u vidu kartica za jednokratnu upotrebu, kao i dodatne informacije u vezi veština boraca. Sama bojišta nisu otvorenog tipa, već predstavljanju niz hodnika koji su sa vremena na vreme ispunjeni većom količinom neprijatelja. Na pojedinim mestima se nalaze kontrolne tačke koje igrač mora osvojiti pre nego što na borilište izađe heroj iz suprotnog tabora. Pobedom nad njim, nivo se završava i igrač biva ocenjen na osnovu provedenog vremena i broja savladanih neprijatelja.

Kao što je već napomenuto, borba se u velikoj meri oslanja na Dynasty Warriors sistem što ima i svoje prednosti kao i mane. Warriors All-Stars ni u jednom momentu ne pokazuje znake usporavanja ili štucanja iako se na ekranu često nalazi OGROMAN broj NPC jedinica odjednom. Ipak, ne može se pobeći od činjenice je da su većina neprijatelja blede kopije jedni drugih i da će dosaditi vrlo brzo. Kreiranje dodatnih varijacija bi oduzelo više vremena i resursa tokom razvojnog ciklusa, ali bi bez sumnje pomoglo dugotrajnosti ove igre. Još jedna velika mana je njena kamera. Većina borbi se odvija u uskim prostorima gde je kameru teško kontrolisati i teško usmeriti na jednog konkretnog neprijatelja. Potencijalan nedostatak se ogleda i u izostanku bilo kakve multiplayer opcije. Imajući u vidu koliko je igra zabavna i koliko se ne trudi da bude iole ozbiljna, čudi to što Koei Tecmo nije uključio nikakav vid COOP zabave – niti lokalne, niti preko internet konekcije.

Pored klasičnih lakih, teških i specijalnih udaraca, Warriors All-Stars sa sobom donosi i dve novine u vidu Bravery i Rush sistema. Kako se napreduje kroz svako bojište, raste Bravery level koji pasivno podiže statistiku igračevog heroja. Rush se sa druge strane mora manuelno aktivirati i tada će se ekran ispuniti duginim bojama, veselom muzikom i stotinama neprijatelja kojih se igrač mora ratosiljati u datom vremenu. Sa svakih 100 novih neprijatelja, vreme se dodatno produžava  i igrač dobija jednog svog saborca u uglu ekrana koji će mu aplaudirati za svaki nanet udarac. Zabavno? Da. Bizarno? DAAA.

maxresdefault (1)

Naracija se sprovodi na tri načina. Iako se ponekada pojavi i neki animirani isečak, većina priče se prezentuje kroz zidove teksta koji iskaču ispred minimalno animiranih pozadina u kojima likovi sporadično ispuste po neki tipično neprimeren glas. Ipak najiritantniji su tekstovi koji izlaze tokom samih borbi. Od igrača se očekuje da istovremeno prati na stotine neprijatelja na ekranu, da pamti sve combo-poteze kako bi se istih neprijatelja što pre rešio, da vodi računa o svojim saborcima i da zna japanski jezik. Ja ne vidim drugačiji način da se postigne čitanje teksta koji izlazi u donjem desnom delu ekrana tokom borbi. Možda bi opcija stavljanja engleskog jezika za konverzacije bila prihvatljivija, ali opet, ko zaista želi da igra japanske igre na taj način…

Nema sumnje da je u prethodnim godinama izašlo mnogo Dynasty Warriors igara, toliko da postoji realna bojazan za umorom kod igrača što ultimativno vode do smanjenja broja prodatih kopija. Jasan je cilj  da se poboljšaju te brojke privlačenjem igrača koji vole druge Koei Tecmo igre. Pravi veterani ovog serijala se mogu pitati da li je zaista potrebna još jedna u nizu igara pre pravog nastavka u vidu Dynasty Warriors 9. Za sve ostale, Warriors All-Stars ima dovoljno novog i bizardno divnog sadržaja.

Warriors All-Stars (PS4)
  • 6.5/10
    EmuGlx Score - 6.5/10
6.5/10

Finalni utisci

Nema sumnje da je u prethodnim godinama izašlo mnogo Dynasty Warriors igara, toliko da postoji realna bojazan za umorom kod igrača što ultimativno vode do smanjenja broja prodatih kopija. Jasan je cilj  da se poboljšaju te brojke privlačenjem igrača koji vole druge Koei Tecmo igre. Pravi veterani ovog serijala se mogu pitati da li je zaista potrebna još jedna u nizu igara pre pravog nastavka u vidu Dynasty Warriors 9. Za sve ostale, Warriors All-Stars ima dovoljno novog i bizardno divnog sadržaja.