Krajem prošlog meseca, remake originalne Yakuza igre konačno je izašao na engleskom jeziku za PlayStation 4 konzolu. Yakuza Kiwami je jedna od kraćih igara iz serijala, pa vam za prelaženje glavnih misija neće trebati više od 16-17 sati igranja. Ako vam se dopadne koliko i nama, kao i u svim open world igrama dostupna je i gomila neobaveznog sadržaja, uključujući Majima Everywhere borbe i 78 sporednih priča. Ako se tokom igranja držite samo glavne priče ili verovatnije, želite da vidite kako se igra završava pre nego što posvetite vreme sporednim misijama, ovim aktivnostima je moguće pozabaviti se i u Premium Adventure modu, koji se otključava nakon prelaska igre.

Jedna od velikih razlika u odnosu na originalnu PS2 verziju je prisustvo Majima Everywhere sistema. Majima je rival protagoniste ove igre i on se tokom avanture, kao što ime i nagoveštava, pojavljuje na svakom ćošku. Posle pobede protiv njega bliži ste sledećem ranku i učenju novih sposobnosti Dragon stila borbe. Pošto zna da bude naporan sa čestim započinjanjem borbi dok trčite gradom i pokušavate da se bavite nečim drugim, možete privremeno ignorisati zeleni marker na mapi koji označava borbu za prelazak na sledeći Majima Everywhere rank. U tom slučaju vas neće spopadati.

Ako istrajete i izgurate od F do SSS Majima Everywhere ranka, u tom procesu pobeđujući ga bez preterivanja jedno sto puta, što u tučama, što u mini igrama, doći će na red i konačni obračun. Usput dobijate mnoge nove Dragon sposobnosti, kao i korisno oružje nakon “poslednje” tuče. Nije stvarno poslednja, jer će nastaviti da se šeta gradom i nakon ovoga.

 

Kako biste lakše pronašli sporedne misije, potrebno je što pre zameniti poene koji se dobijaju za odrađivanje zadataka u igri, CP, za Trouble Finder predmet. To se može uraditi samo kod klovna, koji se nalazi blizu taksija u jugozapadnom delu mape. Iako se većina sporednih priča svodi na prebijanje prevaranata, dijalozi sa likovima znaju da budu zanimljivi a ima i nekih maštovitijih, kao što je misija sa intervjuisanjem ili takmičenje u mini-igrama Pocket Circuit Racer i MesuKing. Mogućnost započinjanja sporednih priča zavisi od toga u kom ste chapteru trenutno, da li je Haruka sa vama, kao i koje je doba dana.

U slučaju da ste kompletirali sve sporedne misije, isprebijali Majimu dovoljno puta i otključali sve Dragon poteze, za šta nam je trebalo 45 sati igranja, biće vam dostupna borba protiv Jo Amona, najjačeg bossa u igri. Treba što više koristiti Tiger Drop potez, koji je deo Dragon stila, a koji se izvodi držanjem R1 i pritiskom na trougao kada neprijatelj napadne. Oružje koje dobijate nakon poslednjeg obračuna sa Majimom nam je takođe bilo od koristi u drugoj fazi borbe. I pored toga, teško je, a nakon dva-tri poraza igra vam nudi privremeno smanjenje težine. Odolevali smo na početku ali posle nekoliko uništavanja za kratko vreme tokom druge faze, ipak smo popustili i tada je borba postala i više nego podnošljiva.

 

Iako ne na nivou poslednje igre iz serijala a prve hronološki, Yakuza 0, sporedni sadržaj u Yakuza Kiwami je i dalje vredan pažnje i na interesantan način produžava vreme trajanja ovog remakea, koji ionako nema punu cenu.