Games Workshop strikes again neki bi rekli i to iz zasede. Kažu nemoj sa leđa biće žensko ali kao i uvek njihove kreacije poseduju manjak finese i elegancije što pokazuje koliko ih u stvari ne zanima tržište igara. Ova nadaleko poznata firma koja se bavi proizvodnjom minijatura odavno ima planove da svoje tabletop kreacije prebaci u digitalnu formu. Oprobali su se u raznim žanrovima, negde su uspeli, negde propali kao kofa u bunar ali u zadnje vreme akcioni RPG-ovi im predstavljaju poseban fetiš. Prvo Warhammer 40K Inquisitor Martyr i sada Warhammer Chaosbane. Prva stvar koja svakom zdravorazumskom čoveku pada na pamet kada ovo čuje je da je šteta da 40K Diablo like igra nema svog pandana u fantasy svetu. Ne brinite nećemo da hejtujemo jer Chaosbane je ostvarenje koje ima duha i koje može da bude sjajno ali manjak poliranja i generalno generički dizajn ga sprečavaju da dođe do vrha i da skloni apatični i autistični Diablo 3 sa tržišta. Već čujemo kako zveckaju grabulje i vile od strane fanova Diabla ali budimo realni, ono što Blizzard radi sa tom franšizom je neoprostivo i komercijalna krilatica kojom se Chaosbane ponosio je bila: “Pretendent na tron na kome Diablo sedi”. Jeste hoće to pred smrt kako bi rekli naši stari.

Uzmete dobro koncipiran svet, lepo sve to umiksate u jednom buretu i sa drvenim veslom krenete da bacate okolo komade. Ako par njih padne na jedno mesto i ako sve prođe kako treba, možda čak i malo Bioware magic-a, eto vam Chaosbane-a. U prevodu ne zanosite se da ćete imati priliku da igrate sajajan akcioni RPG. Možda je višeg kvaliteta u odnosu na posustalu konkurenciju ali nema šanse da skine Diablo 3 sa prvog mesta. Ja kao veliki ljubitelj ovog žanra uvek iščekujem nešto novo i kreativno što bi moglo da oduva prašinu i da raspali stari žar ali posle svega oseća se jedno veliko MEH. Ili sam ja omatorio ili je kreativnost posustala jer nema dovoljno psihoaktivnih supstanci dobrog kvaliteta na tržištu.

Warhammer Chaosbane je naslov koji na prvi pogled jako dobro obrađuje tematiku izdaje i demonske posednutosti u svetu Warhammer Fantasy-ja. Kroz priču će vas voditi niko drugi do Teclis, High Elf-ovski čarobnjak najvišeg nivoa koji ima za zadatak da spreči upokojenje mladog Imperatora (nemojte ga mešati sa Imperatorom iz 40K) usled delovanja zlih sila Haosa koje su dugo vremena plotovale u svom Chaos Waste-u. Onda jednog dana neko se setio da otvori portal u sred glavne dvorane i da napadne nedužnog Imperatora. Hmm plot hole na samom početku ali idemo dalje jer svako ko iole zna istorijate ove franšize mogao bi da kaže da je ovo filler pisanje koje bi trebalo da pokrene lore unapred na jeftin način. Na kraju svako od protagonista koje imamo priliku da vodimo je upleten u ovaj događaj na svoj način. Imate izbor od 4 lika koji ima svojevrsnu klasu i rasu kojoj pripada. Berserker Dwarf, Imperijalni vojnik, High Elf mage i Wood Elf rogue archer. Možete pretpostaviti šta vas čeka i kakav gejmplej možete iskusiti sa ovakvim likovima. Mi smo izabrali Wood Elfa jer smo vune i volimo da se bijemo na daljinu. Za divno čudo kada krene kampanja možete se videti žar sa kojim su developeri želeli da vizuelno dočaraju ovaj bogati svet.

Tematski mape su podeljene na 4 grupe, to su Nurglovske kanalizacije, Khornovske krvlju natopljene ulice i spaljene stepe, Slaneesh-ovski zaleđeni planinski venci i Tzeentchovski hramovi koji izgledaju zaista nadrealno. Šteta što ovako vizuelno kvalitetno delo nije propraćeno sa adekvatnim zapletom. Mada da ne grešimo dušu tokom kampanje imaćete priliku da sa zadovoljstvom lišite života velike talase protivnika koji će svojim samrtnim grgoljenjem i urlicima ispuniti vaše slušne senzore. U sred svog toga haosa imaćete priliku da se par puta uplašite za svoj život ali definitivno balans težine nije baš najbolji jer su napadi protivnika veoma predvidljivi i možete pretpostaviti kada vas čeka reka protivnika koju ćete saseći iz 2 ili 3 poteza.

Iako možda sve ovo zvuči dosta obeshrabrujuće, Warhammer Chaosbane je igra koja veoma dobro dočarava sav taj haos i efikasno podiže adrenalin. Talasi kultista i demona su dovoljno tenkasti da vam pruže adekvatan izazov i osećaj preživljavanja “na dinar” da biste nastavili dalje sa krvavim pirom. Specijalne moći su vizuelno dobro reprezentovane i pokazuju vam kada možete aktivirati određeni specijal koji će veliki broj neprijatelja sravniti sa zemljom. Usred svog tog haosa gde će osnovni mobovi biti samo topovsko meso za bildovanje XP-a, ozbiljniji neprijatelji će vam predstaviti adekvatan izazov i tu je AI ozbilniji. Usporavanje, trovanje, i drugi status efekti su samo šlag na torti. Svaki AOE napad koji neki ozbilniji neprijatelj baci će imati adekvatnu vizuelnu prezentaciju tako da ćete lako izbegavati te iste napade i to je ono što u ovoj igri može smetati. Generalno ovaj naslov je LAK ako ste iole iskusniji igrač akcionih RPG-ova. Kada i zadnji kultista padne adrenalin će pasti isto i ostaćete sami na polju, povremeno bez ideje gde treba da idete.

Što se tiče loot-a, to je već posebna priča i nažalost razočarala nas je. Jako je bitno naglasiti da se dizajneri nisu mnogo trudili što se tiče vizuelne prezentacije itema koje možete nositi u igri. Oklopi dosta liče jedan na drugi, nema neke izražene vizuelne razlike između epic armor setova i regularnih setova i to oduzima čar uživanja u ovom naslovu. Šteta je da posle abnormalnog grindanja nemate onaj epic feeling oklopa koji izgleda impozantno. No da se okrenemo i pozitivnim stranama kojih u ovoj igri ima dosta. Kao prvo na samom startu se vidi da Warhammer Chaosbane nije igra okrenuta lootu nego abillity-jima i žongliranju sa njima da se dođe do tzv savršenog builda. Ratni pokliči, skokovi koji se mogu koristiti u ofanzive i defanzivne svrhe, kolutovi napred i nazad koji kod wood elfa podsećaju na ratni ples ili udarni talasi koje baca High Elf mage su samo neki od poteza koje ćete izvoditi. Sve je to grafički savršeno dočarano i pruža osećaj epske bitke. Naravno tu nisu izostali ni dovitljivi komentari i uobičajen trash talk kada se zadnji mob pretvori u neuglednu kašu. Izbor specijalnih veština je dosta širok i možete praviti veliki broj kombinacija koje savršeno odgovaraju vašem načinu igranja. U pitanju je dobar mix AOE veština, evazivnih manevara i starog dobrog CC-a. Za sve ljubitelje ultimativnog poteza tu je i special move koji možete izvesti onog momenta kada skupite crvene kugle. Ne brinite nisu zmajeve, samo su crvene. Na višim nivoima kreće i custoomizacija loot-a koja je dosta detaljna ali nije dovoljno razrađena da bi načinila neku bitnu razliku u buildovima. U prevodu ako ste voleli grindanje u Diablo 3 endgame-u ni ovde nećete biti razočarani ali ipak vizuelni aspekt dizajna oklopa je dosta slabiji i nadamo se da će to ispraviti u nekoj od programskih zakrpi.

Multiplejer komponenta je dosta dobra i vrlo lako možete uskočiti u partiju sa nasumičnim igračima i čistiti hrabro talase protivnika. Najbolja stvar od svih koju smo imali prilike da iskusimo je ni manje ni više nego lokalni koop tj možete lepo da se sa prijateljem namestite ispred tv-a ili monitora, uzmete kontrolere u ruke i uživate kao nikada do sada. Potez kakav smo retko imali priliku da vidimo i pozdravljamo ovu odluku. Tako da ako ste ikada želeli da probate action rpg u couch co-op modu, sada je vreme.

Ako ste želeli novi fix sa akcionim rpg-ovima nemojte tražiti dalje. Pod pretpostavkom da vam se Inquisitor Martyr nije svideo jer je bio spor, ovde ćete naći brzinu i aktivno učestvovanje u bitci. Ako očekujete epski lut ili ludački dobru priču za koju je inače Warhammer univerzum itekako sposoban, ostaćete kratkih rukava. U suštini isključite mozak, sa drugarom otvorite neku žestinu i prionete na odbranu Imperije jer bez Imperatora sunca nema. Nek nam je Sigmar u pomoći a sa njim pamet u glavi i bolji Warhammer Chaosbane 2 ako ga ikada bude.

Warhammer: Chaosbane (2019)
  • 7/10
    EmuGlx Score - 7/10
7/10

Finalni utisci:

I pored svog truda koji ulažu, Games Workshop ne može da “ubode” dobrog developera koji će ozbiljno pristupiti zadatku. Ruku na srce Warhammer Chaosbane je solidna igra sa dobrim mehanikama ali nedostatak priče i problematičan loot su kamen spoticanja koji se da lako otkloniti u nastavku. Pod uslovom da nauče na svojim greškama, Warhammer Chaosbane 2 bi bio odlična igra koja bi skinula i Diablo 3 sa trona