Hmm kad se setim te davne 1988. kada sam kao klinac leti svako jutro ustajao i čekao da se na Trećem Kanalu vikendom pojavi nova epizoda Transformersa uz doručak… Nije mi bilo bitno da li razumem engleski ili ne, osećala se energija na ekranu. Sećam se da smo i često kod drugara išli koji je imao satelitsku antenu pa smo ih gledali jer su se prikazivale novije epizode… e to su bili dani. Onda je posle došla maestralna ekipa televizije Beograd na čelu sa Đuzom Stojiljkovićem i Nikolom Simićem koji su nam dobrom sinhronizacijom sve to još više približili. Ja lično kada god pomislim na Transformerse prvo mi pada na pamet timski rad i epičnost njihove večne borbe i želja da na svaki način mogući učine ono što je po njima pravilno. Optimus, Bumblebee, Ratchett, Ironhide, Megatron, Starscream, Soundwave i ostali su možda najbolje realizovani likovi u crtanim serijama ikada. Priznajem jesam Autobot fan mada razumem i Deseptikone. Nažalost danas se izgubio taj “vajb” koji je G1 imao i dobili smo gomilu dvodimenzionalnih likova u filmovima. Po meni totalno đubre i mnogi od nas kategorički odbijaju da se priključe novom talasu pojednostavljenih Transformersa jer zbog tog novog trenda i igre sa tematikom Transformersa su dosta patile.

Sada dolazimo do svetlog momenta. U zadnjih par godina su se pojavile 3 igre koje su meni a verujem i mnogim drugim fanovima pokazale da još uvek postoje developeri koji razumeju potencijal ove franšize u igrama. Prvo je programerski studio High Moon Studios izbacio Transformers War For Cybertron i Fall Of Cybertron i sada Platinum Games koji može slobodno da stoji ponosno rame uz rame sa prethodno navedenim igrama u vidu igre koju ćemo vam danas predstaviti – Transformers Devastation.

Platinum Games kao manji japanski programski studio je počeo svoje probijanje na tržište pod pokroviteljstvom SEGE veoma stidljivo a onda su napravili Bayonettu, Vanquish a posle i Metal Gear Rising i Bayonettu 2 i tako su vratili akcione igre ovog tipa u igrački mainstream gde suvereno vladaju Call of Duty, Halo i njima slične igre. Kada sam čuo da su se oni latili posla iskreno bio sam prijatno iznenađen znajući za šta su sve sposobni. Transformersi su “nacionalno blago Japana” i šteta bi bilo da se sa time ne odnose sa dužnim poštovanjem prema sebi a i prema igračima, i mogu reći samo jedno – nisu me razočarali!

U prethodnim igrama priča je pratila Transformerse tokom građanskog rata na Cybertronu koji je dostizao svoju kulminaciju i gde je planeta toliko razorena i destabilizovana da počinje da se urušava i da umire. Moralo je nešto da se učini i obe frakcije odlučuju da pobegnu odatle. Žrtve koje su podneli Metroplex i Trypticon su omogućile dvema zaraćenim frakcijama da krenu na svoje teško putovanje kroz Space Bridge do udaljenih delova svemira gde bi mogli da se nasele i da započnu iznova. Nada u njima i dalje gori da će se nekada vratiti na svoju rodnu planetu i da će je obnoviti i vratiti u Zlatno doba. Obe frakcije svoje putovanje završavaju na Zemlji i nažalost njihov rat se tu i nastavlja. Konstantna potraga za Energonom od strane Deseptikona i ne biranje sredstava za postizanje cilja teraju autobote da zaštite Zemljane od masovnog uništenja. Megatron sa svojim planovima stalno Autobotima daje razlog da se ne opuste i tokom jednog njegovog napada na grad počinje i radnja ove igre.

TRANSFORMERS-DevastationScenario za igru je napisao Andy Schimdt, Marvelov gostujući scenarista sa solidnom pozadinom u pisanju scenarija za stripove i odradio je odličan posao. Priča je jasna, koncizna, dobro realizovana. Što je najbolje proširili su malo “lore” Transformersa na dosta dobar način tako da će Optimus imati pune ruke posla u sledećem delu igre. Ne bih smeo da mnogo odajem ali mislim da će se fanovi G1 oduševiti. Priča ove igre prati Optimusa, Bumblebee-ja, Sideswipe-a, WheelJack-a i Grimlock-a dok pokušavaju da odbiju napad Deseptikona na evakuisan grad. Kao i uvek Deseptikoni traže Energon ali će ih sve sačekati nešto mnogo dublje i zlokobnije u toj misiji. Dalje ne smem da otkrivam! Svaki od neprijatelja koji se pojavljuje je neka od viđenijih ličnosti u tom univerzumu i svaki Autobot fan će imati slatko zadovoljstvo da im temeljno ispraši zadnjicu i naplati za sve gluposti koje su napravili. Dijalozi su dobri i korišćeni su originalni voice actor-i: Peter Cullen kao Optimus Prime i Frank Welker kao Megatron kao i ostali umetnici koji su davali glasove u starom crtanom serijalu.

Igra je u formatu misija gde pre svake misije možete izabrati željenog Autobota i njegovu opremu kojom možete manipulisati na razne načine u vidu upgrade-ova ili menjanja iste. Možete takođe i skinove menjati pod uslovom da ih otključate putem završavanja sporednih misija tokom glavne priče. Omogućena je kupovina poteza koji su isti kod svih Autobota i koji su veoma korisni tokom borbe pod uslovom da znate da ih izvedete. I nezaobilazna je kupovina unapređenja bazičnih karakteristika. Tu dolazimo do same mehanike igre… Šta reći osim da je u pitanju Platinumova igra a to sve govori. Odlično režirane sekvence tokom završnih poteza, slow motion kod izbegavanja udaraca, jako brza i fluidna borba koja zahteva dobre reflekse i dobro opažanje. Moram napomenuti još jednom da ko god je igrao bilo kakvu Platinum igru ovde će se osećati kao “kod kuće”. Kombinacije raznih poteza i izbegavanja dovode do pojave prelepih borbi prepunih boja i efekata koji izgledaju kao da su iz crtanog filma prenesene. Svaki Autobot ima karakteristično oružje koje koristi u borbi i svoje karakteristične ultimativne poteze koje može izvesti kada se napuni specijalna skala. Prisutne su nezaobilazne transformacije koje prati onaj stari dobri zvuk koji svi znamo i mogu se koristiti i tokom same borbe kao deo kombo-a. Posle svake bitke iza neprijatelja pada random loot koji možete pokupiti i iskoristiti za opremanje Autobota. Na mapi se takođe mogu naći i razni collectibles-i koje možete pokupiti i sa njima automatski otključati još neke dodatne opcije.Na kraju svakog poglavlja imate specifičan i naravno dosta teži boss fight.

Grafički endžin je veoma dobro optimizovan i igra i na slabijim konfiguracijama “leti”.U pitanju je cell shaded tip igre tako da ćete se osećati kao da gledate crtani film.Iskreno meni ne bi nimalo smetalo kada bi uradili remake cele G1 u ovom endžinu.Animacije su dobre,efekti jos bolji.Zvuk daje dodatni ugođaj jer su sa originalnim glasovima ukombinovane muzičke numere koje su remiksovane numere iz originalne serije tako da cela igra ima jedan veoma izražen nostalgičan faktor.

Igra je mogla biti malo duža ali udar nostalgije sve to lako negira.Mene je ova igra ostavila željnim za nastavkom i definitivno zaslužuje nastavak u kome ima mesta za poboljšanja ali bila bi minorna.I naravno voleo bih kada bi se povećao broj karaktera u igri.Kada je uporedim sa igrom kao što je Fall Of Cybertron fali joj malo epičnosti jer se te dve igre dešavaju u različitim okruženjima ali po meni je definitivno za nas fanove korak unapred.

Igra se pojavila na konzolama prethodne i trenutne generacije i na PC-u (Za potrebe ovog opisa odigrao sam PC verziju koja radi savršeno.) Sve u svemu ja ovu igru iskreno i toplo preporučujem svim fanovima G1 ili uopšte fanovima akcionih borbenih igara jer ako ne volite Transformerse (u šta iskreno sumnjam) onda barem volite dobru tuču iz Platinumove kuhinje! Idem sada da pogledam jos jednom celu G1 crtanu seriju a do sledećeg čitanja i opisa pozdravlja vas vaš čika Doktor 🙂