Od početka svoje uspešne kickstarter kampanje iz 2012. godine, projekat Star Citizen kojeg predovdi legenda gaming industrije Chris Roberts (Wing Commander franšiza, Privateer, Freelancer) je nastavio da sakuplja pare neverovatnim tempom. Sada kada je najzad projekat stavljen na čvrste noge i upošljeno preko 270 developera da rade na centralnim delovima igre, došlo je vreme da vidimo i prvi pogled na singleplayer kampanju igre koju svi fanovi Wing Commandera željno čekaju još od izlaska poslednje popularne space-shooter igre Freespace 2 (1999). Ova kampanja sa imenom Squadron 42 će ponuditi nekoliko desetina sati igranja, granajuće misije, misije sa opcionim pod-zadatcima, mogućnost izlaska iz kokpita radi bitaka u FPS modu, i naravno detaljne interakcije sa kopilotima i članovima posade ogromnog matičnog broda. Ali da bi ove interakcije potpuno uvukle igrače u ovaj ambiciozni space-sim univerzum, tim iz Cloud Imperium Games-a je odlučio da za glumce dovedu nekoliko velikana iz Holivuda i animiraju njihove performanse koristeći unapređene tehnike koje su originalno bile napravljene za potrebe Crytek-ove video igre Ryse iz 2013. godine.

 

Kao što možete videti u ovom real-time in-game snimku, postavu igre predvodi odlični Gary Oldman (Profesionalac, Peti Element, Christopher Nolan-ova Batman triologija), a pored njega u tromesečnom motion capture projektu su mu se pridružili i glumci Mark Strong, Andy Serkis, Mark Hamill, Gillian Anderson, Liam Cunningham, Rhona Mitra, John Rhys Davies i mnogi drugi! Iako je ova igra sakupila svoje pare preko crowdfundinga (preko 90 miliona dolara!!!), Roberts planira da Squadron 42 ima kvalitet punokrvne moderne AAA igre. Izlazak SP kampanje se očekuje tokom 2016. godine.

Naravno, singleplayer kampanja će mnogima biti samo „uvod“ u svet Star Citizen-a. Najveća komponenta igre koja se pravi je „Persistent Universe“ modul, tj online mod igre u kojoj će igraći moći da se slobodno kreću galaksijom i sami nalaze svoju zabavu bilo da su zainteresovani u karijere vojnika, trgovaca, gusara, istraživača i sl. Najambiciozniji deo Star Citizen online moda i razlog zašto mnogi misle da je development ove igre previše komplikovan je činjenica da će igrači moći da se okupe i zajedno voze velike multi-crew brodove, izađu u FPS modu u svemir, dolete do protivničkog broda, ulete u njega i bore se u njegovim hodnicima, sve to bez ijednog loading ekrana. Ostaje da vidimo koliko će elegantno biti rešena ova komplikovana kombinacija mnogih sistema igranja, ali rani demoi ukazuju da se Cloud Imperium Games definitivno približava ostvarivanju svojih ciljeva.

Squadron 42 logo

Star Citizen je sada u punoj fazi developmenta, a u sledećih godinu-godinu i po dana će fanovi koji su dali pare za razvoj igre moći zaigrati alpha/beta verzije Persistent Universe online moda, kao i započeti svoju avanturu u Squadron 42 kampanji. Ako ste zainteresovani da postanete deo Star Citizen zajednice koja trenutno broji skoro MILION fanova, to možete uraditi sa novčanim prilogom od 35 dolara kojim kupujete pun pristup svemu što Star Citizen nudi (i SP kampanja i online), ili $45 prilogom sa kojim dobijate i pristup trenutno aktivnom alfa testu. A ako ste bogataš ili imate grupu prijatelja koji svi žele da se voze po svemirom u najboljem mogućem stilu, Star Citizen web shop omogućava i kupovinu masivnih brodova koji koštaju nekoliko hiljada dolara!