Volite li Final Fantasy serijal? A volite li muziku iz Final Fantasy igara? Ako je odgovor na bilo koje pitanje “Ne”, onda ova igra nije za vas. Theatrhythm Final Bar Line je ritmička igra gde pritiskate dugmiće i okrećete analog palice uz predivne pesme iz Final Fantasy franšize. Drugim rečima, potrebno je da već volite Final Fantasy igre. Ovo je vrlo jednostavna i zabavna ritmička igra sa puno dodataka kako bi proširila gameplay, uključujući i vrlo zabavan online mod. Ja sam veliki ljubitelj Final Fantasy franšize ali ovo je prvi put da igram Theatrythm igru (iako je ovo već treća po redu).

A zašto je tako? Zato što su Theatrhythm igre kultne (niche), skupe i pohlepne. Nažalost, ovo je istina i za Theatrythm Final Bar Line. Iako je u pitanju sasvim solidna ritmička igra, ne mogu da oprostim Square Enix-u za neke poteze koje su napravili u ovom izdanju.

Dva dugmeta i dva analoga

Ako ste već pogledali slike iz gameplay-a, verovatno vam se čini da je Theatrythm vrlo komplikovana igra. Ipak imamo raznobojne dugmiće, duge linije, strelice i svašta još. Dosta liči na Guitar Hero, samo što se igra na kontroleru. A zapravo, sve što vam treba su dva dugmeta i dva analoga. Da čuli ste dobro. Iako se jasno vidi da imamo četiri reda za note koje dolaze, dovoljno vam je da izaberete bilo koja dva dugmeta na celom kontroleru i ne brinete za ostatak. Kada se pojave strelice ili putanje, potrebno je da analog palice drmnete ili držite u određenom pravcu. Kada naučite sve ovo da kombinujete, naučili ste da igrate Theatrhythm Final Bar Line. Toliko je jednostavno!

I zabavno je. Ako vam se ikada desi da lupkate u sto, tapkate nogama ili pevušite melodije iz Final Fantasy igara, sada imate celu igru posvećenu tome. Za svaku pesmu imate i 3-4 moda težine kao i druge opcije da bi začinili gameplay (više o tome kasnije). Takođe, imate i gomilu opcija da što preciznije i lakše pogodite note. U opcijama možete da podešavate lag odziva od TV-a/Switch-a, možete da smanjite ili skroz isključite pozadinske animacije, da kontrolišete zvuk i još svašta kako bi igrali ovu ritmičku igru baš kako vama odgovara.

Oni se tuku dok muzika svira?!

Ono što čini Theatrhythm igre unikatnijim u odnosu na ostale ritmičke igre je što kontrolišete tim likova iz Final Fantasy univerzuma dok vi pratite ritam pesme. Verovatno već mislite da je ovo jako teško, i u pravu ste. Da sam morao da pazim na likove, kao u JRPG-evima, i da još pazim na ritam pesme, Theatrhythm ne bi radio kao igra. Srećom, uopšte nije tako.

Borbe su više kao ukras nego kao gameplay mehanika. Nije neophodno da ih gledate niti da pazite šta se dešava dok vi pratite ritam pesama. Likovi će raditi svoje, a na vama je da što preciznije ispratite pesmu.

Kada ubodete notu u pravo vreme, likovi će uraditi kritični napad, ako malo zakasnite, uradićete dobar, odličan ili manji kritični napad. Ako ipak promašite celu notu, izgubićete kombo, i likovi će primiti udarce od neprijatlja. Na ovaj način, može cela grupa da vam umre pre nego što završite pesmu. Ali opet kažem, sve je ovo ukras! Dokle god vi odsvirate i otpratite celu pesmu do kraja, sve će biti u redu. Zapravo, možete slobodno da pređete celu igru sa istim likovima i da sve bude u redu dokle god ste dobri u hvatanju nota.

Hajde da vam na brzinu, kroz pesme, ispričam priču o jednoj Final Fantasy igri

Kada počnete da igrate Theatrhythm Final Bar Line, na raspolaganju će vam biti samo Series Quest mod. Od serijala imate na raspolaganju od prve do petnaeste Final Fantasy (mainline igre) uključujući pod-nastavke kao što su X-2, XIII-2. Takođe su tu i spin-off igre kao Crystal Chronicles, Dessidia, Chocobo Dungeon i još dosta njih. U budućnosti će Square Enix dodavati čak i melodije van Final Fantasy franšize, ali više o tome kasnije. U početku će vam biti na raspolaganju samo par serijala (Final Fantasy V, VII, XIV) ali kako budete prelazili pesme, tako ćete otključavati ostale.

Svaki serijal sadrži nekoliko pesama iz svoje igre i potrebno je da ih prelazite po redu (obično prate tok radnje originalne igre). Prva pesma je najčešće uvodna špica igre, posle nje obično idu pesme svakog novog lika, borbena tema, tema za boss-a i na kraju se obično završi sa pesmom poslednjeg boss-a. U skoro svakom serijalu, dobićete ikonične likove koje možete da koristite u svojoj grupi od četiri karaktera. Kako prelazite pesme, likovi će se levelovati i čak naučiti sposobnosti i magije. Imate čak i različite klase i predmete koje možete poneti tokom svake pesme.

E sad, čemu sve ovo služi ako je i dalje dovoljno da vi samo pratite ritam pesme? Pa, dok vi lepo svirate pesmu, vaša grupa likova može da ispuni zadatak/quest. Ovi questovi mogu da budu nešto sasvim jednostavno (kao da samo odsvirate pesmu sa određenim likom u grupi) ili nešto dosta teže (pobedite boss-a za manje od 30 sekundi). Apsolutno ne morate ni jedan od ovih questova da uradite kako biste prelazili igru. Oni su tu samo da bi vas motivisali da ponovo odsvirate ili usavršite pesme. Zapravo, baš to me je i motivisalo da neke od pesama ponovo odigram.

Na neke od mojih omiljenih pesama sam se vratio tek kada sam nabudžio levele i otključao dodatne sposobnosti samo da bih završio dodatne zadatke. Naravno, kao nagradu za ispunjene zadatke, otključavate slike, likove, predmete i svašta još. Kad pređete ceo serijal jedne od igara, otključavate i specijalnu pesmu koju igrate uz FMV film. Ovde note pratite od gore na dole (kao u Guitar Hero igrama) dok u pozadini gledate trailer ili gameplay iz igara. Ove pesme su mi se, vizuelno, najviše svidele.

Da vidimo ko bolje svira!?

Final Bar Line možete igrati zajedno sa partnerom ili protiv drugih igrača online. Ako želite s nekim da zasvirate, imate na raspolaganju Pair Mode. U ovom modu, svaki igrač je zadužen za 2 od 4 putanje. Ovo radi sasvim lepo iako može da postane haotično tokom teških pesama. Online mod me je prijatno iznenadio. Otvorite ga iz glavnog menija i uđite u jednu od napravljenih soba, ili je sami napravite. Sačekajte ostale igrače i izaberite pesmu koju želite da svirate. Kada svi budu spremni, igra će nasumično izabrati jednu od pesama i igra će početi.

Osim što ćete videti, pozicije ostalih igrača na score tabeli, online mod je skoro identičan kao i standardni (single-player) mod. Samo svirajte najbolje što možete i nadajte se da ćete imati najviše poena na kraju. Međutim, kako svirate, tako automatski skupljate magiju. Kada napunite ceo magični bar, protivnicima šaljete razne smetnje. Smetnje uključuju da protivnici ne vide kako su odsvirali svaku notu, da ocenjivanje ritma bude strožije i, moja omiljena, da im Chocobo-i trče po ekranu, pa nek se snalaze! Nakon svake online borbe, dobijate neku malu nagradu kao da ste završili quest u single player modu. Zapravo, najbolje nagrade koje sam dobio tokom mog igranja su iz ovog moda. Naravno, ako vam se neko svidi, slobodno ga stavite u omiljene svirače, izmenjajte profilne kartice ili kopirate njihove timove i setup-e.

SquareEnix = Pohlepa

Prošle godine (2022) SquareEnix se nije baš proslavio kao prijateljska kompanija. Prvo su prodali dosta serijala kako bi uložili u NFT-e, onda su izbacivali gomilu nedopečenih igara, pa su ih iste godine i ugasili (Babylon’s Fall). Sve je ovo urađeno da bi zaradili koji dinar više i ovo se vidi čak i u dobroj igri kao Theatrhythm Final Bar Line. Igra košta $50, što je skoro kao cela AAA igra. Koliko god mi se sviđa Theatrhythm Final Bar Line, igra je malo više od tapkanja po stolu dok slušate omiljenu Final Fantasy melodiju. Isto ovo možete da uradite u drugim (popularnijim) igrama kao što su Beat Saber, Guitar Hero, AudioSurf a da mnogo manje platite.

Na prošlom Nintendo Direct-u, najavljeno je da će u budućnosti SquareEnix dodati i pesme iz Nier, LiveALive, Mana i još nekih serijala (možda Kingdom Hearts?). Za svaki od ovih serijala trebaće vam DLC, koji je mnogo skuplji nego MP3 album ili Spotify pretplata (a da ne spominjem da ih možete čuti za dž na YouTube-u). Ali, ok, ipak imamo zabavnu ritmičku igru u ovom paketu koja obuhvata razne modove, light-RPG mehanike i sve popularne pesme iz svih Final Fantasy igara, jel tako? JEL TAKO?!

A gde baš tu najskuplju?

50$ za sve ikonične pesme iz Final Fantasy serijala možda i ne zvuči toliko loše? Naravno, trebaće vam mnogo više para ako planirate da uzmete i DLC-eve ali bar ovako imate sve od Final Fantasy-ja. Eh, da je bar tako!

Prvo, neke ikonične pesme uopšte nisu uključene. Recimo, fale mi Jesters of the Moon (FFIX) ili Insatiable (FFXIV) i prava je šteta što nisu u samoj igri. Iako mi je glupo što igra ima toliko ambijentalnih melodija i čak tri verzije One Winged Angel (FFVII), ne mogu da uzmem igri za zlo što nije uključila neke od mojih omiljenih pesama.

Problem je kad dodatno naplaćuju one najbolje pesme. Vidite, SquareEnix je pažljivo išao po listi omiljenih pesama i gledao šta mogu dodatno da naplate a da ih fanovi ne linčuju. Ovo su pesme koje su se nalazile u osnovnim verzijama prošlih Theatrhythm igara a sada zahtevaju Digital Deluxe ediciju.

Sećate se onu predivne pesme “Melodies of Life” iz Final Fantasy IX? E, treba da kupite Digital Deluxe ako volite tu pesmu. Jel volite Final Fantasy VIII? Ja ne volim toliko ali se uvek sećam one jedne scene sa pesmom “Eyes on Me”! Ni ovo nemate u osnovnoj verziji. ALI, ono što im ne mogu oprostiti, je kada su zaključali melodiju Zanarkand iz Final Fantasy X u Digital Deluxe ediciji. Ovo je PRVA PESMA koju čujete kada pokrenete igru a SquareEnix ju dodatno naplaćuje. To je čista pohlepa i bezobrazluk!

Naravno, ima još gomila ovakvih primera. Znači, ako želite celokupan asortiman svega što vam igra nudi, potrebno je da uz onih $50 doplatite još $30 (dobijete i prvi season pass uz ovo).

Theatrhythm Final Bar Line (2023) PlayStation 4
  • 7/10
    EmuGlx Score - 7/10
7/10

Finalni utisci:

Ako volite muziku iz Final Fantasy igara, rado bih vam preporučio Theatrhythm Final Bar Line… ali tek kad bude na popustu. Igra je zabavna ali vrlo skupa za ono što nudi, a da ne spominjem pesme koje su zaključane iza Digital Deluxe edicije. Bolje da sačekate da svi DLC-evi izađu i da sve kupite na velikom popustu.

PROS:
– Zabavna i jednostavna ritmička igra
– Predivne pesme iz Final Fantasy serijala
– Zabavan online mod

CONS:
– Ikonične pesme su zaključane u Digital Deluxe ediciji
– Borbe i animacije u pozadini mogu da odvlače pažnju od glavne igre
– Igra je preskupa (čak i osnovna verzija)