Igra o Golumu? Zašto? Da vam odmah priznam, nisam ljubitelj Gospodara Prstenova. Uvek sam više voleo Hari Potera iako je, po svemu sudeći, Tolkienov svet mnogo bolje i kvalitetnije napravljen.

Međutim, iako nisam ljubitelj, dobro se sećam Goluma iz LotR filmova. Pitao sam se kakva bi to bila igra o Golumu? Neka stealth igra, možda? E pa, bio sam u pravu, ovo je stealth igra ali takođe i platforma posoljena sa par zagonetki. I kakva je igra? Ummm… nije dobra. Nije uopšte dobra! Zapravo, toliko je loša da niko ovde na EmuGlx-u nije hteo da radi recenziju (čak ni ja). Ali onda su krenuli igrači da pričaju (pišaju) po ovoj igra. Apsolutno niko nije imao jednu lepu reč da kaže za ovu igru, osim možda našeg dragog Die-Hardz-a. Svi koji su igrali (čak i oni koji nisu) su pljuvali po ovoj igri da sam ja morao da se uverim da li je stvarno toliko loša.

Ovako, igra je svakako loša, tu nema diskusije. Međutim, ima jednu dobru stavku zbog koje sam je odigrao do samog kraja. Takođe, sad kada sam prešao igru, želim da opet odgledam sva tri filma Gospodara Prstenova. Da, ozbiljan sam kada kažem da se u ovoj apsolutnoj katastrofi od video igre krije zrno kvaliteta koje je možda od mene napravio LotR obožavatelja.

Od Point and Click avantura do Stealth Platforme

The Lord of the Rings: Gollum je napravio Dedalic Entertainment. Mnogi od vas verovatno nisu ni čuli za ovaj studio iako postoje već 16 godina. Razlog zbog ovoga je što je do nedavno Dedalic Entertainment pravio skromne point and click avanture. Ako ste ikada babrali po rasprodajama na bilo kojoj digitalnoj prodavnici, možda ste i videli neke od njihovih igara. Verovatno najpoznatiji serijal Dedalic Entertainmenta je Deponia. Ovaj studio pravi igre sa zabavnim pričama, smešnim likovima i unikatnim scenarijima. I sve ovo lepo stoji na njihovim point and click avanturama. Problem je što se Point and click igre ne prodaju. Skoro uvek vidim sve naslove Dedalic Entertainment-a da budu na 90% rasprodaji, i prava je šteta jer ovaj studio pravi vrlo dobre igre.

E pa, odlučili su da to malo promene žanr i da naprave svoju prvu 3D stealth platformu koristeći jedan od najpopularnijih fantastičnih svetova. I sad, kad ova igra postoji, i nakon što su se javno izvinili svim igračima koji su je igrali, teško da će ikada više napraviti nešto slično.

Prison Escape Simulator 2023

The Lord of the Rings: Gollum prati ikoničnog antagonistu u periodu između Hobita i Gospodara Prstenova. Mislim da nema potrebe da vam opisujem ko je Golum. Ako ste LotR obožavatelj, verovatno znate da je Golum bio mučen u Barad-dur-u nakon čega su otkrili gde se krije prsten moći, nakon čega počinje priča o Gospodaru Prstenova. Tokom ove igre, vi ćete pratiti stope Goluma koji će početi kao rob u Barad-dur-u, pobeći iz njega, biti opet zarobljen kod vilenjaka i na kraju završiti na ikoničnoj lokaciji gde počinje da uhodi Frodo-a i družinu prstenova.

I šta se zapravo dešava u ovom periodu? Pa, u početku Golum je samo jedan rob. Svaki dan ga bude da radi teške poslove kao što su dresiranje zveri, hranjenje beba orkova, skupljanje stvari od drugih mrtvih robova, i slično. Koliko god jadno izgledao, Golum nije naivan. Koristeći svoje primarne instinkte, ucenjivanje i podlost, ovo stvorenje uspeva da postane jedan od najkorisnijih robova. Uspeva čak i da postane direktan sluga glavnog robovlasnika.

Nakon ovog dela, Golum opet bude zarobljen, mada pod mnogo lepšim uslovima, gde opet pokušava da pobegne. Drugim rečima, tokom igre, vi bežite iz dva zatvora.

Ne ume da se bori ali je izuzetno sposoban

Golum nije borac, mislim da je to svima jasno. Ali je takođe vrlo opasan. Zbog svog ludila i podeljene ličnost ovo stvorenje je često nepredvidljivo. Nekada je odvaratno umiljat a nekada je spreman da ubije. Ono što ga čini još opasnijim je njegova agilnost i potajnost. Golum ume da se penje po svakojakim građevinama i ovo ćete najviše raditi tokom cele igre. Ovaj zloća može da se hvata za litice, visi sa ivica, da se ljulja i čak skače unazad. A kada je u opasnosti, šunja se i, po potrebi, čak ubija neprijatelje iz zasede.Golum koristi sve svoje sposobnosti kako bi opstao u okrutnom okruženju i nevoljno sklapa saveze sa likovima oko sebe. Sve ovo samo da bi preživeo, pobegao iz zatvora i pronašao svoj dragoceni prsten. Imate čak i par zagonetki koje su uglavnom lagane i par sekcija gde komandujete drugim NPC karakterima.

Sve ovo zvuči lepo, ali, kao što već možete da pretpostavite, sve je urađeno u jednom katastrofalnom izdanju.

Jadni Golum

Baš kao i sam protagonista (antagonista), ova igra je podjednako, ako ne i više, jadna. Stvarno se vidi da Dedalic Entertainment nemaju iskustva sa 3D igrama jer je grafika napravljena kao da kasni dve generacije konzola. Počevši od samog Goluma do ostalih karaktera i okruženja, ništa u ovoj igri ne izgleda kao da je napravljeno za moderne igračke platforme.

Ali grafika je možda i najmanji problem ove igre. Hajdemo od početka.

Komande su prelabave. Golum ume da skače, da trči, da se penje i šunja. Ništa od ovoga ne radi 100% kako treba.Kao što rekoh, većinu igre ćete provesti penjajući se po zidovima i skakanju po platformama. Dok se penjete, imate lepo označene ivice i platforme na koje Golum može da se uhvati i tako lepo pratite putanju dok ne stignete do cilja. Problem je, što ne radi kako treba. Golum često odskoči jače ili se ne uhvati za ivicu što najčešće znači da ćete pasti i umreti i morati sve ispočetka. BTW, igra ima trofej da je celu pređete bez umiranja i siguran sam da je ovo nemoguće (osim ako ne pronađete neki exploit ili neki cheat) baš zbog nepouzdanih kontrola. Kada skačete sa jedne platforme na drugu, teško je predvideti gde ćete sleteti i često ćete pasti u provaliju i poginuti. Iako umeju da frustriraju, vrlo lako možete da ponovite sve ove neuspele pokušaje.

Od svega u igri, šunjanje je možda najstabilnije. Jednostavno držite jedno dugme da uđete u stealth mode i skrivate se u senkama ili iza zidova. Neprijatelji nisu mnogo pametni i vrlo lako im možete odvući pažnju tako što ćete baciti kamen na neki predmet i napraviti distrakciju. Golum može šunjanjem i da ubije orkove, ali samo one koji ne nose šlemove. Imate i par sekcija gde morate da pratite NPC-a i prisluškujete ih. Ovde sam imao situaciju koja je bila toliko smešna da sam morao da je snimim. Uživajte.

Imate i skroz nepotreban Health i Stamina bar. Stamina bar samo služi da bi vam smetao jer nije kao da često bežite od nečega. Health bar je tu samo da bi vam ograničio koliko puta možete da promašite skok (pošto pravih borbi nema), mada ako padnete sa velike visine svejedno će te umreti pa nije ni bitno. Imate čak i hranu za lečenje ali ja NI JEDNOM tokom cele igre nisam koristio. Ili sam umro iz jednog udarca ili sam restartovao checkpoint pa nije bilo ni potrebe da se lečim.

Mada, znate šta je najčudnije kod svih ovih problema? Meni uopšte nisu toliko smetali! Da, sve je urađeno katastrofalno i izgleda katastrofalno ali sve se ovo može preći, i to relativno brzo. Ako vam skok ne uspe, najčešće ga samo ponovite i nastavite dalje (osim ako vam se ne desi situacija kao u videu ali meni je bilo smešno pa sam igri oprostio 😂). Stealth sekcije se brzo pređu, pa čak i one misije gde vodite karaktere. Mislim da se ni jednom nisam iznervirao zbog lošeg gameplay-a tokom cele igre, ma koliko jadan bio. Igra je vrlo pitka, iako ima ukus kao najobičnija voda.

Sve u svemu, igra je vrlo grubo i neprofesionalno napravljena i nije ni čudo što je dobila toliko slabe ocene, kako od kritičara tako i od igrača.
A prava je šteta, jer smatram da se ispod užasnog gameplaya i grafike krije jedna vrlo lepo ispričana priča.

Nije to tako loše kao što izgleda!

Ono što me je držalo do samog kraja igre bila je priča. Zapravo, uopšte nije čudno, jer to je ono što Dedalic Entertainment ume najbolje: da ispriča dobru priču. Iako je gameplay dosadan i grub, uživao sam dok sam slušao priču o Golumu a nisam ni LotR fan.

Glavni razlog za ovo je sam Golum. Ko god je bio zadužen za pisanje dijaloga i scenarija je uradio odličan posao jer su 100% potrefili ovo odvratno stvorenje. Glasovni glumac takođe odlično pozajmljuje glas te sam bio iznenađen kad sam otkrio da nije u pitanju originalan glumac iz filmova. Prosto sam uživao dok sam slušao kako je Golum jedan čas umiljati ali odvratni Smeagol samo da bi se za par sekundi transformisao u podlog Golum-a.

Imate čak i nekoliko trenutaka tokom igre gde će se obe persone svađati oko toga šta dalje da se učini. Vi možete da birate da li ćete postupiti kao Smeagol ili kao Golum ali je potrebno da ubedite drugu stranu. Iako ne doprinosi gameplay-u, ovaj mali detalj dosta doprinosi atmosferi igre.

Takođe sam uživao dok sam pratio Golum-a kako napreduje u oba svoja utočišta. Na početku igre, Golum je samo najjadniji rob, ali već na sredini, svi ga se boje u Barad-dur-u jer znaju za šta je sposoban. Da, nije u pitanju prava progresija, već narativna i igra ovo vrlo lepo portretiše.

Iako je Golum samotnjak i ne voli društvo, bićete primorani da sklopite privremeni savez sa nekoliko karaktera kako bi pobegli iz zatočeništva. Obožavao sam ove dijaloge jer su savršeno prikazali Goluma. NPC karakteri koji surađuju sa ovim jadnim stvorom nikada nisu sigurni da li će ih ubiti, izdati ili će im zapravo pomoći. A pošto čak ni vi nemate punu kontrolu nad Golumom zbog njegove šizofrenije, ni vi niste sigurni šta će se na kraju desiti.

Ima takođe jedna lepa scena gde Golum radi sa aparatom pomoću kojeg izlegne ptičije jaje. Baš kod ovih momenata sam se trudio da budem što više kao Smeagol nego Golum jer sam hteo da sačuvam malog ptića.

I opet da napomenem, nisam LotR fan, ali evo već zovem svoju suprugu da ponovo probam da pogledam trilogiju filmova jer mi se toliko svideo ovaj jadni stvor iako je unutra vrlo loše napravljene igre. A, ako neka video igra ume od mene da napravi obožavatelja Gospodara Prstenova, sigurno nije baš kompletan neuspeh.

The Lord of the Rings: Gollum (2023) PlayStation 5
  • 5/10
    EmuGlx Score - 5/10
5/10

Finalni utisci:

Lord of the Rings: Golum je jedna vrlo loše napravljena igra sa vrlo dobrom pričom. Ne preporučujem nikome da daje pare za ovu igru jer su čak i developeri priznali da je neuspeh. ALI, ako volite Lord of the Rings (pa čak i da ne volite) i ako volite Goluma, odigrajte ovu igru kad bude besplatna (Na ps plus-u, game-pass-u, Epic Games Store-u). Nećete uživati u gameplay-u ali možda vam se priča svidi. Meni sigurno jeste. A sad odoh da gledam Gospodare.

PROS:
– Odlična priča

CONS:
– Loša grafika
– Loše komande
– Loš gameplay
– Loša igra