Tactics Ogre: Reborn je remasterovana verzija ne-toliko-poznate ali uvažene taktičke RPG igre. Ova adaptacija pikselizovane igre zadržava gameplay originala (i remake-a koji je izašao 2010-e), malo poboljšava muziku i mrvicu naoštrava grafiku kako bi lepše izgledala na modernim konzolama/kompjuterima. Rezultat je nostalgično putovanje za obožavatelje i, uglavnom, uspešno upoznavanje novih igrača sa franšizom.

Don’t stop me now! I’m having such a good time…

Taktičke RPG igre su nekada bile kultne franšize, ali danas ih ima sve više i više. XCOM je verovatno najzasluženiji za povratak ovog žanra, dok su igre kao što su Mario+Rabbids, Triangle Strategy i Marvel’s Midnight Suns (uskoro ćemo imati recenziju) dokazale da imamo još dosta mesta za kreativnost.

Kada je reč o tim starijim taktičkim igrama (uglavnom iz četvrte ili pete generacije konzola), uglavnom se svi sećaju igara kao što su Fire Emblem, Shining Force i, naravno, Final Fantasy Tactics. Tactics Ogre (Ogre Battle) se skoro niko ne seća. A zašto je tako? Ovo je ipak igra koja je izašla pre Final Fantasy Tactics i koristi isti stil grafike ali ju je opet slabo-ko igrao.

Pa, Square Enix se i nije nešto potrudio da nas upozna sa ovom franšizom. Prvi deo igre Ogre Battle (nazvan po istoimenoj pesmi muzičke grupe Queen) je izašao samo u Japanu. Drugi deo (ovaj po kome je napravljen ovaj remake) je izašao za prvi PlayStation ali slabo ko ga je igrao. 2010. godine, Square Enix je napravio remaster verziju ove igre, zvanu Tactics Ogre: Let Us Cling Together ali je igra samo izašla za PlayStation Portable (ali nije bila toliko popularana van Japana). Drugim rečima, izdavači uopšte nisu gurali ovu franšizu jer su se više fokusirali na ostale (kao što su Final Fantasy i Kingdom Hearts).

I eto nas sada u 2022. i dobijamo remake remake-a iz 2010. pod imenom Tactics Ogre: Reborn.

Srećom, ovoga puta, igra je izašla za sve konzole i PC pa se nadamo da će je ovaj put više igrača primetiti.

Iako igra izgleda malko bolje od PSP verzije, Square Enix je okačio momačku cenu od €50. Ovo je vrlo visoka cena za remake remake-a jedne slabo poznate franšize i bojim se da će baš ovo odvratiti mnoge igrače od isprobavanja ovog izdanja. Ako ste zainteresovani za ovu igru, preporučujem vam da sačekate rasprodaju jer stvarno mnogo davati tolike pare za igru koja je starija više od 20 godina.

Trkni do radnje i kupi hleb, mleko i POLITIKU!

Tactics Ogre počinje sa tri siročeta: Denam (glavni lik), Catiua i Vyce koji planiraju da napadnu crne viteze koji su onomad napali njihovo selo i ubili im roditelje. Ovaj plan, kao što možete i da pretpostavite, se vrlo brzo preokrene i naša tri heroja se brzo nađu u mnogo komplikovanijoj situaciji. Naime, zajedno sa grupom drugih boraca, ovaj trio postaje mala vojska otpora sa ciljem da okonča vladavinu drugog kraljevstva. Barem je tako u početku…

Posle nekoliko uspešnih misija i borbi, priča se dobro zakomplikuje i pretvori se u pravu ratnu dramu punu izdaja, krvoprolića, moralnih dilema i tragičnog portretisanja ljudi za vreme rata (ili bar koliko god može igra sa takvom grafikom da prikaže).

Dok prolazite kroz priču i poglavlja, imaćete nekoliko momenata gde ćete imati priliku da izaberete jedan od dva načina kako će se igra nastaviti. Iako igra ima svoj prirodni tok, ovim izborima možete otključati nove likove i nove delove priče. Kada pređete celu igru, možete se vratiti na određene delove priče i odigrati druge scenarije kako bi videli ostale putanje.

Uprkos svemu ovome. Priča o tri siročeta je gotovo nebitna. Nisam mario za bilo kojeg lika u igri, uključujući i glavnog lika Denam-a. Igra se nikada ne potrudi da daje likovima osobine ili previše emocija i baš kada mislite da će konačno nešto da se desi što će vas naterati da marite za nekim od ovih likova, oni umru, napuste grupu ili se povuku u stranu (prestanu da budu deo priče). Osim tog kratkog uvoda gde upoznajemo likove, cela priča je o politici između kraljevstva.

Iako nisam znao ni kojiem kaljevstvu pripadam, ni ko su neprijatelji, ni koja je moja uloga, igra me je tretirala kao da sam već dobro upoznat sa politikom i da treba da biram stranu. Ovo mi se uopšte nije dopalo ali sve mi je bilo jasno kada sam otkrio ko je kreator igre. Yasumi Matsuno obožava politiku u svojim svetovima i uvek se više fokusira na zaraćene države nego na pojedine likove. Isti problem sam imao kada sam prelazio Final Fantasy XII, igra ima sjajne borbe, zanimljive (ali nedovoljno razvijene) likove ali je politika na prvom mestu.

Jasno mi je da postoje obožavatelji koji će ovo lagano prihvatiti ali meni je ovo jako smetalo. Mada, da li će vam se priča svideti ili neće, i nije toliko bitno. Glavna atrakcija Tactics Ogre: Reborn-a su, naravno, taktičke borbe.

Dobro razmisli gde ćeš i koga ćeš napasti

Kako idete kroz priču, vi ćete sa svojom malom armijom pobunjenika koračati po velikoj mapi iz grada u grad. Na svakom (novom) stajalištu, imaćete taktičku borbu. U ovakvim borbama vi ćete kontrolisati grupu od 8-10 karaktera (ponekad i više) gde vam je cilj da pobedite opoziciju ili vođu opozicije.

Svaki od vaših karaktera može da se pomera, napada i koristi jednu dodatnu sposobnost tokom svog kruga (i ne morate sve ovo da radite po redu). Kada jedan karakter završi potez, kontrolišete sledećeg i tako ide redom kako za vas, tako i za AI protivnika koji će kontrolisati svakog neprijatelja. Svaki igrivi lik je unikatan na svoj način i ima svoju klasu. Imate ratnike, magove, strelce, sveštenike (Healer-e) a kasnije možete da otključate i druge klase kao što su Nindže, Mračne vitezove i ostale, jače, klase. Sve u svemu, imate veliku slobodu da napravite svoj tim iz snova. Napravite samo strelce, samo vitezove ili čak napravite tim sastavljen od zmajeva i drugih zverki (ako uspete da ih pripitomite tokom borbi).

Sve borbe se odigravaju na malom kockastom terenu (na gridu). Pozicioniranje karaktera je izuzetno važno pošto se veliki broj borbi odvija u uskim ulicama ili na terenima sa puno rupa (dubokih bara).

Same borbe su, uglavnom, standardne. Dođite do protivnika sa nekim od likova, zgrabite oružije koje nosite i udrite. Za razliku od mnogih igara ovog žanra, često će te morati istog protivnika da puknete dosta puta pre nego što ga dokrajčite, čak i da ga udarate u slabu tačku. Ovo postane veliki problem ako imate, recimo, viteza koji vam smeta, a vi ste naoružani sa strelcima.

Osim što neprijatelji mogu da prime dosta štete pre nego što pandrknu, mogu čak i da kontriraju napad ili da jednostavno kažu : “Gari, ne bi ja da primim ovu štetu!” Oh, da, čak i kada imate 100% šanse da uradite neprijatelje, on lako može da iskoristi parry i da vam sve pokvari. Kao što vidite, ovo sam obožavao tokom mog igranja. AI protivnici su lukavi i često gledaju kako da vam što pre skinu najslabije likove nego da pravilno vode borbu. Protivnik će rado uleteti u masu (i poginuti) ako može baš dobro da zvekne slabijeg strelca ili sveštenika.

Ako vam išta od ovoga zvuči previše zbunjujuće, ne brinite, jer ćete biti još zbunjeniji nakon tutorijala. Igra vas preoptereti sa informacijama tokom prve borbe i očekuje da vam sve ovo bude jasno. Najlakši način je da samo igrate i isprobate sve i nekako će vam sve kliknuti.

Iako borbe umeju da potraju (oko 30-50 minuta), sasvim su solidne i zabavne.

Hoću da razgovaram sa vašim mikromenadžerom!

Tactics Ogre: Reborn ima, ne toliko strašan, perma-death sistem. Ako jedan od vaših likova umre, i vi ga ostavite da leži tri cela kruga bez lečenja, taj lik će biti trajno izgubljen. Iskreno, meni se ovo nijednom nije desilo tokom cele igre. U svakom slučaju, gledati vaše likove kako polako ginu, nije baš prijatno i zato je korisno da to, izbegnemo.

Nakon svake borbe, mi možemo da pripremamo sve naše likove. U svaku borbu mi, uglavnom, vodimo oko 10ak likova a u rezervi možemo da imamo do 100. Svakog od ovih likova treba, opremiti, namestiti mu sposobnosti, dati mu predmet, overiti mu knjižicu i sve i svašta.

Drugim rečima, često ćete provoditi više vremena spremajući i poboljšavajući likove pre borbe nego u samim borbama. Istina, ne morate često ovo da radite, ali stvarno ume da ubje volju kada toliko morate da mikromenadžujete svakim karakterom. Osim ovoga što sam naveo, imate opciju da menjate klase karaktera kao i da craftujete (pravite stvari od sirovih predmeta) njihova oružja. Craftovanje je vrlo jednostavno i pomalo dosadno i samo još više produžava mikromenadžovanje.

Najgore je što sve ovo morate da radite za najmanje 10 likova (ili još više ako hoćete da imate rezerve), i ovo stvarno ume da bude dosadno.

Naravno, ako volite da proveravate sve i svašta za svakog vašeg karaktera, apsolutno ćete uživati u ovoj igri.

Ako radi, nemoj popravljati! (E baš hoću!)

Originalna igra na prvom PlayStation-u bila je dosta tradicionalna. Svaki vaš karakter se levelovao zasebno, morali ste da grindujete i borbe su stvarno dugo trajale. Remake za PlayStation Portable (PSP) dodao je dosta inovacija (nekih dobrih i nekih loših) koje su prisutne i u ovoj Reborn verziji.

Pre svega, posle svake borbe, svi likovi dobijaju jednak broj iskustvenih poena (XP-a). Ovo znači da ako stalno koristite iste karaktere, da će svi imati isti level, što je svakako korisno. Pošto su borbe umele da potraju, dodata je komanda za ubrzanje (sve se kreće duplo brže) kao i način da pomerimo kameru i dobijemo pogled iz ptičije perspektive (umesto izometričnog).

Ako ne volite da grindujete, možete uključiti AI mode za svakog od vaših likova. Na ovaj način možete da grindujete ili čak da igrate glavne borbe a da ih zapravo ne igrate. Doduše, AI kontrolisani karakteri su dosata samoubilački nastrojeni pa će redovno uletati među neprijatelje, naročito magovi sa slabom zaštitom.

Jedna od najboljih inovacija koju je PSP verzija dodala je vraćanje poteza u nazad tzv. Chariot Tarot sistem. Ako vam se desi (a desiće vam se) da ste zeznuli napad i mislite da ste bolje mogli da odigrate potez jednog od karaktera, vi možete bez problema da se vratite na početak tog poteza i probate ponovo. Ovo vam daje veliku prednost nad protivnikom. Skoro je kao da koristite save statove na emulatoru ali je legalno. Možete ovim načinom da vraćate čak 10 poteza unazad. Naravno, ja sam ovo zloupotrebljavao maksimalno čim bi neko od likova promašio napad (nećete vi meni blokirati napad sa 100% šanse uspeha).

Sve ovo gore navedeno se nalazi i u ovoj Reborn verziji, ali dobijamo još nekoliko inovacija, a većina njih mi se nije dopala.

Prvo, naravno, imamo poboljšanu grafiku. Iako igra i dalje fura svoj unikatni stil, sada pikselizovani likovi izgledaju oštrije. Možemo, takođe da zumiramo mapu napred ili nazad što može da nam da lepši pregled bojnog polja. Muzika je remasterovana a svi likovi su dobili i glasove.

E sada, ako ste gledali malo ove moje lepe screenshotove primetićete da ima puno plutajućih plavih kartica po bojnom polju. Ovo je jedna od čudnih novih inovacija. Nasumično, tokom svake borbe, na praznim poljima će se stvarati ove kartice. Ako jedan od karaktera (vaših ili kompjuterskih) pokupi karticu, dobiće bonus na jedan atribut do kraja borbe. Bonusi su lepi, ali ovih kartica ima previše. Non-stop se pojavljuju i više me podsećaju na smeće koje leti po ulici nego na bonuse koje treba pokupiti. Iako mogu da vam daju mali boost, više bi mi prijalo da uopšte nisu u igri.

Ova reborn verzija skroz izbacuje nasumične borbe koje su se dešavale na prošlim verzijama. Drugim rečima, ako hoćete da grindujete, vi morate to da zahtevate. Zato lepo idite na neki grad i recite da vam treba trening i dobićete ga. Iako je lep način da izbegnete nepotrebno grindovanje, nekako mi fali to što mogu da šetam po svetu bez brige.

Likovi se i dalje leveluju svi zajedno ali ovoga puta automatski uče napade. U PSP morali ste za svakog lika, posebno, da uključite i isključujete sposobnosti (skillove). Ovde, svi karakteri uče sve ali vi u borbu možete da ponesete samo četiri ovakve sposobnosti. Još gore, ako nekoliko likova, odjednom, nauče nove sposobnosti, često možete zaboraviti da ih dodate jer sve nekako radi automatski. Jasno mi je da je sve ovo dodato kako bi igra bila pristupačnija (i priznajem da jeste) ali bih voleo da sam bar dobio neki Legacy/Enchanted mode na početku igre i da mogu da isključim neke od ovih opcija (naročito plave kartice).

Još jednom, sve ispočetka!

Iako mi je trebalo više od 50 sati da pređem sva četiri poglavlja za glavnu kampanju, osećam kao da sam tek počeo da igram igru. Tactics Ogre: Reborn vas bodri da se vratite nazad na neka poglavlja (sa vašim izlevelovanim likovima) i da ih ponovo odigrate kako bi videli ostale krajeve.

Takođe možete da otključate skivene scenarije i tajne tamnice koje umeju da budu stvarno teške. Tactics Ogre: Reborn se može igrati dugo koliko jedan prosečan MMORPG.

Tactics Ogre: Reborn (2022)
  • 7/10
    EmuGlx Score - 7/10
7/10

Finalni utisci:

Ako ste obožavatelj taktičkih RPG igara, verovatno će vam se svideti Tactics Ogre: Reborn. Iako je cena malo visoka za ovako staru igru, priča i same borbe vam mogu pružiti dobru i dugu zabavu, naročito ako planirate da igrate igru nekoliko puta. Samo imajte na umu da je ovo ipak igra koja je originalno izašla 1995. godine.

PROS:
– Zanimljive borbe
– Sloboda u pravljenju svoje armije
– Mnogo razloga da igrate nekoliko puta

CONS:
– Veći fokus na politiku nego na glavne likove
– Previše mikromenadžmenta
– Borbe mogu da potraju čak i sa svim inovacijama